Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zwężenie zastawki aortalnej i stenoza aorty

Gość Asia

Rekomendowane odpowiedzi

zwezenie zastawki aortalnej i stenoza aorty. wada wrodzona a teraz mam 21 lat i jeszcze zadnego zabiegu za soba!!! zmienilam teraz lekarza i ide na doglebne badania!!sama nie wiem czego mam sie spodziewac!!na czym polegalby ewentualny zabieg?? prosze piszcie!!!
Zastawka aortalna zbudowana jest z trzech mocnych, elastycznych i gładkich płatków, które w czasie skurczu serca otwierają się szeroko pozwalając na swobodny przepływ krwi z lewej komory do aorty. W czasie rozkurczu serca zamykają się szczelnie i tym samym nie pozwalają, aby krew z aorty cofała się do komory. Zwężenie wywołane jest nieprawidłową budową zastawki, jej sztywnością, często płatki są ze sobą pozrastane. Jeśli nieprawidłowości te są bardzo duże, to dramatyczne objawy zwężenia występują od razu po urodzeniu. Jeśli są niewielkie, dziecko czuje się dobrze i przez pierwsze lata życia wada serca może być niezauważona. Niestety, z czasem zmiany nasilają się, zwężenie jest coraz ciaśniejsze i zazwyczaj w wieku kilkunastu lat dzieci wymagają już leczenia operacyjnego. W wadzie tej dziecko musi być systematycznie kontrolowane przez kardiologa, ponieważ posiada ona swoja dynamikę rozwoju, zmienia się z upływem czasu i lekarz może zdecydować, kiedy dziecko będzie wymagało szczegółowych badań i kiedy należy rozważać wykonanie operacji. Wskutek zwężenia lewa komora nie może opróżniać się do aorty i aby pokonać przeszkodę musi mocniej kurczyć się, przerasta, grubieje a z czasem powiększa się. Niemowlęta z ciasnym zwężeniem są zazwyczaj w bardzo ciężkim stanie zdrowia i w zależności od sytuacji, poddawane są operacji w czasie której chirurg nacina zrośnięte płatki poszerzając otwór w zastawce. Niekiedy jest to zbyt ryzykowne i próbuje się poszerzyć zastawkę w czasie cewnikowania serca, używając specjalnego cewnika z balonikiem. Jeśli udaje się uratować noworodka, zawsze wymaga on w przyszłości następnych operacji, a najprawdopodobniej wymiany uszkodzonej zastawki. Duże dzieci początkowo mogą nie mieć objawów, później pojawiają się bóle w klatce piersiowej, szybkie męczenie się, zawroty głowy czy omdlenia. Termin i rodzaj leczenia zależą od nasilenia się zwężenia i jego lokalizacji. Istnieje kilka możliwych i stosowanych metod operacyjnych, a lekarz kardiochirurg zaproponuje Państwu najodpowiedniejszą dla Waszego dziecka. Operacyjne nacięcie pozrastanych płatków zastawki, ewentualnie usunięcie przeszkody znajdującej się pod, lub nad zastawką. Wycięcie zastawki (jeśli jest bardzo uszkodzona) i wszycie na jej miejsce specjalnie spreparowanej zastawki ludzkiej (tzw. homograft). Niestety, u młodych dzieci taka wszyta zastawka stosunkowo szybko ulega uszkodzeniu i wymagać może wymiany. U starszych jej żywotność jest znacznie dłuższa i dlatego bywa proponowana u dorosłych. Wycięcie zastawki i wstawienie na jej miejsce zastawki sztucznej. Niestety, zastawka taka jest ciałem obcym i aby nie stworzyły się na niej skrzepliny, pacjent do końca życia musi otrzymywać leki zmniejszające krzepliwość krwi. Jest to trudne do przeprowadzenia u dzieci. Ponadto, ze względu na szybki wzrost ciała, zastawka po kilku latach może stać się za mała. Z tych względów zastawki sztuczne wszczepiane bywają u dorosłych. Ostatnio stosowana u dzieci - operacja wg. Rossa, wydaje się najbardziej korzystna u dzieci. Jest to bardzo złożony zabieg operacyjny, który w zasadzie może być stosowany w każdym wieku. Chorą zastawkę aortalną pacjenta zastępuje się jego własną