Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zawroty głowy, kołatanie i kłucie serca

Gość drowzie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam taki problem. Ostatnio ciągle o tym myślę...Od czasów gimnazjum miałem jakieś tam problemy z sercem (arytmia, miałem parę razy robione EKG i raz Holtera ale oczywiście w tamtym okresie lekarz mówił, że wszystko było ok). Ostatnio zacząłem znów o tym myśleć po tym jak pojawiły się : częste bóle główy [ nawet teraz jak nie mam bólu głowy to wystarczy, że nacisnę po prawej stronie głowy i czuję taki otępiający ból w środku czaszki...jakkolwiek to nie brzmi.]Oprócz bólu głowy występują też czasem zawroty głowy - najczęściej jak próbuję zasnąć bądź gdy oglądam coś w pozycji leżącej. Zawroty głowy zazwyczaj ustępują po tym jak wyprostuję się na chwilę, jednak nie zawsze - czasem po prostu przez paręnaście sekund czuję jak wszystko mi wiruje przed oczami (zamykanie oczu potęguje tylko to wrażenie). Często z tymi zawrotami głowy wiążę się szybsze bicie serca lub też lekki, kłujący ból na wysokości serca (gdy poszedłem z tym do lekarki p.k to powiedziała mi, że to bóle mięśni międzyżebrowych i, że nie mam się czym przejmować..). Martwi mnie to wszystko i nie chcę jakoś panikować ale ostatnio nachodzą mnie myśli o jakimś guzie w mózgu bądź o zawale (mam 22 lata dopiero...jednak moja mama miała już jeden zawał a gdzieś czytałem, że to zwiększa ryzyko u dzieci). Jeśli ktoś miał podobne objawy (nie koniecznie wszystkie) i wie co to może być to dobrze by było wiedzieć...:)
takie zawroty głowy mogą byc od kręgosłupa szyjnego,moze za dużo przy kompie siedzisz pochylony.....A jak na leżąco oglądasz tv,to też pozycja zgarbiona.Przydałoby ci się pływanie.Rozlużnia mięśnie.Popływaj na grzbiecie.Może za mało ruchu masz.Poza tym zmęczenie fizyczne odpędza różne głupie myśli i relaksuje.Nie pękaj ,tylko poświcz.Ewentualnie mieszanka ziołowa na uspokojenie.
Dziękuje za odpowiedź, to na początek :) Co do siedzenia przy komputerze...masz całkowitą rację (TV nie oglądam). Kiedyś byłem bardzo aktywny - trenowałem pływanie prawie 6 lat właśnie. Faktycznie czas ruszyć 4 litery i coś zrobić ze sobą (chociaż muszę zaznaczyć, że co tydzień chodzę na halę grać w piłkę więc nie jestem całkowitym leniem :p)
Od razu sprostuję : nie oglądam TV a w pierwszym poście napisałem, że *oglądam coś w pozycji leżącej* bo oglądam to na PC właśnie. Nadal pozostaje jednak sprawa tego bólu głowy no i serca. Iść do kardiologa czy nie ?(mam wyjątkowo marudną lekarkę jeśli chodzi o skierowania - niby mi się należy bo ubezpieczenie płacę ale nie chcą dawać ...)