Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,potrzebuje szybkiej pomocy i podpowiedzi. Jutro tata będzie miał operacje w klinice chorób serca we Wrocławiu,na zastawkę mitralną, na obchodzie lekarz kazał mu się zastanowić jaką chcę zastawkę czy mechaniczną czy biologiczną, ponieważ ma 53lata niewiemy co robić jakie są wady i zalety tego wszystkiego???? Co lepiej wybrać??? Proszę pomóżcie mi,do jutra rana musimy podjąć decyzję. Proszę o rady, jestem córką,bardzo się boje o tatę.
Aneto, zastawka biologiczna jest na krótszy okres 10-15 lat, choć zdarzają się przypadki, że ktoś miał 24 lata,a póżniej ponownie wymiana. Rekowalescencja przebiega dość szybko, leki związane z krzepliwościa bierze sie przez okres trzech miesięcy. Zastawka mechaniczna-starcza już do końca, ale okres rekowalescencji przebiega dłużej,trudniej,leki związane z krzepliwością należy brać do końca życia. Decyzja należy do Twojego Taty, ale zastanów się czy za 10-15 lat będzie w stanie ponownie mieć operację zastawki. Lepiej ograniczać liczbę operacji kardiochirurgicznych. W tym przypadku lekarz dał wybór, ale bardzo często zdarza się,że z powodów zdrowotnych pacjent nie ma mozliwości wyboru. Aneto, wszystko będzie dobrze, uwierz, wiara czyni cuda.Pozdrawiam
Hej Karolinko. Tata miał mieć dzisiaj operacje ale niestety przesunęli ją na jutro. Tata na 95% podjął decyzję że chcę zastawkę mechaniczną, fakt że przy mechanicznej nie masz takiego życia jak przy biologicznej ale masz już ją do końca a tata nie chciałby po 10latach znów trafić na stół, znów przeżywać ten strach i ten ból po operacji. Jeżeli już będzie po operacji napiszę do Ciebie, rozumiem Cię co czujesz i jak Ty się boisz o mamę. Ja sama nie wiem jak to będzie, jestem pełna nadzieji że operacja się powiedzie i nie będzie żadnych komplikacji.

Zastawka mechaniczna na całe życie?? ja mam 25lat rok temu wszczepili mi zastawke mechaniczna, w najblizszym czasie będe miec reoperacje, ponieważ coś nawaliło. I co teraz czy zastawka mechaniczna czy biologiczna. MOze lepiej15lat w miare funkcjonowania??a może połakomic sie na to że to bedzie juz ostatnia operacja i wziasc mechaniczna i wierzyc żeby nic sie nie stało??

2 tygodnie temu miałam wymianę zastawki aortalnej na biologiczną. Post ten kieruję do młodych kobiet, które czeka taka operacja. Weźcie pod uwagę, że mając zastawkę mechaniczną do końca życia trzeba brać leki przeciwzakrzepowe, które wykluczają zajście w ciążę. To był główny powód, dla którego wzięłam biologiczną. Pozdrawiam

