Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niedomykalność zastawki a operacja serca

paziak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam dziś lekarz po badaniu stwierdził u mnie wrodzoną wadę serca która zakwalifikował do leczenia operacyjnego ...... :/ jednak nie objaśnił mi o co tak właściwie chodzi poza tym że jest to niedomykalność zastawek. badanie wiele mi nie mówi a chciałbym sie dowiedzieć czy jedynym możliwym sposobem leczenia jest operacja ? i czy wada jest naprawdę poważna , co za tym odzie i jakie zmiany będe musiał przeprowadzić w moim trybie życia aby wada sie nie pogłębiała .? oto moje wyniki: Mężczyzna lat 18. Wymaiary serca : T sc.LK :1.15 LK:5.3/3.4cm ; PMK 1.20cm PK : 2.3cm LP: 3.8 cm pierścień aortalny :2.6cm opuszka aorty : 3.2 cm , STJ : 3.0cm aorta wst: 4.5cm Łuk aorty :2.4cm , cieśń aorty : 1.3 cm , aorta zstępujaca :1.3 cm. Zastawka mitralna :śladowa fala zwrotna Zastawka aortalna : Duża niedomykalność . Umiarkowana stenoza aortalna. Gradient max skurczowy przez zastawke aortalną to 43 mmHg . Gradient średni to 27 mmHG Dwupłatkowa zastawka aortalna Zastawka trójdzielna : mała niedomykalność . Zastawka pnia płucnego : niedomykalność mała . AcT 120 ms V max 70cm/s Koarktacja aorty z max szybkością przerływ przez aortę piersiową zstępujacą : 2 m/s Frakcja wyrzutowa lewej komory to ok 60 % Cechy upośledzonej relaksacji lewej komory Ciśnienie skurczowe w tętnicy płucnej to 30 mmHg . Cięnienie w prawym przedsionku to 10 mmHg . Separacji blaszek osierdzia nie stwierdzam . Dwupłatkowa zastawka aortalna ; duża niedomykalnośc aortalna , umiarkowana stenoza aortalna . Koarktacja aorty . Max szybkość przepływu przez aorte piersiową zstepująca to 3m/s Poszerzona aorta wstępująca (4,5cm) Konieczna konsultacja kardiochirurgiczna Prosze o weryfikacje i z góry dziękuje :)
Masz dużą niedomykalność zastawki aortalnej i umiarkowaną stenozę aortalną (trochę mnie to dziwi, bo stenoza aortalna raczej dotyczy osób w starszym wieku). Masz cechy upośledzenia lewej komory serca tzn, że lewa komora zaczyna *odczuwać* wadę zastawki*. Masz dopiero 18 lat, więc musisz poddać się z pewnoscią wcześniej czy pózniej operacji wymiany zastawki (niestety przy stenozie naprawa zastawki nie wchodzi w grę). Polecam Ci udać się do kardiologów uważanych za najlepszych w tej dziedzinie czyli Anin(Warszawa) albo Zabrze albo Kraków. Nie masz co czekać, musisz zrobić wszystkie badania i uzyskać opinię specjalisty. Jesteś młody, więc będziesz mieć zastawkę mechaniczną, taką na 100lat. Młody organizm bardzo szybko *dochodzi* do siebie, po trzech miesiącach wszystko wróci do normy, bedziesz mógł w przyszłości uprawiać sport, oczywiście nie wyczynowy:) Jedyny mankament to branie do końca życia leków na krzepliwość krwi i oczywiście kontrolowanie jej. z takich widocznych to szrama po cięciu mostka. Ale to nie jest istotne...najważniejsze jest zdrowie. Powinieneś porozmawiać z kardiologiem z większego ośrodka, które wymieniłam, odpowie na wszystkie Twoje pytania. Będzie wszystko dobrze, teraz takich operacji wykonywanych jest tysiące. Kardiologia w Polsce jest na najwyższym poziomie i nie odbiega od ośrodków światowych. Pozdrawiam
Gość Ewa29 z Zespołem Fal
