Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niedomykalność zastawki aortalnej i mikroprzetoka wieńcowa

Gość Ania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam 15 lat i stwierdzoną śladową niedomykalność zastawki aortalnej oraz mikroprzetokę wieńcową. Po kilku miesiącach oczekiwania, udało mi się *zdobyć* holter, na który skierował mnie kardiolog. Po badaniu właściwie nie dowiedziałam się zbyt wiele. Lekarz tylko wykonał opis, ale nie powiedział mi nic o wynikach. Może ktoś mógłby coś o nich napisać? Podczas wykonywywanego badania zarejestrowano: 126060 Qrs*ów Średni rytm HR 92 Max rytm HR 189 Min rytm HR 53 Ponadto wykryto: 14 pojedynczych nadkomorowych pobudzeń przedwczesnych 51 tachykardii Svex 14 poj pob, bez NCN, bez zmian ST-T Vex nie występowały Dodam jeszcze, że kardiolog skierował mnie na to badanie, ponieważ czasami mam bóle charakterystyczne dla choroby niedokrwiennej serca. Mówiłam o gniotącym bólu za mostkiem podczas wysiłku i stresu oraz częstym uczuciu ciężaru na klatce piersiowej, więc lekarz zalecił holter. Ale po tym badaniu chyba zaczął wątpić w wiarygodność moich dolegliwości. Szukałam już chyba wszystkich możliwych przyczyn tego bólu, ale nic nie znalazłam, a szmery serca, ciągle od ponad dwóch lat są wyraźnie słyszalne. Nie wiem, co robić, bo kardiolog pewnie na dodatkowe badania i tak się nie zgodzi. Byłabym bardzo wdzięczna za kilka słów dotyczących moich wyników. Pozdrawiam!
ekg miałam robione kilkakrotnie i za każdym razem wynik był w porządku. Echo serca miałam dwa razy, za pierwszym wyszła ta niedomykalnośc zastawki aortalnej, a za drugim mikroprzetoka wieńcowa. Próbę wysiłkową miałam mieć robioną, gdyby wyniki holtera byłyby niekorzystne, ale skoro lekarz nic nie mówił, to pewnie nie będę miała.