Do Maciejc Decyzja , czy zastawkę mechaniczną czy biologiczną jest bardzo ważna i niestety trudna. Wszczepiając zastawkę mechaniczną lekarze z pewnością mówili ci, że to na całe życie i najczęściej tak jest. Sam mechanizm zastawki jest prawie niezniszczalny. Niestety, czasami trzeba ponownie operacować i nie z powodu uszkodzenia samej zastawki mechanicznej lecz np. w przypadku infekcyjnego zapalenia wsierdzia na wszczepionej zastawce, przecieku okołozastawkowego, powstania skrzepliny i przyblokowania płatków zastawki (takie ryzyko jest w przypadku niedostatecznego rozrzedzenia krwi i zbyt niskich wartości INR), czy też konieczności wykonania bajpassów u osób, które w przeszłości miały operację zastawki serca. W wieku dwudziestukilku lat, podejmując decyzje o kolejnej, powinieneś zastanowić się: - jaki tryb życia prowadzisz - w przypadku uprawiania ekstremalnych sportów, sportów urazowych, częstych podróży zagranicznych/krajowych lepiej może mieć zastawkę biologiczną (odpada problem leku przeciwzakrzepowego i badania INR) - spożycie alkoholu - leki przeciwzakrzepowe bardzo ograniczają możliwość wypicia piwa/lampki wina - możliwość regularnej kontroli INR i utrzymywania wskaźnika w odpowiednim, zaleconym przedziale (jeżeli po pierwszej operacji były z tym problemy to może lepiej mieć zastawkę biologiczną) - planowanej dużej operacji w przyszłości, coś o czym już teraz wiesz, że może być do operacji (np - proteza stawu, operacja kręgosłupa itp) - w takim przypadku zastawka mechaniczna i stosowane leki przeciwzakrzepowe zwiększają ryzyko krwawienia - ryzyka kolejnej operacji - zastawkę biologiczną trzeba będzie po kilkunastu latach wymienić. Zastawki te są coraz lepsze, dłużej działają, ale nie są niezniszczalne. - i bardzo ważna kwestia - twojego psychicznego podejścia do jeszcze jednej, kolejnej operacji w przyszłości (zastawkę biologiczną trzeba będzie wymienić. Jeżeli byłbyś zainteresowany jak wyglądają zastawki - mechaniczna, biologiczna, chciałbyś zobaczyć zdjęcia z operacji albo uzyskać dokładne informacje na temat leczenia przeciwzakrzepowego to znajdziesz to wszystko na stronie www.jaimojeserce.eu

Gość Ewa29ToF

Ankafa! Dzięki za cenne informacje :-) Mnie tez czeka kiedyś kolejna operacja. Nie wiem, czy mi w jej trakcie wymienią zastawkę aortalną, ale wtedy wolałabym mieć biologiczną, bo tykanie mechanmicznej chyba za bardzo by mnie stresowało. Co do wymiany zastawek biologicznych, to za kilka, kilkanaście lat standardem powinny być implantacje przezskórne, więc nie ma sensu bać się teraz kolejnej operacji. Moja zastawka płucna miała wytrzymac 7 lat, a żyję z nią już 12,5 roku :-)

Wiatm wszystkich! W roku *88 w wieku 3 lat miałam wszczepioną mechaniczną zastawkę mitralną 23mm w Aninie. Operował mnie dr. Różański. W tedy zastawka była duża jak na dziecko. Wiadomo od tamtej pory biorę lek przeciwzakrzepowy Sintrom i co 4-6 tyg. muszę badać INR. W wieku SP czynnie tańczyłam, uprawiałam sporty. Lekarz prowadzący zawsze mówił, że nie mam przeciwskazań ale wszystko z umiarem. Od jakiegoś roku wyniki ECHO nie były dobre, gradien się podwyższył i lekrze zaczęli się zastanawiać co dalej. W dniu dzisiejszym odbyłam poradę kardiologiczną w Aninie i decyzja jest, że wymiana zastawki będzie, tylko mają się zastanowić czy znowu mechaniczna czy biologiczna. Każdej są plusy i minusy. Przy mechanicznej do końca życia musiałabym brać Sintrom, badać INR, w czasie ciąży przez 6mcy leżeć w szpitalu bo będzie odstawiony Sintrom, który jest toksyczny dla płodu w 3%, w tedy bym miała podawaną Heparynę. A bilogoiczna, koniec z lekami, pobieraniem krwi, okres ciąży bez żadnych problemów, tylko operacja kolejna po ok 15 latach. Ale Pani doktor pow.że technika z każdym dniem idzie do przodu więc może za te 15 lat będzie taka technika, że nie będzie konieczna operacja. Ja jestem za biologiczną. Przez 23 lata biorę Sintrom i to jest uciążliwe. Moje żyły mają zrosty, najgorzej jest jak INR waha się i nie jest w normie. Ost. skacze mi raz za wysoki raz za niski i nie kogę trafić w punkt. Dostałam kartę obiegową do wypełnienia przez lekarzy: internista, stomatolog, ginekolog i laryngolog + szczepienie na WZW B. We wtorek zbiera się rada kardiochirurgów i mam czekać na tel. od lekarza kiedy mam się stawić w szpitalu. Czy ktoś może mi napisać jak długo się wraca do *normy*, po jakim czasie szew wygląda ładnie. Po 23 latach od 1 operacji szew jest bardzo ładny, blady i nie widać go tak bardzo.

