Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zwężenie i niedomykalność zastawki aorty

Gość ksud

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zwężenie i niedomykalność zastawki aortalnej dwupłatkowej 2 stopnia. Ostatnio źle się czuję, zawroty głowy, bóle w klatce piersiowej i głowy czy to może oznaczać że operacja jest blisko? Jeśli przejdę osperację wymiany zastawki, to po niej będę musiał jeszcze jeździć do kardiologa? Prosze o szybka odpowiedź. Z góry dziękuję.
Mam pytanko ile masz lat? i gdzie leczysz swoje serduszko?? warto dobrze sie przebadac a wtedy lekarze stwierdza czy kwalifikujesz sie do operacji! ja mam ta wade co ty... bylam teraz na badaniach w klinice w zabrzu i narazie operacja nie jest konieczna!!! Kardiochirurgiczna korekta tej wady polega na wymianie zastawki na sztuczna gdzie do konca zycia biezesz leki antykoagulacyjne co nie jest za fajne:( jest jeszcze mozliwosc wymiany na biologiczna ktora niestety po ok 5-6 latach sie zuzywa i trzeba dokonac reoperacji - wymiana na sztuczna! co do wizyt u kardiologa po operacji wydaje mi sie ze tego nie unikniesz.... Jesli masz niepokojace cie objawy to koniecznie idz do lekarza.... tam wszystkiego sie dowiesz.... te objawy niekoniecznie musza swiadczyc o tym ze operacja jest blisko. Ja tez mam bole w klatce piersiowej i bole glowy a z operacja moge jeszcze czekac:)pozdrawiam i zycze zdrowka:)
Skoro masz niepokojące objawy koniecznie skonsultuj się z kardiologiem. Z taką wadą niezależnie czy operowana czy nie, nie możesz zapominać o kontrolach kardiologicznych ustalonych przez lekarza. Twoje serce musi byc monitorowane przez fachowca. Operacja jest konieczna np. gdy zachodzą zmiany hemodynamiczne ujemne dla stanu serca. Ty masz wadę złożoną, nie dość , że zastawka jest dwupłatkowa, to jeszcze dochodzi zwężenie i niedomykalność. Jak dawno ostatni raz miałeś echo czy inne badania i skąd wiesz, że jest to wada ++. Tak jak Ci napisała Asia nawet po operacji nie unikniesz wizyt u kardiologa. Zakładając wymianę zastawki na mechaniczną i przyjmowanie antykoagulantów dodatkowo musisz liczyć się z problemem badania współczynnika dla dobtrania dawki leku. Pozdarwiam i życzę duz o zdrowia.
skoro badasz sie co pol roku to chyba lekarze cos mowia prawda?? od nich sie dowiesz najwiecej a nie na takim forum... wiec pytaj lekarzy o wszystko co cie niepokoi przy najblizszej wizycie!!! wiem jak to jest jak lekarze stoja nad toba i mowia do siebie jezykiem medycznym ktorego nie rozumiesz, dlatego zaczelam pytac i wiecej sie dowiadywac,tobie tez tak radze:)Ja tez mam wrodzona wade... Operacja jak kazda na otwartym sercu jest powazna... ale trzeba byc dobrej mysli:)) najlepszym wyjsciem bylaby plastyka wlasnej zastawki a nie wymiana na sztuczna czy biologiczna ale ponoc ta metoda jest jeszcze u nas malo popularna, jesli jeszcze mozesz sie wstrzymac z operacja to tym lepiej dla ciebie:) pytaj lekazry o wszystko bo kazdy przypadek jest inny i ma inne rokowania!! zdrowka zycze i powodzonka:)))
