Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Obniżenie tętna przy astmie oskrzelowej

Gość agatonka

Rekomendowane odpowiedzi

Gość agatonka
Mam 30 lat i od urodzenia mam astmę oskrzelową. Biorę stertę leków które pomagają więcej bądź mniej w zależności od tego czy jestem zdrowa czy np. przeziębiona i czy biorę leki regularnie. Ponieważ używam sporo inhalatorów typu Ventolin / Berotec moje tętno nie schodzi poniżej 100 w spoczynku. Czy ktoś zna jakiś sposób jak można samemu spowolnić akcję serca tak żeby mieć chociaż 70 jak normalny zdrowy człowiek? Czy można uprawiać sporty, bo boję się ze serce mi wyskoczy jak po minucie na bieżni mam puls 120+?
Sport leczy - jestem przykładem. Musisz jednak być mądra, cierpliwa i rozsadna. Zacznij od marszu , potem marszobiegi , potem bieg lub rower. Krótko mówiąc ćwiczenia aerobowe. Po kilku miesiącach będą wyraźne zmiany na plus. Ja mam tętno spoczynkowe 45 - 50, a w nocy zmierzone holterem 35. Niedawno wpadłem w panikę bowiem kardiolodzy jak mnie obejrzeli to uznali to za anomalię. Dopiero po dokładnych badaniach wyszło , że tak ma być i to jest dobrze. A już szykowałem się na wielkie problemy.Chwała Bogu niepotrzebnie. Wolne serca dłużej działają. Nie zachęcam do extremy i wyczynu, tylko do spokojnego i mądrego ruchu. Serce Ci się wzmocni, płuca też i wszystko inne poprawi. Dodatkowy zysk to endorfiny po. Pozdrawiam :) K
Gość agatonka
Ciśnienie w normie chyba, 100-120/40-80. Raczej niskie niż wysokie ale jeszcze nikt się tym nie przejmował wiec mniemam że wszystko ok, ale jak pisał Kaszub spróbuję pochodzić. Jestem aktywna fizycznie ale może chodzenie pomoże. O bieganiu niestety nie myślę nawet bo astma nie jest aż tak zaleczona jak powinna. Lekarz przepisał mi Concor 1,25, pobiorę i zobaczymy. Pozdrawiam i dziękuję za wpisy