Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Anomalia łuku aorty i dysfagia u noworodka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie Będąc na usg w 20 tygodniu ciąży lekarz stwierdził nieprawidłowość w serduszku mojego dziecka. Opis wygląda następująco: Duże naczynia w śródpiersiu górnym o nieprawidłowych korelacjach - prawostronny łuk aorty do diagnozy różnicowej z innymi typami *vascular rings* i jeszcze dopisane jest: Anomalia łuku aorty możliwa dysfagia u noworodka. Bardzo proszę o pomoc co to wszystko oznacza bo mówiąc szczerze na wizycie byłam tak zdenerwowana że niewiele co zapamiętałam. Mam jeszcze umówioną wizytę u kardiologa na badanie echa serca ale strasznie się boję diagnozy. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
Gość Ewa29 ze skrajną pos
Madzia! Zapraszam na stronę Fundajci Serce Dziecka (www.sercedziecka.org.pl), gdzie są opisy różnych wad serca, a na forum sa rodzice dzieci z wrodzonymi wadami serca, jak i dorośli z tkaimi wadami (jestem jedną z nich). Diagnoza nie musi się potwierdzić, a jeśli nawet, to w Polsce operuje się noworodki tuz po urodzeniu. Nie wiem dokładnie, na czym polega wada Twego maluszka, ale na pewno tzreba ją potwierdzić i myslec o porodzie w ośrodku, w którym dziecko otrzyma niezbedną opiekę w pierwszych godzinach po przyjściu na świat. Bardzo dobrą opinie ma Instytut Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi, Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie, Śląskie Centrum Chorób Serca w Zabrzu, szpital dziecięcy w Krakowie- Prokocimiu.
Dzięki za podpowiedzi. Jestem już po konsultacji u prof. Respondek - przemiła kobieta i świetny fachowiec, i diagnoza jest prawostronny łuk aorty, powinien być lewostronny u mojego dziecka niestety jest inaczej. Nie wiadomo czym to grozi tak naprawdę może się okazać że dziecko z tym żyje 100 lat a może wymagać interwencji chirurgicznokardiologicznej. Jeśli ktoś z Was miał podobny przypadek proszę odezwijcie się bo martwię się bardzo jak to jest w rzeczywistości. Pozdrawiam