płucną, wykorzystując fakt, że są podobnie zbudowane. Jest to własna tkanka pacjenta, dzięki czemu nie ulega niszczeniu, może rosnąć wraz z dzieckiem. Na miejsce wyciętej zastawki płucnej wszywany jest ludzki homograft (zastawka ludzka specjalnie spreparowana). Homograft wszyty w tętnicę płucną jest znacznie mniej narażony na zniszczenie niż w aorcie ponieważ, jak zapewne Państwo pamiętacie, jest tam czterokrotnie niższe ciśnienie krwi. Pomimo dużego zakresu operacji (wymiana dwóch zastawek) jest ona bardzo korzystna dla pacjenta i wyniki są bardzo dobre. Dziecko może prowadzić normalny tryb życia, nie musi brać leków przeciwkrzepliwych, a dziewczynki mają szansę na urodzenie potomstwa. Niedomykalność zastawki aortalnej Podobnie jak zwężenie aorty, jest wynikiem uszkodzenia zastawki. Jej płatki wskutek zgrubienia, zesztywnienia, czasem ich ubytków nie mogą szczelnie zamykać się i krew cofa się do komory z aorty w czasie rozkurczu serca. Często towarzyszy zwężeniu zastawki, mówimy wtedy, że dziecko ma zwężenie z niedomykalnością. Wada ta dość długo nie powoduje poważniejszych objawów, operowana jest dopiero, gdy pojawią się istotne zaburzenia czynności lewej komory serca. Jeśli uszkodzenia są możliwe do reperacji, wykonuje się tzw. plastykę zastawki, jeśli nie jest to osiągalne, wymienia się zastawkę według zasad opisanych w poprzednim rozdziale. Więcej na temat Zwężenia lub niedomykalności zastawki aortalnej: Wady serca - Wady bezsinicze z prawidłowym przepływem płucnym - Zwężenie lewego ujścia tętniczego - Klinika Kardiochirurgii Dziecięcej CM UJ w Krakowie Zwężenie odpływu z lewej komory serca - Polskie Towarzystwo Kardiologiczne Aortic Valve Stenosis and Insufficiency - American Heart Association Aortic Stenosis - Cincinnati Children*s Hospital Medical Center - Heart Center Encyklopedia Aortic Stenosis - University of Michigan Congenital Heart Center CHDs Defined: Aortic Stenosis - Nemours Cardiac Center Zwężenie zastawki płucnej (stenoza płucna) Zastawka płucna zbudowana jest podobnie do aortalnej, ma również trzy płatki i otwiera się szeroko w czasie skurczu serca, przepuszczając krew z prawej komory do tętnicy płucnej. W czasie rozkurczu zamyka się, nie pozwalając na cofanie się krwi z tętnicy płucnej do komory. Dopuszczalna jest minimalna nieszczelność zastawki u zdrowych ludzi, dość często lekarz wykonujący badanie echokardiograficzne mówi o niewielkiej niedomykalności zastawki płucnej. Nie jest to choroba i nie powinno wzbudzać Państwa niepokoju. Zwężenie zastawki może dotyczyć samych płatków, może obejmować również początkową część tętnicy płucnej (zwężenie nadzastawkowe) oraz okolice pod zastawką (zwężenie podzastawkowe). Prawa komora obarczona jest znaczną pracą, ponieważ musi wytworzyć wysokie ciśnienie, aby krew mogła przepłynąć przez zwężone miejsce. Przerasta ona i powiększa się, co jest wskazaniem do leczenia operacyjnego, nawet jeśli towarzyszy innym anomaliom w wadach złożonych (...). Wówczas często pojawia się sinica. Jeśli zwężenie dotyczy tylko zastawki, a same płatki nie są bardzo zniekształcone, może być leczone nieoperacyjnie. W czasie cewnikowania serca, specjalnym cewnikiem z balonikiem wypełnionym płynem pod bardzo dużym ciśnieniem, rozszerza się zwężone płatki zastawki, zabieg ten nazywa się przezskórna walwuloplastyką balonikową i bywa on niezwykle skuteczny. Jeśli jednak uszkodzenia zastawki są bardzo duże, lub zwężenie jest podzastawkowe albo nadzastawkowe, konieczne jest leczenie operacyjne. Jeśli to możliwe kardiochirurg usuwa przeszkodę, jeśli nie, wymienia zastawkę na homograft (ludzką, specjalnie