Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

sama ich osobiscie nie znam, ale w Krakowie bylo bardzo glosno o prof. sadowskim - polecam z nim osobisty kontakt, jesli sie da to on na pewno pomoze. Jeste, pacjentka tej kliniki odkad zostal jej kierownikiem po prof. Dziatkowiaku . Cuzje sie swietnie, a sam profesor jest bardzo cieplym i zyczliwym czlowiekiem. naprawde stara sie pomoc.
Gość magda  miska
Zastawki i bajapsy robi sie tylkow Krakowie. To najwieksza Klinika w Polsce i maja najwieksze doswiadczenie. ja bym wolala zeby na mnie sie nie uczyli i dlatego wybralam Krakow. Poza tym oni tam daja chorym szanse na biologiczna zastawke nanowsze modele na swiecie. profesor Sadowski jest najwoiekszym autorytetm nawet w USA, bo tam pytalam gdzie sie operowac i skierowali mnie gdzie? - DO KRAKOWA!!!!!!!!
Gość magda  miska
okolo 15-20 lat, pewnie tez to zalezy od mojego metabolizu i stylu zycia, ale taka jest najnowasza tendencja na swiecie. Moj stryj jest lekarzem w USA i zawsze lepsza jest taka zastawka bo nie trzeba brac potem caale zycie antykoagulantow. Nie mowiac o tym ze nie slysze bicia swego serca jak przy sztucznej. Wiem tez bo profesor mi o tym mowil ze czeka mnie reoperacja, ale oni dzis wszczepiaja juz zastawki maloinwazyjna etoda przez klatke piersiowa. Wszczepiaja tez przez tetnice udowa i taki zabieg wszczepienia za 20 lat moze byc podobny do wizyty u dentysty. A ja jednak jestem teraz wolnym czlowiekiem. Pewnie nie dla kazdego jest to metoda idealna, ale Krakow ma swiatowe standardy i to wszystko wiedza o czym ja slyszalam od najlepszych lekarzy w USA i dlatego patrzac nawet na to jakie warunki bytowe zapewnia klinika oraz jaki poziom medycyny prezentuje plus najwieksze doswiadczenie, bo podobno maja ponad 2500 operacji rocznie to nie ma lepszego miesjca na swiecie!!!!
Gość witek i magda miska
tak bo pisza je dwie osoby z rodziny,Nawiasem mowiac polowa naszych znajomych to pacjenci tej kliniki. Chociaz nie mieszkamy w Krakowie tylko w roznych miastach Polski. jak sie skonczy 50 tke to albo sie mialo problemy z sercem albo sie ma jej poczatki. dzielimy sie z serca tym co wiemy i co sami przezylismy jako rodzina,ale nie musisz Mirku korzystac z tej rady jesli nie wierzysz. Zobacz sobie sam statystki. One nie klamia!!! Jak twierdzisz, a moze jestes malo zyczliwym lekarzem z innego osrodka, bo ja bym jako pacjent nie powiedzial o profesorze - Sadowski. mam za duzo do niego szacunku i dla jego dokonan, ktora nie raz widzielismy jak wyglada i jaka to starsznie ciezka pelan poswiecenia praca. Pan Prof. Sadowski przychodzi na IT nawet o 23 zeby jeszcze dogladnac pacjentow, a w klinice jest zawsze pierwszy juz o 6.30. Lezalem tam i widzialem na wlasne oczy! To zbyt duza odpowiedzialnosc polecac kogos z nazwiska i chyba nikt nie zrobilby tego celowo drugiemu pacjentowi, wiedzac co sie wtedy przezywa. czuje sie dotkjniety tym pomowieniem - ja Witek Skwronski i moja rodzina oraz znajomi.
Bez urazy, ale jestem tu często i kiedyś we wszystkich wątkach ktos publikował tą samą wiadomość o prof Sadowskim (chyba doliczyłem sie ponad 30), aż chyba administrator portalu zareagował. Myslałem, że to powtórka. Zatem proponuję, aby dwie rózne osoby nie pisały tej samej treści wiadomości...
Drogi Mirku Nie ma w tym nic zlego, gdy wyraza sie opinie w imieniu jakiejs grupy, bo nie wszyscy sa w stanie poslugiwac sie internetem w pewnym stosownym wieku... warto bys wzial to pod uwage. dlatego sugeruje wiecej zrozumienia i wzajemnej zyczliwosci oraz ufnosci. Pacjenci bywaja rozni i czasem tak jak ja i moja rodzina reagujemy bardzo emocjonalnie za serce ktore otrzymalismy w Krakowie. Rozumiem tez ze ktos chcial sie tak odwdzieczyc tamtajszym lekarzom jak piszesz. Sam tez bym chetnie tak zrobil zeby pojawic sie na kilku watkach, ale po prostu nie mam tyle sily,by tyle czasu siedziec przy komuterze.Pozycja siedzaca w pwenym wieku troche dokucza, bo to jednak nie jest 30 czy 40 na karku. Gdy lezalem w szpitalu to gadalismy sobie z facetami na lozku jakby tu podziekowac tej klinice, bo rzeczywiscie tam jest Ameryka jak to sie mowi i jedni lecieli z kwiatkami, drudzy z jakims kolejnym brandy, a aja sam powiedzialem ze najlepszy prezent dla nich to rozpowszechnianie opinii o tym miejscu tak jak na to zasluguje. Sam jestem emerytowanym belfrem i cieszylem sie jak fama o naszej szkole az dudnila. I nikomu nie zabranialo sie mowic w imieniu calej szkolnej spolecznosci*nawet za 35 osob w klasie! Pozwolmy innym pacjentom dotrzec do waznej dla nich zyciowo informacji i nie komplikujmy sobie zycia niepotrzebnie. W pewnym momencie wiedza gdzie jest dobry lekarz jest bezcenna. Po co utrudniac do niej dostep?
Gość wa_dziekuje