Nie jestem lekarzem, a temat interesuje mnie na tyle, że niedomykalnośc zastawek ma mój syn. Każda operacja, do której miałoby dojść to poważna sprawa, zwłaszcza, że ma miejsce na otwartym sercu. Na całe szczęście polska kardiologia i kardiochirurgia stoja na światowym poziomie, zaś wady zastawek to jedne z częściej występujących. Jestes pod opieką specjalistów i to oni zdecyduja co dalej. Jesli źle się czujesz postaraj sie przyspeiszyć kontrolę. Zyczę dużo zdrowia. Pozdrawiam. Ola
nie śmiałabym doradzać bo sama gdyby doszlo do sytuacji gdzie konieczna byłaby korekta chyba bym oszalała, który ośrodek wybrać. Tka na prawde bardziej orientuję sie w ośrodkach dziecięcych właśnie z uwagi na syna. Sama jestem ciekawa jak to jest gdy dziecko staje sie pełnoletnie. Czy musi od razu przejkśc pod opieke kardiologa w ośrodku dla dorosłych ? Przy niektórych wadach tak na prawdę tylko kardiolodzy dziecięcy mają pelne doświwdczenie. np moją koleżankę juz w wieku dorosłym operował kardiochirurg dziecięcy na Ligocie. Czy musicie pożeganć się z CZD ? Życzę aby syn nigdy nie wymagał operacji, bo sam po tym marzę. Pozdrawiam serdecznie Ola
Właśnie czekam na papiery z CZD u nich tak jest że stuka 18 i pa, pa szlak mnie trafił jak pani doktor powiedziała że z tym wypisem mam iść do lekarza rodzinnego a on mnie skieruje do poradni kardiologicznej!! Przecież to kpina!! Piotr na dowidzenia miał „kominek” w CZD kardiochirurdzy przeglądali całą historię i ostatnie wyniki jego badań i orzekli, że w obecnym stanie za wcześnie jest jeszcze operować i ma być dalej obserwowany przez „dorosłych kardiologów” w zwykłej poradni razem ze schorowanymi staruszkami?? Jak tam mają nie przegapić tego najlepszego momentu na operacje??? Czuje się pozostawiona na pastę losu. Naprawdę nasze dzieci za szybko rosną i staja się dorosłe. pozdrawiam
Doromat, po części wiem co czujesz, bo w naszym przypadku z kolei zostalismy wypuszczeni ze szpitala ze wstępna diagnoza i zaleceniem kontroli w poradni kardiologicznej. Bez słowa wskazówki gdzie mozna się udać. Dobrze byłoby aby syn okresowo przechodził abadania na oddziale aby okreslić czy nie ma zmian hemodynamicznych wskazujących na koniecznośc interwencji. Pamietaj, ze zawsze możecie co jakiś czas wykonywac ukg w ramach prywatnych konsultacji. Dla własnego spokoju. Przez te lata przyzwyczaiłas sie do innej opieki i stąd Twoje poddenerwowanie. Musicie na spokojnie wybrac ośrodek, pod ktorego opieka syn ma teraz pozostawać. Wiem, ze to niem łatwe, ale mam nadzieję, iż inni forumowicze Was nakierują i będziecie miec porównanie. Za kilka lat będe w tym samym miejscu co i Wy. Ale jak sądzę chociażby z uwagi na miejsce zamieszkania i dobra opinie zdecydujemy sie na Ochojec lub Zabrze. Głowa do gory, pozdrowienia dla Piotra. U nas brak jest jeszcze takiej oragnizacji słuzby zdrowia aby takie przejkścia odbywały się w miare bezboleśnie i fachowo. Niestety.
witam , moa córka od urodzenia ma AS z gradientem 32 byliśmy już dobrej myśli bo gradient się nie powiększał niestety podczas kontrolnej wizyty pojawiła się niedomykalność zastawki aortalnej, byliśmy niemile zaskoczeni, aby kłopotów było mało u mojej 3 miesięcznej córeczki pediatra wysłuchał szmer nad serduszkiem. Byłam w szoku czy młodsza odziedziczyła po starszej córce?.To chyba jakiś fatum! Myślę o zmianie kardiologa czy warto bo przecież córka jest u niego leczona od 7 lat. Jestem w kropce. Może ktoś mi poradzi.