Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Utrata świadomości i uczucie zimna na tle nerwowym a padaczka

Gość agnieszka13

Rekomendowane odpowiedzi

Gość agnieszka13
Mam 13 lat. Od jakiegoś roku pojawiają się u mnie dziwne objawy. Tak jakby utraty świadomości. Przez ok. miesiąc miałam spokój, ale znów się pojawiły. To zupełnie tak, jakbym nie była sobą. Można mnie wtedy ciąć, bić a ja i tak nic nie czuje, co gorsza nie wiem wtedy co mówię. Zazwyczaj dzieje się to, gdy się stresuję. Po takim *napadzie* jest mi zimno do tego stopnia, że drżę i strasznie chce mi się spać, często te pojawiają się bóle w klatce piersiowej. Jestem przecież za młoda na nerwicę, a według różnych artykułów nie klasyfikuje się to na padaczke. Sama nie moge iść do neurologa, bo musze iść z opiekunem(tak powiedziala mi pewna pielęgniarka) a nie chce denerwować mamy. Czy jest możliwość wyleczenia *tego* metodą naturalną, bez pomocy lekarza bądź osób trzecich?
Agnieszko, skąd pomysł o ograniczeniach wiekowych dla nerwic? :-) To może być nerwica - albo jej początki: zaburzenia lękowe - .. - z tymże przy nerwicach charakterystyczne są jeszcze inne objawy-- do postawienia takiej diagnozy, wymagana jest konsultacja z lek. psychiatrą / albo rozmowa z psychologiem.. Ja jednak, radziłabym poradzić się - pilnie - z lek. neurologiem. Z Twojego postu wynika, że miewasz zaburzenia świadomości i bynajmniej nie wygląda to na nerwicową derealizację, czy depersonalizację... - prędzej poszłabym za przypuszczeniem, że mogą to być *małe ataki* padaczkowe (petit mal)... - ataki padaczki nie muszą wyglądać tak jak to sobie wyobrażamy. Nie każdy ma od razu drgawki, omdlenia.. - czasem padaczka - zwłaszcza skroniowa - objawia się kilkuminutowymi zaburzeniami świadomości i czucia a także (każdy przypadek jest inny) drżeniem, pobudzeniem, niepokojem i zaburzeniami pamięci, różnie.... - tego nie da się pomylić z nerwicowym odrealnieniem... a dobry neurolog powinien szybko wyłapać przyczynę. Powinnaś powiedzieć mamie i czym prędzej udać się po skierowanie - już nawet nie dlatego, że miewasz takie *ataki* i chcesz je skutecznie leczyć -.. ale i chociażby dlatego, aby się dowiedzieć skąd one się biorą.. - jeśli ktoś ma padaczkę, zawsze trzeba znaleźć przyczynę jej istnienia (najczęściej jest to kwestia dziedziczenia a nie patologicznych zmian w mózgu). Pozdrawiam.