witam, z całą odpowiedzialnościa moge polecic prof.sadowskiego, mam z nim kontakt od okolo polowy roku kiedy bliska mi osoba znalazla sie na granicy zycia i smierci, dzieki jego pomocy,szybkiej reakcji oraz poswieceniu czasu moj ojciec zyje, bylem zaskoczony otwartoscia profesora,brakiem oczekiwania na wdziecznosc oraz bezinteresowanosci poniewaz nie lacza mnie z Panem profesorem zadne koneksje! jest dostepnym czlowiekiem,zawsze oddzwania i bardzo chetnie konsultuje przypadki nawet zanjdujace sie w innym szpitalu, w przypadku jaki opisuje podpowiadal lekarzom z mniejszego osrodka rozwiazania i ewentualny cykl przebiegu leczenia, sam interweniowal gdy potrzebne byly specjalne srodki transportowe dla ojca,jest czlowiekiem ktory nie obawial sie zadzwonic do swoich przyjaciol gdy potrzebna byla konsultacja dla bardzo zlozonego przypadku jakim byl moj ojciec z cala odpowiedzialnoscia moge polecic tego specjaliste i podziekowac za okazana mi bezinteresownie pomoc

Gość genowefa

Złoty Skalpel dla chirurgów z Krakowa Wczoraj, 24 maja (18:34) Krakowski zespół prof. Jerzego Sadowskiego zwyciężył w konkursie na wybitnego innowatora w medycynie Złoty Skalpel 2011. Nagrodę przyznano za stosowanie nowych technik wszczepiania biozastawek serca. Kardiochirurdzy z UJ doskonalą leczenie wad zastawki aortalnej już od 10 lat. Nagrodę główną przyznano za wdrożenie nowych rozwiązań w zakresie wszczepiania protez biologicznych zastawki aortalnej, opracowanych w Klinice Chirurgii Serca, Naczyń i Transplantologii Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie. Dzięki tym bioprotezom operacje są łatwiejsze i trwają krócej, zwłaszcza u chorych zagrożonych powikłaniami. Jak zauważają specjaliści, zwężenie zastawki aortalnej występuje u ponad 5 proc. populacji po 75. roku życia, toteż wraz z wydłużaniem się średniej długości życia będzie to problem coraz częstszy. Zespół z UJ należy w tej dziedzinie do światowej czołówki. Tegoroczny zwycięzca otrzymał dyplom i grant naukowy w wysokości 10 tys. zł.

Gość olivka251

Witam serdecznie, mam 34 lata jestem Mama 1,5 rocznej Kalinki, w 7 m-cu ciązy dowiedziałąm się, że mam stenozę mitralną. Przeszłam pilną cesarkę i plastykę zastawki w Aninie w Warszawie, operował mnie prof. Ruźyłło. Niestety operacja niewiele wniosła, z 0,8 mm na 1,2- co przewidział profesor- nawet przy stole operacyjnym jeszcze się zastanawiał. Obecnie jetsem pod opieką kardiologa, czekam na podobno pilną wymianę zastawki. Niestety minęło 1,5 roku i nic się w tym kierunku nie dzieje. Trochę mnie to martwi bo przeceż mam dla kogo żyć. A przy dziecku i to do tego małym, ciężko prowadzić *oszczędny tryb życia*. Postanowiłam wziąć sprawy w swoje recę. Szukam kontaktu do kardiochirurga, nie ważne gdzie w Polsce. Może któs może mi podpowiedzieć gdzie się udać? Czytałam o prof. Sadowskim z Poznania i prof. Zembali Zabrza>? Proszę doradzcie. mój numer gg:6853360 lub Olivka251@wp.pl

Olivka251: 3 mies temu w krakowskiej klinice JPII przeszłam operacje wymiany zastawki aortalnej oraz aorty wstępującej.Mam 29 lat i jestem szczęsliwą mamą ( 5 i 2,5 l)więc wiem co czujesz,ale nie martw się bo w tej klinice pracuje człowiek który ma Boże ręce...pan dr B.Kapelak.Brakuje słów aby opisac jakim jest miłym i sympatycznym człowiekiem a w dodatku swietnym *fachowcem*. Otacza troską każdego pacjęta .Koniecznie skontaktuj się z nim a zobaczysz ze wszystko bedzie ok.Cały personel kliniki to ludzie którzy poswięcaja się dla nas.Wszystko na swiatowym poziomie,Polecam wszystkim bardzo!!!