Cześć, Patryku! Bez paniki! Kiedy byłam w Twoim wieku, miałam za sobą 3 operacje serca:-) Zastawki mam wszystkie niedomykalne, ale w stopiniu małym, bez znaczenia dla krążenia. Twoja wada jest poważna i to wcale nie jest dziwne, bo wiele dzieci rodzi się z takimi wadami. Powinni Cię zoperowac już dawno. Ciesz się, że w końcu ktoś wykrył tę złożoną wadę ( poza zwężeniem i niedomykalnością zastawki aortlanej masz też koarktację, czyli przerwanie ) aorty. Polecam Instytut Kardiologii w Aninie. Przeszłam tam druga i trzecią operację.Nie ma się co bac. Po operacji poczujesz się lepiej, a blizna i leki to nie tragedia. Patryku! Nie jestes wyjątkiem... W Fundacji Serce Dziecka działa Fundusz na rzecz Dorosłych z Wrodzonymi Wadami Serca. Są tam ludzie, ktorzy sami mają rózne wady serca, a także rodzice, których dzieci mają taką wade, jak Ty. Zapraszam na nasze forum: www.forum.sercedziecka.org.pl , by wymienić się obawami, nadziejami, doświadczeniami w kwestii ośrodków i lekarzy. Organizujemy spotkania, imprezy, wygłupiamy się. Nasza wesoła gromadka się powiększa :-) NIe ma się co bać życia po operacji. Będziesz żył zupełnie normalnie. Oczywiście bez szaleństw na siłowni, czy udziału w maratonie, ze stałą kontrolą kardiologa, ale to naprawdę niewielka cena za uratowanie życia.
Gość Ewa 29 z Zespołem Fa
Acha! Jeszcze jedno! Jeśli masz jakieś pyytania odnośnie operacji, Anina, lub potrzebujesz innej informacji, napisz do mnie na gg: 5839861 lub wyślij maila: ejmarczak@wp.pl Polecam, poza naszą Fundacją, warsztaty Nadzieja dla Serc, która organizuje w Gdańsku Fundacja Marka Kamińskiego. Byłam na nich w grudniu 2008 r. Byłam zachwycona. Poznałam wspaniałych ludzi ( tak jak zresztą podczas osattnich pobytów w Aninie na badanich :-) ), wszyscy z wrodoznymi wadami serca, weseli, pełni energii, młodsi nawet od Ciebie... Co do blizn jeszcze: mam je dwie: jedną na klatce ( przykrywa pierwszą) i druga na prawym boku :-) Lepiej życ z nimi, niż nie żyć w ogóle.
Gość zdzislaw gruda
klinika chorob serca, naczyn i transplantologii cm uj w krakowie. najlepsza w polsce. i tam jest najlepszy kardiochirurg w polsce. prof sadowski i jego zespol. nr 12 614 32 03 lub 12614 30 75. unikajcie tylko bab w rejestracji do poradni. ciezko sfrustrowane...
Gość tomasz wnuk l. 69
robia, robia przeciez to najwieksza klinika w polsce i maja najwieksze doswiadczenie. chyba ze ktos chce probowac na sobie. ja nie . przejechalem z bydgoszczy do profesora dr sadowskiego i nie zamienilbym go na nikogo w zyciu. wiesz ze on operuje nawet 85 latkow? PRZEGOŚĆ! NAJLEPSZY KARDIOCHIRURG PO ŚP. RELIDZE TO KRAKOWSKI SADOWSKI. ALE MI SIE ZARTY TRZYMAJA NAWET. TAKI JESTEM SZCZESLIWY. CZLOWIEKOWI CHCE SIE ZYC JAK WRESZCIE MOZE ODDYCHAC. zdecydowanie polecam wycieczke do krakowa nawet tym z gdanska. WARTO. I jak tam maja ladnie i czysto. Krakowianki tez fajne;-)
Gość Ewa 29 z Zespołem Fa
NIe byłam w Krakowie, ani Zabrzu, ale słyszałam, że są tam swietni kardiochirurdzy. Jednak sama polecam IK w Aninie, bo do nich przyjeżdżają też pacjenci z zagranicy. Jego dyrektore był kiedys syn profesora Z. Religi, więc też wspaniały kardiochirurg. No i w Aninie specjalizują się w korektach złożonych wad wrodzonych serca. By- passy to nie wszystko, zwłaszcza że młodzi ludzie zwykle ich nie potrzebują, bo mają inne problemy z sercem.