Ja nie miałem możliwości wyboru rok 94. Tylko, że w moim przypadku operacje mialem w wieku 16 lat jak przestałem rosnąć dlatego moja zastawka jest odpowiednich rozmiarów. Fakt, że utrzymanie INR na Sintromie czy Acenocumarolu nie jest łatwe. Dla mnie ogromną zmianą było wprowdzenie Warfinu. Od tamtej pory INR mam praktycznie zawsze w normie. Kolejna rzecz to aparat do pomiaru INR. Drogi ale praktycznie czlowiek nie musi chodzic do laboratorium. Gdyby jeszce był refundowany to naprawdę nie jest to takie uciążliwe. Do lekarza chodzę 2 razy w roku. Robie praktycznie wszystko oprócz siłowni. Nie wiem, która jest lepsza. Ja jestem zadowolony, że moja już 17 lat pozwala mi w sumie normalnie życ a co będzie dalej czas pokaże. Mechaniczna mimo swoich wad jak dobrze działa może pozwolić normalnie żyć. Czuję sie podobnie od momentu operacji. Napewno też jest też bardziej wskazana dla mężczyzn niz kobiet.

Gość Ewa30zToF

Agatko, ja bym wzięła biologiczną. Może wytrzyma lat 15, a może 30... No i na pewno kiedyś rutynowo będzie się wszczepiać zastawki przezskórnie, bez otwierania klatki i cięcia mostka. Jeśli chcesz mieć dzieci, to chyba lepiej mieć biologiczną. Mnie prof. Różański operował dwa razy, 13 lat temu, w odstępie 3 miesięcy :-) W czasie ostantiej operacji, w sumie mojej trzeciej, wstawił mi biologiczną zastawkę płucną. Miała wystarczyć na 7 lat.. Życze powodzenia!

Ja jestem za biologiczną. Zoabczymy co kardiochirurdzy postanowią. Jutro zbiera się rada. Co do aparatu, mam go :) Ale raz zdarzyło się, że paski były wadliwe i zawsze pokazywały error. A moje opuszki są już twarde i za każdym razem boli. A dr Różański to jeszcze operuje? A czy ktoś wie jak jest z antykoncepcją czy w czasie pobutu przed i po można brać tabletki? I ile wcześniej dni się idzie do szpitala i potem jak dł. jest się w szpitalu i potem w domu? Kiedy powrót do pracy i w miarę normalne funkcjonownaie? Pod koniec lipca i września mamy planowane wesela a myślałam, że się wybawię. Dzisiaj zaczynam obchód lekarzy z kartą obiegową. Internista, stomatolog, okulista i może szczepienie na WZW B.

W Klinice Kardiochirurgii Centralnego Szpitala Klinicznego MSWiA w Warszawie przy ul. Wołoskiej 137, z pomocą prof. dr hab. n. med. Kazimierza Suwalskiego i prof. dr hab. n. med. Piotra Suwalskiego, przeszłam operację wszczepienia biologicznej zastawki serca, naprawy dwóch innych zastawek oraz wszczepienia rozrusznika serca. Był to, sam w sobie, bardzo skomplikowany zabieg jak również ze względu na mój wiek (85 l.), ogólny stan zdrowia (choroba wątroby, tarczycy i inne) i związane z tym ogromne ryzyko. Wszystko przebiegło OK. Polecam zastawkę biologiczną nowego typu.