spreparowaną zastawkę). Więcej na temat Zwężenia zastawki płucnej: Wady serca - Wady bezsinicze z prawidłowym przepływem płucnym - Zwężenie zastawki pnia płucnego - Klinika Kardiochirurgii Dziecięcej CM UJ w Krakowie Zwężenie odpływu z prawej komory serca - Polskie Towarzystwo Kardiologiczne Pulmonary Valve Stenosis - American Heart Association Pulmonary Valvar Stenosis - Cincinnati Children*s Hospital Medical Center - Heart Center Encyklopedia Pulmonary Stenosis - University of Michigan Congenital Heart Center CHDs Defined: Pulmonary Stenosis - Nemours Cardiac Center (uaktualnienie 18/01/2006) do góry Pragniemy podkreślić, że niniejsza strona internetowa nie jest poradnikiem medycznym, a jedynie podsumowaniem naszej, subiektywnej wiedzy i doświadczeń. Dołożyliśmy wszelkich starań by zawarte w niej informacje były podane rzetelnie. Jednak każdy przypadek podejrzenia wrodzonej wady serca u dziecka oraz sposobu jej leczenia, musi być skonsultowany z lekarzem specjalistą. Autorzy i konsultanci nie ponoszą odpowiedzialności za ewentualne błędy, ani żadnych konsekwencji wynikających z zastosowania informacji tu zawartych. Strona głównaFundusz O nas i cele funduszuOrganizacja funduszuNasze działaniaRaport finansowyFormularz informacyjnyDeklaracja przedstawicielaSerce Zdrowe serceDiagnostyka wad sercaWady sercaChoroby sercaLeczenie Ośrodki medycznePobyt w szpitaluPowikłania wad sercaOpieka nad dzieckiemDziękujemyNasze dzieci Portrety dzieciO nich nie zapomnimyPomóż nam pomóc Dziękujemy za Waszą pomoc1% PodatkuDarowiznyNasi DarczyńcyPublikacje ArtykułyKsiążkiRegulacje prawne Orzeczenie o niepełnosprawnościZasiłkiLinkiForumKontakt
Dziekuje za odpowiedz:) pewnie i tak wszystkiego dokladnie dowiem sie w szpitalu... ale Pani informacja troszke rozjasnila mi sprawe:) co do dolegliwosci to w sumie dlugo zadnych nie mialam... teraz pojawiaja sie sporadycznie bóle w klatce piersiowej no i jak zawsze szybciej sie mecze... nic wiecej..... zawsze operacja byla dla mnie odlegla a teraz sama juz nie wiem.... dziekuje :) i pozdrawiam
Mądre rzeczy piszecie i profesjonalnie wypowiadacie się na temat ale od zwykłych porad i informacji nikomu jeszcze zdrowie nie wróciło!.Takim ludziom chorym potrzebne są konkrety,wiecie że dziś dostanie się do specjalisty graniczy z cudem a co może powiedzieć nam zwykły kardiolog skoro my potrzebujemy porady specjalisty,kardiochirurga.Ktoś zarzuci mi że jestem samolubny ale to nieprawda.Nie każdy jest gotowy na operację serca, a na pewno każdy chciałby być zdrowym!.Czy nie ma już dziś w tym kraju lekarzy którym zamiast grubej koperty zależałoby na faktycznym leczeniu ludzi??!.O niewiele proszę w imieniu swoim i wszystkich chorych na serce, jeśli Bóg dał Wam rozum i dar leczenia innych pomóżcie nam byśmy byli zdrowi i mogli cieszyć się zdrowiem wraz ze wszystkimi!!.POZDRAWIAM!!!!.
Witaj Moniko. http://www.sercedziecka.org.pl/index.php?url=3_wady_zastawek.inc#1 O gradient zaraz popytam u naszych forumopwych specjalistów. Możesz śmiało pisać do Ani Tarkowskiej anfido, mamy chłopca z ta wadą . Tu znajdziesz jej namiary : http://www.sercedziecka.org.pl/index.php?url=10_kontakt.inc A swoją drogą zaraz założę wątek na naszym forum dla Ciebie. Pozdrawiam
Gość mateusz 7432

Siemano jak mam wade chyba tez aortalna cos tam mi sie krew nie domyka czy cos .. Mam ja niby od urodzenia a wykryto mi ja w wieku 12 lat nawet sie tego nie spodziewalem bo bylem tak zwanym sportowcem w klasie i mialem spore sukcesy teraz mam prawie 18 lat nieodczuwam wogule nic nigdy nie odczulem robie wrzystko co chce i nie przejmuje sie tym ...