Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Mam wysokie ciśnienie przeważnie 140/90, zdarza się 160/100 a czasem brak skali na ciśnieniomierzu (wtedy czuje udeżenia gorąca, mam wypieki) Dostaję także czasem silnych bóli w klatce piersiowej, serce wali jak szalone. Mam też wysoki cholesterol ok 220. Kardiolog powiedział mi dziś że takie ciśnienie to pewnie wynik popsutego ciśnieniomierza bo u niego miałem 120/80. Mam 24 lata i przy opisanych objawach stwierdził że jestem zdrów jak ryba. Czy to możliwe czy powinienem szukać porady u innego specjalisty?
Nie lekceważ podwyższonego ciśnienia krwi - może doprowadzić do wielu powikłań a skoki ciśnienia (prawdopodobnie dość wysokie skoro podajesz gorąco, wypieki, bóle w klatce piersiowej) są NIEBEZPIECZNE. Proponuję kupno dobrego ciśnieniomierza, z mankietem na ramię (te nadgarstkowe sobie daruj) - to czy automat, czy pólautomat jest mniej ważne. Mierz ciśnienie tętnicze kilka razy w ciągu dnia i zapisuj wyniki (jeżeli się da to mierz rano, 1-2 razy w ciągu dnia i wieczorem, przy zapisywaniu wyniku zapisz także godzinę). Z przypadku wystąpienia objawów jakie wymieniłeś - zmierz ciśnienie krwi! Dopiero z tymi wynikami idź do lekarza, może być rodzinny. Cholesterol masz podwyższony. Jeżeli masz inne czynniki ryzyka chorób serca (chorób ukladu sercowo-naczyniowego) pomyśl o wprowadzeniu zmian w Twój tryb życia (nic o nim nie wiem, może jest OK). Więcej na temat czynników ryzyka chorób serca jest na stronach www.pfp.edu.pl lub www.jaimojeserce.pl