Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zabieg na zwężenie aorty i niedomykalność zastawek

Gość Asia

Rekomendowane odpowiedzi

pod koniec lutego wybieram sie na badania w klinice w Zabrzu!!!! mam wrodzona wade serca (jak w temacie wiadomosci) i pewnie niedlugo czeka mnie jakis zabieg!w sumie to malo na ten temat wiem.... wiec jak cos to piszcie bede wdzieczna.. jakie sa mozliwosci itd. DZIEKUJE:)
chcialabym wiedziec na czym polegala by operacja!!! jakie sa mozliwosci... zastawka sztuczna czy jakies inne mozliwosci?? co do objawow to czasami zdarzaja sie bole w klatce piersiowej no i przy wysilku sie oczywiscie szybciej mecze!!!! jakie musza byc objawy zeby kwalifikowac sie do operacji!!?? wiem ze wszystkiego dowiem sie w szpitalu ale nie zaszkodzi wczesniej zapytac:) dziekuje za odpowiedzi:)
Tak w wielkim skrócie-operację robi się rozcinając klatke piersiową przez tzw. sternotomie posrodkową,żeby dostac się do serca. Zabieg jest przy użyciu tzw. krązenia pozaustrojowego. Można wszczepic zastawke sztuczną ( i tak jest najczęściej)-ona wymaga zazywania do końca zycia acenokumarolu, biologiczną -czyli homograft (czyli zastawka pobrana ze zwlok) lub ksenogenną -przygotowana specjalnie np. z tkanek osierdzia końskiego. W tym drugim przypadku nie ma potrzeby antykoagulacji do końca zycia ,ale te zastawki po pewnym czasie się degeneruja i jest potrzebna reoperacja
Zastanawiam sie czy predko dojdzie do operacji.... szczerze to bardzo sie tego boje bo przez caly czas jakos nikt mnie ne to nie przygotowywal a lekarze caly czas odkladali to ... mowiac ze wszystko jest dobrze!!! zobaczymy co bedzie po badaniach!!! coraz czesciej mam bole w klatce piersiowej no i caly czas sie szybciej mecze!!!! a co do tego leku przy sztucznej zastawce to jakie skutki uboczne sa przy nim no i czy przy takiej operacji wszystko jest w porzadku i mozna prowadzic normlne zycie np. ciaza!!dziekuje za odpowiedzi:))
Witaj Asiu. Mój syn ma uszkodzone zastawki aortalna i mitralną. Byliśmy na konsultacjach m.in. w Zabrzu. Nie wiem ile masz lat, ale jeśli jeszcze nie założyłaś rodziny to lekarze zapewne w przypadku braku możliwości plastyki własnej zastawki zdecydują się na zastawkę biologiczną. Trochę informacji na ten temat znajdziesz w części 2 poradnika pacjenta po operacji serca, który ukazał sie w szeszłym roku w kioskach nakłądem Dziennika Zachodniego. Zapraszazm Cie równiez na fora tematyczne : http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24429 i http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=35361
Do Oli: mam 21 latek rodziny jeszcze nie zalozylam ale planuje:) chociaz nie predko i mam nadzieje ze z tym tez wiekszych problemow nie bede miala. A dlaczego jesli nie zalozylam wlasniej rodziny to w gre wchodzi zastawka biologiczna a plastyka jest niemozliwa?? Jutro ide do szpitala do zabrza i dokladnie mnie tam przebadaja wiec wiecej sie dowiem mam nadzieje ze jakos to bedzie i ze nie tak szybko beda mnie operowac... pozdrawiam serdecznie:)
Odpisałam chyba na priv. Ale powtórzę. Wydaje mi się, że jesli nie ma możliwości wykonania plastyki własnej zastawki to tak młodej osobie, planującej założenie rodziny i urodzenie dziecka zaproponują zastawkę biologiczną. Chodzi o antykoagulanty, które moga uszkodzic płód, a które trzeba brać przy zastawce mechanicznej. Pozostaje heparyna. Zastosowanie zastawki biologicznej może jednak wymagac w przyszłości reoperacji. Ulega ona degradacji, zwapnieniu itp. Możliwa jest operacja metoda Rossa, o której ktos wspominał już. Sprawe komplikuje nieco stenoza. Organizm lepiej znosi bowiem niedomykalnośc niż zwężenie. Trzeba byc jednak dobrej myśli. Jesteś pod opieką świetnych specjalistów. Trzymam kciuki. Pozdrawiam i daj znać co u Ciebie. Ola
wlasnie dzis wrocilam z zabrza:) powiem tyle... klinika dobra ale troszke ociagali sie z badaniami i echo przez przelykowe mam miec dopiero pod koniec marca... mogli to zrobic podczas pobytu w szpitalu ale nie wyszlo!!!!! mowili ze mozliwa bedzie plastyka zastawki ... niekoniecznie wymiana na sztuczna czy biologiczna ale na 100% jeszcze nic nie wiadomo!!!dowem sie po badaniu przezprzelykowym... o problemach z zalozeniem rodziny tez slyszalam.... ponoc jestem jeszcze w tak komfortowej sytuacji ze moge czekac az kardiochirurgia pojdzie do przodu wiec nie jest tak zle!!! Boje sie zajscia w ciaze,chociaz uwazam bardzo to nigdy nie ma pewnosci a lekarz raczej odradza mi tabletki antykoncepcyjne bo rozreguluja organizm!!!! a wiec wnioski sa takie ze kazdy lekarz widzi cos innego.... i mowia ze jestem bardzo ciekawym przypadkiem:) hehe jestem dobrej mysli i jak narazie nie jest najgorzej to bedzie dobrze:) pozdrawiam i czekam na jakies odp na moja wiadonosc:)
Powiem tak , u osób doroslych przy stenozie aortalnej czasami stosuje się tzw. walvuloplastyke , głownie wtedy , jesli zabieg wymiany na sztuczna jest niebezpieczny , czyli u osob starszych i bardzo obciązonych chorobami . Powod -walwuloplastyka jest skuteczna tylko na krotki okres czasu. co do zabiegow rekonstrukcyjnych , w wadzie aortalnej sa rzadkie w polsce, osrodek najbardziej mi znany bedzie sie do takich przymierzal w tym roku.Poki co , w sytuacjach kiedy sztuczna zastawka aortalna jest niewskazana preferujemy zastawki biologiczne .
Gość aaandzia85
Ja mam zwężenie łuku aorty. Mam przy tym różnice ciśnien. Na lewej rece mam książkowe tzn. 120/80 , natomiast na prawej 140/90 i różnie w zależności od zmian pogody. Mam tez przyspieszone teno. Leżałam już w klinice Jana Pawła II w krakowei ale nie potrafią mi pomóc. Zwezenie jest w tak nietypowym miejscu ze nie ma tam dostepu. :( Badania miałam robione piec lat temu. Pocieszam sie mysla,ze teraz wynalezli jakas yechnike. Czy ktoś ma podobną sytuacje?Prosze o odpowiedz... ania