Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nadciśnienie tętnicze a niezdrowa dieta

konrado5

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem taki, że mam zbyt wysokie ciśnienie. Kiedyś jadłem dużo chipsów, frytek, słodyczy, rosołów i prawie w ogóle nie jadłem warzyw. Miałem stwierdzone przez lekarza podwyższone ciśnienie 140/x (nie pamiętam tego drugiego albo 80 albo 90). Ale zmieniłem pewne nawyki żywieniowe, przestałem słodzić herbatę, zacząłem częściej pić herbatę zieloną niż czarną, znacznie zmniejszyłem ilość soli (przestałem jeść zupy z kostkami rosołowymi, nie solę nawet jajecznicy), zacząłem jeść warzywa (często jem chleb żytni pełnoziarnisty z pomidorem albo z cebulą albo z papryką, marchewkę), no i często jem mleko krowie albo mleko sojowe z płatkami owsianymi i otrębami pszennymi (ostatnio częściej sojowe niż krowie). Zacząłem pić olej z wątroby dorsza (wiem, że szkodliwy retinol ale chyba nie on mi podwyższa ciśnienie, dostarczam wtedy również witaminy D i omega 3, zauważyłem lepsze wypróżnianie się), zacząłem używać oliwy z oliwek i znacznie zmniejszyłem ilość mięsa. No i ostatnio u lekarza miałem ciśnienie 140/80, a w gabinecie zabiegowym 150/80, a dzisiaj 160/80. Co dziwne, to drugie mam zawsze 80, a to pierwsze zbyt wysokie. Czym może być spowodowane zbyt wysokie ciśnienie skurczowe przy dobrym rozkurczowym? Dlaczego zmiany w diecie na lepsze spowodowały nie obniżenie ciśnienia, ale wręcz podwyższenie (na to wygląda po pomiarach)? Czyżbym musiał przejść na witarianizm? A może lepiej pobiegać niż zmieniać dietę (skoro zmiana diety nie pomaga)? Wygląda na to, że mam izolowane nadciśnienie skurczowe, bo bardzo rzadko kiedy wysokie ciśnienie rozkurczowe. To dziwne w moim młodym wieku (22 lata), bo ponoć to występuje tylko u ludzi starszych. Co może być przyczyną izolowanego nadciśnienia skurczowego w tak młodym wieku?
Oto moje wyniki badań krwi: TSH 1.402 (0,270-4,700) Czyli chyba nie mam nadczynności tarczycy Glukoza w surowicy 3.7 (3.6-5.8) Cholesterol w surowicy 2.8 (*5.2) Trójglicerydy w surowicy 0.64 (*1.69) Cholesterol HDL 0.81 (*0.91) Cholesterol LDL 1.70 (*4.00) Billirubina całk. w surowicy 13 (3-22) ALT 28 (11-66) AST 18 (14-59) Amylaza w surowicy 58 (30-110) Sód w surowicy 141 (137-145) Potas w surowicy 4.1 (3.6-5.0) Morfologia krwi obwodowej: WBC 6.7 (4.0-10) RBC 4.40 (4.50-5.90) HGB 15.4 (13.5-18.0) HCT 47.9% (40-54.0) MCV 88.7 (78.0-100.0) MCH 28.5 (27.0-34.0) MCHC 32.2 (29.0-36.5) PLT 223 (140-440) LYM% 42.4% (20.0-45.0) MXD% 13.3% (1.0-14.0) NEU% 44.3% (45.0-70.0) LYM# 2.8 MXD# 0.9 NEU 3.0 RDW 13.6% (11.0-15.0) PDW 17.4 (6.1-17.0) MPV 12.10 (6.80-12.00) P-LCR 41.7% (6.0-43.0) OB 2 (*8.0) Ogólne badanie moczu: Barwa: żółta Przejrzystość: przeźroczysty Ciężar właściwy 1.015 g/ml (1.005-1.030) Leukocyty: negatywny Azotyny: negatywny PH 5.0 (5.0-7.0) Krew negatywny Białko negatywny Glukoza negatywny kwas askorbinowy negatywny ciała ketonowe negatywny Urobilinogen w normie Billirubina negatywny Nabłonki płaskie pojedyncze w prep. Leukocyty 0-2 wpw Erytrocyty świeże: pojedyncze w prep. Bakterie nieliczne Śluz pojedyncze pasma
Gość k klimczyk
