Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zwężenie aorty a tabletki antykoncepcyjne

Gość DAFNE

Rekomendowane odpowiedzi

Na pewno nie powinno sie zakladac wkladki wewnatrzmacicznej Główne przeciwskazania , wady i działania niepożądane stosowania preparatów antykoncepcji hormonalnej: Choroby układu krążenia, będace przeciwskazaniem do antykoncepcji hormonalnej - choroba zatorowo-zakrzepowa żył, - zawał mięśnia sercowego, - udary mózgu: a) zakrzepowe krwotoczne - poważne nadciśnienie tętnicze - inne powikłania zakrzepowe w układzie krążenia (szczególnie w małych, ale ważnych życiowo naczyniach, jak np. żyła lub tętnica siatkówki)
lekarz powiedzial mi ze wiekszych przeciwwskazan nie ma co do tabletek ale jak bardzo nie potzrebuje to mam nie brac bo rozreguluja mi organizm co moze nie byc dobre dla serca. co o tym myslicie? jest ktos z wada aortalna kto bierze tabletki? dajcie znac
ja ma nieco inny problem - dziedziczone żylaki- mam 32 larta, jestem po operacji 2 nóg i niestety pojawiają się nowe- lekarz mi powiedział,że w przypadku choroby dziedziczonej będą nawroty;) I JAKĄ JA MOGĘ STOSOWAĆ ANTYKONCEPCJĘ? CZY DIANE 35 MOGĘ BRAĆ? A NP. WKŁADKA?
Ja mam po korekcji wade częściowy nieprawidłowy spływ żył płucnych z ubytkiem międzyprzedsionkowym i mi tabsów nie wolno, ale wiadomo że co organizm i co lek to opinia. A w ogóle to zapraszam do działu *dorosły z wadą serca* na forum serce dziecka, tam jest nas juz troszke, i tych bioracych tabsy i tych nie tych planujących dziecko po zabiegu kch itd.