Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Upośledzona funkcja rozkurczowa i niedokrwistość zatoki

Gość Ewelinka0000

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Ewelinka0000
Prosze o interpretację wyników maż wczoraj był u lekarza i to ci usłyszał jest straszne. Aorat w opuszce 28 mm Pień płucny 24 mm Lewy przedsionek AP 32mm Powierzchnia z 4CH 18 cm2 Prawa komora 27 mm Lewa komora 27 mm EDD 50/40 IVS 8/10 PW 7/10 Kurczliwość ścian : Hypolinoza seg. podstawy i środka śc. dolnej i seg. podstawowego przegrody ( nie wem czy dobrze przeczytałam jest nie wyraźnie napisane ) Zastawka militarna fala 0,6 m/sek, fala A 0,7 m/sek A * E upośledzona funkcja rozkurczowa, Fala zwrotna I ( procent ) w polu powierzchni 2,5 cm2, nieistotna hemodynamicznie Zastawak aortalna 1,2 PG N mmHG, nieistotna hemodynamicznie Zastawka pnia płucnego 0,6 Zastawka trójdzielna 0,5 WNIOSKI : Upośledzona funkcja rozkurczowa (i tu jest bardzo nie czytelnie nie wiem czy dobrze odczytałam ) Niedokrwistość ( niewydolnosc ) zatoki tu nie odczytam I st.
Gość Ewelinka0000
A więc kardiolog powiedział że jest niedobrze trzeba leczyć ale mąż był u naczyniowca ( bolą go strasznie nogi nie może chodzić) i się dowiedzia że przeszedł zawał i ma martwicę płata serca.Ciekawi mnie to że kardiolog nic mu takiego nie powiedział a naczynioweic na podstawie echa ( które wykonywał kardiolog ) stwierdził co stwierdził. Mąż ma mieć robioną koronografię i dlatego pytam bo coś mi tu jest nie jasne.
A jak u twojego męża z cholesterolem? Polecam przeczytać artykuł pt.,,Cholesterol i trójglicerydy**S.Gromadzkiego i stosować zawarte tam zalecenia.Kupić nawet używany rowerek treningowy i niech ćwiczy po trochu kilka razy dziennie w miarę możliwości organizmu.Tylko codzienna dawka ruchu,schudnięcie[jeśli jest nadwaga] oraz odpowiednie odżywianie poprawi krążenie w nogach i obniży cholesterol.Mam nadzieję,że nie pali i nie pije alkoholu.