Aby postawić diagnozę powinieneś mierzyć ciśnienie tętnicze w domu kilkukrotnie w ciągu dnia używając dobrego! ciśnieniomierza. Napisałeś o trzech wynikach, z których 2 były wykonane w gabinecie zabiegowym (tak zrozumiałam). Czyli przed lub po jakimś zabiegu a więc są powody do zdenerwowania. Są ludzie, którzy mają podwyższone ciśnienie podczas wizyta u lekarza - nadciśnienie białego fartucha. Odpowiadając na drugie pytanie - tak, w wieku 22 lat można mieć nadciśnienie ale jeszcze raz powtarzam, trzeba wykonać kilka prawidłowych pomiarów w różnych warunkach ale min. po 10-15 min odpoczynku. Pomiary na obu rękach. Nie po wypiciu kawy czy mocnej herbaty. Jest kilka warunków, które należy spełnić aby wyniki były miarodajne. Badanie UKG nie służy do diagnozy nadcisnienia. Jedyne zmiany, które może pokazać w nadciśnieniu to przerost mięśniówki komory i to przy długotrwałym nadciśnieniu. Super, że zmieniłeś nawyki żywieniowe - tak trzymać. Jaką masz wagę ciała - prawidłową czy nadwagę (BMI?) Bieganie to nie jest zły pomysł ale w trosce o kolana proponuje pływanie lub np. nordic walking. Ruch i aktywny tryb zycia obniżają ciśnienie tętnicze! Ale uwaga uprawianie sportu nie znaczy raz w roku na narty :-). Oznacza intensywny wysilek fizyczny minimum 4 razy w tygodniu po minimum 30 minut. Najlepiej areobowy, nie statyczny (nie podnoszenie sztangi).
Moje BMI to 21, mówią wręcz że jestem za chudy. Czy z wyników badań, które wkleiłem wynika, że nie mam wtórnego nadciśnienia? Czy powinienem jeszcze jakieś dodatkowe badania wykonać? Co może być przyczyną izolowanego skurczowego nadciśnienia w młodym wieku? W gabinecie zabiegowym nie wykonywałem żadnych zabiegów, przyszedłem w celu pomiaru ciśnienia. U lekarza miałem 140/80 pomimo tego, że nie byłem zdenerwowany. Również jak mi kiedyś higienistka w szkole zmierzyła (a w ogóle nie myślałem o tym jakie mam ciśnienie, nawet nie wiedziałem co to jest), to miałem zbyt wysokie (chyba 135/90).
Gość k klimczyk
Izolowane nadciśnienie skurczowe najczęściej dotyczy osób starszych (w przypadku zmian miażdzycowych aorty, tzw. sztywność aorty) a u osób młodych w stanach zwiekszonego rzutu serca np. w niedomykalnośc zastawki aortalnej (co badanie UKG jak rozumiem wykulczyło). Nadciśnienie tętnicze najczęściej dzieli się na pierwotne i wtórne. Pierwotne stanowi * 90% przypadków i rozpoznaje sie go po wykluczeniu przyczyn wtórnego nadcisnienia. Przyczyn wtórnego nadciśnienia mozna wymienić ponad 20. W przedstawionych badaniach nie widze kreatyniny ani mocznika - badań nerkowych a własnie nerki sa jedną z przyczyn nadciśnienia. Czy jesteś diagnozowany w kierunku nadciśnienia przez kardiologa/lekarza rodzinnego czy powyższe badania wykonywałeś, sam poszukując odpowiedzi. Jest szereg badań, które wykonuje się eliminując przyczyny nadciśnienia tętniczego wtórnego ale są to badania bardzo rózne (zakres sięga od chorób hormonalnych, przez nerkowe, neurologiczne, po substancje toksyczne) więc to lekarz powinien wskazać kierunek diagnozy. W przypadku stwierdzenia przyczyny nadciśnienia tętniczego wtórnego - likwidując ją można wyleczyć nadciśnienie. W przypadku nadciśnienia tętniczego pierwotnego pozostaje leczenie objawowe czyli leki obniżające ciśnienie krwi. I należy je zażywać gdyż nieleczone nadciśnienie prowadzi do wielu bardzo groźnych powikłań. Pozdrawiam
mój stary miał 160 na 100 i podwyzszony cholesterol oraz niskie Hdl.Mierzył cisnienie 2x dziennie i zapisywał przez 3 miesiące.Po trzech miesiącach płyawania 4x w tyg., diety odpowiedniej,zrzuceniu nadwagi ok,7 kilo--- cisnienie wróciło do niormy i tak jest do tej pory.Cholesterol OK.Z tym ,że na basen chodzi 2x w tyg. non stop i to odżywianie dalej stosuje- otręby,oliwa,pestki ze słonecznika,dyni,minimum mięsa,mnóstwo warzyw,owoce codziennie.Może i tobie się uda.Ciśnieniomierz sprawdzić.I zapisywać pomiary.
