Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Reoperacja zastawki

Gość ksud

Rekomendowane odpowiedzi

Generalnie chodzi o sytuację, o której mówisz. W przypadku bardzo młodych osób, u których rozmiary własnej zastawki nie są jeszcze ostateczne o reoperacji można mówić gdy wraz ze wzrostem rozmiarów serca zachodzi koniecznośc wymiany zastawki na większą. U osób starszych z wstawiona zastaka biologiczną o reoperacji mozna mówić przy jej zniszczeniu, zwapnieniu itp. W przypadku mechanicznej gdy jej czas uległ końcowi, przy czym te ostatnie starczają na bardzo wiele lat. Przy zastawkach możliwa jest równiez ich plastyka, tzn. w skrócie naprawa własnej. Poniewaz wiem, że masz równiez zwężenie zastawki aortalnej mam pytanie czy nie miałeś nigdy robionego zabiegu balonikowania ?
ja mam pytanko do oli... czy wiesz cos wiecej o plastyce zastawki? o naprawie wlasnej.... Gzie sie tego podejmuja i czy czesto wykonuje sie takie operacje? Ja tez mam zlozona wade aortalna-zwezenie i niedomykalnosc... lekarze mowia ze mozliwa bedzie plastyka ale musza to dokladnie zbadac.... wiem ze to byloby najlepsze wyjscie.... jak mozesz to napisz cos wiecej pozdrawiam...
Z tego co do mnie mówią lekarze to najlepsze wyjście dla pacjenta, tzn. mozliwość takiej plastyki. Nam powiedziano, że to dopiero po otwarciu klatki widać co można zrobić. Wydaje mi się, że taka plastykę wykonują wszytskie ośrodki kardiochirurgiczne w Polsce. Zapraszam Cie na forum specjalisty Conki, które wczoraj podnosiłam do góry tutaj na tym forum. Tam masz w wątku namiary na stronę. Dowiesz się więcej i to od specjalisty. Mnie róweniez te tematy bardzo interesuja. Pozdarwaim. Ola
Olu z tego co mi mowia to badania sa w stanie stwierdzic czy jest mozliwa plastyka czy nie.... niekoniecznie tylko otwieranie klatki piersiowej. Zdecydowanie to jest najlepsza metoda. Ja jestem jeszcze mloda kobieta i ze sztuczna zastawka mialabym duzy problem z rodzeniem dzieci:/ wiec narazie ciesze sie ze moge troche jeszcze poczekac... i liczyc na jeszcze wiekszy rozwoj kardiochirurgii:)tzreba byc dobrej mysli. zycze duzo zdrowka:) acha i mam jeszcze prosbe o namiary na ta stronke o ktorej pisalas bo niestety nie moge tego znalesc na tym forum(chyba ze chodzi o forum z gazety.pl?)