Raczej nie, jakbyś wiele lat popijał to na pewno by się to odbiło na stanie serducha ale zastawka nie ma nic do rzeczy. Im wcześniej tym lepiej. Im będziesz starszy tym ciężej zniesziesz zabieg, już nie mówię o obowiązkach, przyszłej rodzinie, pracy itd. Ja też odwlekałem i to był błąd, który mało co mnie nie zabił. W sumie: nie kombinuj, potwierdź wyniki u innego lekarza i do kardiochirurga!
Tak mam taki zamiar w piatek wybieram sie do innego lekarza który zapewne skieruje mnie do szpitala na wnikliwe badania PS. * Jakie sa konsekwencje nie poddania się naprawom dla osoby z moimi wynikami? * jakie są objawy wad które u mnie stwierdzono ? (pytam gdyz te które znalazłem nigdy u mnie nie wystapiły.) i dlaczego nie było ich u mnie ? Dziękuje za dotychczasowa pomoc :)
Konsekwencje są takie że się umiera wcześniej niż ze starości. Ale jak wcześnie to nie wiem. Zastawka się nie polepszy z biegiem czasu. Niepokojąca jest też poszerzona aorta. Ale jeśli dobrze się czujesz i z wydolnością wszystko pewnie możesz czekać.... jednak spotkaj się z dobrym kardiochirurgiem.
po dzisiejszej wizycie w zamośćiu lekarz skierował mnie na kolejne echo oraz tomografie na bardziej profesjonalnym sprzęcie niż przedtem oraz stwierdził że jeżeli nie występują u mnie żadne objawy to najprawdopodobniej zostanę tylko pod kontrolą bo nie ma co sie śpieszyć z operacją .... Co o tym sądzicie ??
Że to właściwe podejście. U mnie trwało to tylko 2 lata - od przypuszczeń do operacji, objawy (bóle, utrata wydolności, kłopoty z oddychaniem, obrzęki) pojawiły się mniej więcej po roku od kiedy powiedzieli *prędzej czy później czeka cię wymiana zastawki*. Osobiście sądziłem że będzie *później* a stało się dobrze że *prędzej*. Mam 42 lata i czuję się obecnie znacznie lepiej niż przed - choć wtedy wydawało mi się że jest ok i tak ma być jak jest. Pozdrawiam
Gość tomasz wnuk juz l.70
Jaki Zamosc????!!!!!!!Dowiedz sie ile operacji przeprowadzaja rocznie tam i w Krakowie. cHcesz byc krolikiem? Chlopie, tylko Szpiatl JP2 Krakow. To najwieksza klinika w Polsce i maja najwieksze doswiadczenie. lepiej jechac do Krakowa z Zamoscia niz na tamten swiat. Do tego profesora Sadowskiego na pewno latwo sie nie jest dostac. Albo do kogos z jego zespolu, bo to podobna szkola. Nie moze przeciez jeden czlowiek pomoc nam wszystkim na swiecie ale warto sprobowac. ON jest pasjonatem chirurgii serca, wiem ze nawet guzy srerca tez robi, bo przy mnie lezal pacjent po takiej operacji. Mowili ze bylo starsznie ciezko ale sie udalo. NIkt go nie chcial juz operowac, a profesora stanal na glowie. Pan Kazio mial chyba ze 76 lat pchaj sie do profesora drzwiami i oknami!!! Ja ci tylko posylam artykul o nim do poczytania z ostatniej chwili;-) http://krakow.naszemiasto.pl/artykul/350812,krakowscy-lekarze-wszczepili-inteligentna-zastawke-serca,id,t.html?kategoria=783 To sa mistrzowie i poza tym Klinika piekna i nowoczesna. sale super i warunki pobytu jak w Ameryce. Trzymaj sie, bo Krakowianki tez fajne;-)
Potwierdzam to co napisala Pan Zdzislaw Gruda. Mam syna ze zblizona czesciowo wada i naszym aniołem jest własnie Pan Profesor. ie wczytalam sie jeszcze czy ktos to podkreslil. Dodatkowow masz zastawke aortalna dwuplatkowa. Nie wiem czy wrodzona czy na skutek pozniejszego zlaczenia platkow. Musisz pamietac o profilaktyce infekcyjnego zapalenia wsierdzia bo przy takiej wadzie jest sie poddatnym na to. I zapraszam do naszych Guciow : www.forum.sercedziecka.org.pl