Ja pływać nie umiem, ale od jakiegoś tygodnia prawie codziennie biegam codziennie od 30 minut do godziny (jak jestem zbyt zmęczony to przestaję biegać). Czy to mi pomoże? Po jakim czasie? Znacznie zmieniłem swoje nawyki żywieniowe, ale to nie pomogło mi jednak obniżyć ciśnienia. Czy łyżeczka oleju z wątroby dorsza nie wystarczy? Może powinienem zwiększyć ilość tego tranu? Tylko, że wtedy mógłbym przedawkować witaminę A i D.
Gość k klimczyk
O nerkach mówi kreatynina. Dodatkowo mocznik. Gamma GT mówi o watrobie, trzustce, CK m.in. o mięsniach, sercu. Badania przyczyny nadciśnienia, które dość łatwo można wykonać to USG nerek i ocena tętnic nerkowych. Jest dziedzina kardiologii - hipertensjologia- zajmująca się nadciśnieniem tętniczym. W diagnostyce nadcisnienia bardziej może Ci pomóc dobry internista (lekarz chorób wewnętrznych). Pytasz *po jakim czasie biegania* a ja zadam Ci pytanie - jak zamierzasz biegać? jak dawkować wysiłek? przebiec maksymalnym tempem 30 min i paść ze zmęczenia czy truchtać przez 30 minut? czy znasz swoje maxymalne i submaxymalne tętno jakie możesz osiągnąć? Nie próbuję się wymądrzać tymi pytaniami lecz zwrócić Ci uwagę, że nawet coś tak łatwego jak bieganie czy inna aktywność fizyczna podlega pewnym regułom, zwłaszcza u osób z nadciśnieniem czy innymi chorobami serca. Nie ma prostego przepisu *weź 2x20 minut biegania, dodaj 30 minut spaceru a po x czasu otrzymasz spadek ciśnienia o x mmHg*. Proponuję: dobrą diagnostykę 1.czy masz nadciśnienie, 2. wykluczenie nadciśnienia wtórnego, 3. leczenie w zależności od przyczyn. Acha, i pamiętaj proszę, że u 90% chorych nie znajduje sie przyczyny. Wykluczenie nadciśnienia wtórnego jest o tyle ważne, że np. jeżeli przyczyną jest guz chromochlonny to można go usunąć, jeżeli przyczyną jest zwężenie tętnicy nerkowej to można ją poszerzyć itp. do 4 pogratuluj ojcu ale zwróć prosze uwagę, że konrado5 nie ma nadwagi, cholesterol ma ok (no może nieco obnizone HDL), zdrowo się odżywia. Zgadza się uwaga o ciśnieniomierzu i zapisywaniu pomiarów.
