Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Powikłania po operacji usunięcia tętniaka na aorcie

Gość samoc

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć 03.01.2006 przebyłem operacje wstawienia sztucznej zastawki aortalnej na oddziale pooperacyjnym leżał ze mna pan w wieku około 60 po operacji Bentalla de Bono czyli usunięcia tetniaka aorty wstawienia sztucznej aorty i sztucznej zastawki aortalnej. Stan po operacji bardzo dobry szybki powrót do zdrowia.jedynie długo się wybuidzał około 2 dni ale oprócz tego to wszystko w porządku. Pozdrawiam

Moi drodzy, jestem swiezo po operacji bentalla mam wstawiona proteze aorty wstepujacej oraz zastawke. Operacje mialem we wtorek, w chwili obecnej czuj sie doskonale, i mysle ze we wtorek do domu. Dodam, ze mam 31 lat i jeszcze duzo do zrobienia ;). Operacje mialem w Warszawawie Aninie* operowal profesor Rozanski.po prostu mistrz ! Jezeli chodzi o powrot do zdrowia, duzo zalezy od psychiki i wlasnej kondycji fizycznej. Myzle ze nie zajmie dlugo, ale oczywiscie przez pierwsze miesiace oszczczednie. Dodam jeszcze, ze w wieku 17 lat mialem operacje zastawki metoda Rossa w Centrum Zdrowia Matki Polki. Zdrowia dla Was. Najgorsze jak dla mnie to tykanie w uszach... Ale co zrobic...

Gość marek 87

Witam tez byłem zakwalifikowany do operacji bentalla, operowany byłem w lutym tego roku. Jednak w czasie operacji zdecydowano że nie wymienią mi poszerzonej aorty ponieważ ma *tylko* 48mm wymieniono mi zastawkę aorty która odpukac pracuje:) i wszystko jest ok w ostatni weekend pozwoliłem sobie nawet na kilka kieliszków alkoholu. Teraz pracuje nad kondycją i szykuję się do powrotu do pracy. pozdrawiam

Gość Piotr eM

Ja juz rok po wstawieniu karbonowej zastaweczki i aorty wstepujacej w szpitalu jurasza w bydgoszczy... no i coż... moze troche cyka ale nie przeszkadza to wcale, urodzilo mi sie drugie dziecko, wrocilem do pracy i zadnych ale to zadnych powiklan nie ma ! przynajmniej czlowiek po operacji ma czas na hobby jakies :)

Witam w 2012 mialam usuwanego tetniaka na aorcie wstepującej(7,5cm srednicy) i wstawiono mi proteze,dodam ze bylam wtedy w 21tc,corka miala 15% szans na przezycie ale udalo sie ma teraz 3,5 roku,w 2013 mialam wstawiany stentgraft do aorty zstepujacej niestety bez powodzenia...zostal przeciek....w 2015 mialam nastepna operacje -uszczelnianie przecieku....niestety nieudalo sie:/ 07.01.2016 bylo trzecie podejscie do tetniaka...tym razem wstawiano mi *koile*-nieznam poprawnej pisowni,w kazdymbadz razie mam nadzieje ze tetniak zostal zamkniety....mial juz 6,6 cm srednicy operacje odbywaly sie w szczecinie mam 30 lat pozdrawiam

Witam jestem 6 mies po operacji Bentalla sztuczna zastawka i aorta wstępująca dodam żeby było ciekawie jestem ratownikiem medycznym operowany byłem w Zabrzu. pisze dla wszystkich którzy to przeczytają chce by sie nie bali bo nie ma czego .tętniak o rozmiarach 5.4 i wada wrodzona dwu płatkowość zastawki za niedługo wracam do pracy mam 34 lata wszystkim przed ale i po operacji życzę dużo zdrowia i optymizmu na dalsze życie.

Witam, mam 35 lat trzy miesiące temu miałem usunietego tętniaka aorty występującej , zastawka swoja, operacja w Aninie. Po wyjściu miałem zapalenie osierdzia. Do dzisiaj mam ciągłe kołatanie serca i ciągłe wizyty na SOR na umiarawianie cordaronem. Czy ktoś miał podobny problem ile to może trwać? 

W dniu 15.11.2017 o 22:29, DonSalsicce napisał:

KASIA215 można wiedzieć kto Cię operował w Zabrzu?

Witam! Mozna wiedziec jak sie dowiedziales o tetniaku? Zycze duzo zdrowka moja mama lezy wlasnie w szpitalu w Zabrzu operacja w zeszlym tygodniu ale sa powiklania -zebrala sie woda,serce wali ciezko jest mi przykro modle sie o moja mame. Pozdrawiam