Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kołatanie serca, nadciśnienie i powiększona komora serca

Gość Phael

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 35 lat i wrodzoną wadę serca,pierwsze dziecko które urodziła moja mama zmarło po 10 dniach,na serce.Potem urodziłem się ja więc mama trzęsła się nademną bo również zaraz po urodzeniu lekarz wpisał w książeczce zdrowia dziecka szmer w okolicach serca.I tak żyję sobie już te 35 lat,jeżdżono ze mną do Centrum Zdrowia Dziecka, nie mogli mnie tam zdiagnozować bo mieli za słaby sprzęt(duży jestem i byłem wtedy).Przez te wszystkie lata czułem się dobrze,teraz czasami dopada mnie kołatanie(arytmia), z nad ciśnieniem walczę też całe życie udaje mi się utrzymywać dobre w granicach 140-90.Mam znacznie powiększoną lewą komorę serca lecz serce (na razie) jest wydolne i ma dobrą kurczliwość. Jednak od jakiegoś czasu mój lekarz twierdzi że już czas najwyższy bym zdecydował się na kroki dążące do operacji lub przynajmniej porady fachowca kardiochirurga. Obiecałem mojemu lekarzowi że do sierpnia skorzystam z takiej porady,jednak w Jeleniej Górze gdzie mieszkam takich fachowców nie ma!.Wiem iż górny śląsk słynie ze znakomitych kardiochirurgów i właśnie tam chciałbym trafić do naprawdę dobrego specjalisty.Wiem że to może zabrzmieć głupio ale ja bardzo boję się przyszłej niezbędnej operacji choć wiem że jest nieunikniona,mam śliczne dwie córeczki i kochającą żonę.....martwię się że coś mogłoby pójść nie tak?.Dlatego proszę wszystkich zainteresowanych,czytających mój tekst o podpowiewdź dobrego specjalisty,kogoś kto nie tylko jest rasowym kardiochirurgiem ale także potrafi być przyjacielem który pomógł by mi przejść przez to wszystko.Czekam z niecierpliwością na Waszą pomoc...POZDRAWIAM!!
Droga Izabelo! Niewiem jak przedstawić Ci ten opis mam dwa po badaniach USG wykonanych przez dr.Wychotę z Jeleniej Góry-kardiologa. Pierwsze badanie z 6.06.2004 roku OPIS: Umiarkowanie powiększony lewy przedsionek,pozostałe jamy serca niepowiększone.Bardzo znaczny przerost koncentryczny mięśnia lewej komory.Funkcja skurczowa lewej komory zachowana prawidłowo.Ciasne zwężenie zastawki aortalnej. Pg max 95mmHg.Płatki pogrubiałe intensywnie wysycone o upośledzonej ruchomości,separacja płatków poniżej 1cm .Pozostałe zastawki morfologicznie i czynnościowo prawidłowe. A to z ostatniego badania 14.02.06r OPIS: Obraz serca bez istotnych zmianw porównaniu z badaniem z 6.06.04r. Ciasne zwężenie zastawki aortalnej z bardzo dużym koncentrycznym przerostem lewej komory i znacznie powiększonym lewym przedsionkiem. I to tyle co napisał doktor,mam ekg z całego życia i kupę innych badań łącznie ze zdjęciami rtg.Czekam na Twoją odpowiedź-POZDRAWIAM!
Dziękuje Izabello za pomoc,nie wiem na jakiej zasadzie opiniujesz mnie tutaj ale mam nadzieję że wiesz co robisz.Jeśli chodzi o górny śląsk i operację to nie mówi o żadnym innym regionie tak jak o śląsku jeśli chodzi o operacje na otwartym sercu.Mogę się mylić...!.W dalszym ciągu szukam porady i kogoś kto mógłby się zająć moim przypadkiem,jeśli możesz to pokieruj mnie do takiej osoby a jeśli to problem to dziękuję Ci za pomoc dotychczas okazaną i zainteresowanie.POZDRAWIAM!!!.
Nie tylko Sląsk to kardiochirurgia-to w malopolske wykonano w zeszlym roku ponad 2500 operacji ,z tym prwie tysiąc operacji zastawkowych. Proponuję ewentualna konsultację w Krakowie-tel. do Poradni 12-614-35-15 , jesli chcesz jakis bliższych szczegółów -napisz na priv