Gość k klimczyk
konrado5 - super, że zmieniłeś nawyki żywieniowe, zacząłeś oprawiać aktywność ruchową, zażywasz tran - tak trzymać. To wszystko ma swoje znaczenie. Eliminujesz czynniki ryzyka chorób serca. Ale może być tak, że nadal ciśnienie tętnicze będzie podwyższone. I lekarz zaleci leki. Wtedy będzie bardzo ważne - NIE ZNIECHĘCAĆ SIĘ. Czynnikami ryzyka chorób układu krążenia są: nadciśnienie tętnicze, wysoki cholesterol, brak aktywności fizycznej, cukrzyca, otyłość, stres, czynniki rodzinne/genetyczne, zła dieta. Poprzez to co już do tej pory zrobiłeś eliminujesz częśc z nich. To bardzo ważne. Kontrolując 1 czynnik ryzyka i eliminując inne zmniejszasz ryzyko zawału serca w przyszłości. Nie za rok czy 5 lat lecz 15. Tak, znam ludzi, którzy mając 37-40 lat są już po bypassach. Tak więc poszukaj dobrego internisty, zrób diagnostykę ale jeżeli lekarz zaleci leki to je bierz. Pozdrawiam. P.S. za kolejny tydzien przebiegniesz ten sam dystans bez zmęczenia, za kolejne dwa dystans podwoisz a po 1-2 miesiącach bez biegania będziesz się nieswojo czuł :-) wysilek uzależnia (uwalnia endorfiny, które stymulują układ nagrody w mozgu).
Piję codziennie na czczo łyżeczkę oleju z wątroby dorsza firmy Lysi (tran islandzki). Czy nie powinienem zwiększyć albo zmniejszyć dawki? Ponoć ciśnienie obniżają dopiero 3 g dziennie kwasów Omega 3, a w tranie spożywam tylko 0.9 g, ale gdybym zwiększył ilość tranu to łatwo o przedawkowanie witamin A i D. Biegam trochę szybciej niż truchtem przez 30 minut, jak się zmęczę to przestaję. Na początku biegałem tylko kilka minut, byleby się nie przemęczać. Czy badanie nerek może wykazać guz chromochłonny?
Gość k klimczyk
Wystarczy 1 łyżeczka. Nie badań naukowych udowadniajacych bezpośrdni związek między dawką Omega3 a obniżeniem ciśnienia. Guz chromochlonny znajduje się w nadnerczach i badanie nerek go nie znajdzie. 1 w jego diagnostyce (aby mieć podejrzenie, że to o to chodzi) to dobry wywiad, 2 to badanie krwi na pewien metabolit.
To co najlepiej jeść żeby obniżyć ciśnienie? Nie chciałbym używać lekarstw, tylko obniżyć ciśnienie środkami naturalnymi. Czosnek ponoć obniża tylko chwilowo, a ja bym chciał coś co by mi wyleczyło to nadciśnienie. Czy używać pieprzu? Bo lubię jeść popieprzone zupy.
Gość k klimczyk
Na obniżaniu ciśnienia środkami naturalnymi się nie znam. Podobno sok z aronii działa obniżająco ale ile trzebaby go wypić aby RR spadło z 160/80 na 130/80 - 50 litrów na raz? Tak samo nie wydaje mi sią aby doprawione potrawy miały bardzo znaczny wpływ na ciśnienie tętnicze. Może wypowie się ktoś zajmujący się dietetyką z punktu widzenia poszczególnych chorób. Jeżeli znasz angielski poszukaj artykułów w The American Journal of Nutrition. To co mogę stwierdzić, to modyfikowalne (czyli takie na które ma się wpływ) rzeczy już zrobiłeś: ruch, obstawienie fast foodów, szczupła sylwetka. Nadciśnienei tętnicze nie boli ale nieleczone prowadzi po dłuższym czasie do uszkodzenia wielu narządów-oczy (uszkodzenie naczyń odżywiających), nerki (stwardnienie kłębuszków i spadek wydolności), mikrokrążenie (serce, mózg), udary mózgu, pobrubienie ściany naczyń krwionośnych i choroba niedokrwienna serca, uszkodzenie aorty (rozwarstwienie aorty). Dodatkowo ryzyko wzrasta, jeżeli w Twojej rodzinie (rodzice, dziatkowie, wujostwo) jest nadciśnienie tętnicze. Konrado5, pamiętaj proszę, że środki naturalne są na pewno godne rozważenia ale jeżeli nie wystarczą trzeba będzie włączyć leki.
Czy może to mieć coś wspólnego z nadciśnieniem, że mi za ciepło w pomieszczeniach w których jest temperatura ok. 22 stopnie (na przykład na uczelni) w krótkim rękawku, kiedy innym w bluzach w sam raz a nawet za zimno? Podejrzewam nadczynność tarczycy, ale TSH mi wyszło 1.402. No i łatwo się pocę jak dużo pochodzę po schodach jak jest ciepło.