Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem, a właściwie może raczej lepiej napisać - byłem biegaczem. Amatorskim, ale jednak. Teraz wygląda na to, że będę musiał wymienić zastawke mitralną. Nie przez bieganie ale przez bakterie. Zdaję sobie sprawy z pewnej desperacji mojego pytania tytułowego. Naturalnie przede wszystkim będę sie stosował do zaleceń lekarzy i coś czuję, że będa sugerowały umiar biegowy lub wręcz spacery. To chyba rozsadne. Po prostu inny tryb życia. Z tego co wywnioskowałem biologiczna zastawka bardziej sie nadaje do sportu ale się zużywa. Co do mechanicznej to nie wiem. Zasadniczą zaleta jest trwałość. Wiadomo - cyka, antykoagulanty etc. Ale aspekty wydolnościowo sportowe ? Może Ktos z Was ma jakieś osobiste doświadczenia lub wiarygodne informacje o aktywnosci fizycznej po zabiegu ? Za wszelkie odpowiedzi bardzo dziękuję. K
Gość chorowity
Mam mieszane uczucia,jestem po dwóch operacjach na otwartym sercu( i *fikanie* uważam za totalną głupotę)nie mam na myśli gnuśnienia ale szanowanie swojego starego serduszka.W myśl starej zasady że ta stara szkapa(serce)nie powinna ciągnąć dwóch wozów.Niestety trzeba pogodzić się z przyjmowaniem leków do końca swego żywota...Jest jeszcze problem infekcji których należy UNIKAĆ!!!