syla99 Opublikowano 6 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 Witam, Lekarze (a byłam u wielu) stwierdzili, iż mam tzw. livedo reticularis (głównie na udach, też na pośladkach i trochę na łydkach). Zrobiłam już różne badania wykluczające nasuwające się na myśl choroby, m.in. zespół antyfosfolipidowy, toczeń (p/c ANA 2, antykoagulant toczniowy, p/c kardiolipinowe w klasie IgG i IgM - wyniki poprawne, ujemne). Będę miała rozszerzoną diagnostykę, ale wszystko wskazuje na to (większość lekarzy tak stwierdziła), iż *taka moja natura*, chociaż pierwszy raz zauważyłam to na udach jakiś rok temu (w zimie), a wcześniej nie miałam takich problemów. Zdecydowanie objawy nasilają się, kiedy jest zimno; znikają - w gorącej kąpieli, po ciepłej nocy - czyli kiedy jest mi ciepło. Czy ktokolwiek ma podobny problem, czy może mi pomóc i podpowiedzieć, co z tym robić, jak leczyć, wyleczyć i zapobiegać dalszemu rozwojowi. Jestem zmęczona chodzeniem po lekarzach, zestresowana, zrezygnowana i załamana (wygląda to bardzo brzydko). Bardzo bardzo proszę o pomoc, wszelkie informacje. Pozdrawiam, Sylwia Cytuj Odnośnik do komentarza
gioia6 Opublikowano 4 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 Http://forum.kardiolo.pl/temat3551.htm Może znajdziemy kogoś kto nam pomoże. Pozdrawiam. Monika. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość iiii Opublikowano 23 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 Sylwio, Czy udało Ci się trafić na lekarza który podjął się jakiegoś lecznia, dalszej diagnostyki odnośnie przyczyn i możlwiego rozmowju choroby? U mnie wykryto chorobę ok. 13 rż niemniej chciałabym ponownie ją zdiagnozować ale brak mi poleconego lekarza, który miałby szeroką praktykę z takimi pacjentami. pozdrawiam I. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość gosc12 Opublikowano 6 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2011 U mnie też stwierdzono siność siatkowatą. MAm takie same objawy. Chodziłam z tym do wielu lekarzy, miałam dużo badań, ale wszystkie były w normie. Dopiero jedna specjalistka do której trafiłam zdiagnozowała siność siatkowatą. Niby taka moja natura i nic z tym nie można zrobić, bynajmniej w moim wieku (18). Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Marek83 Opublikowano 19 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2012 Od jakis 4 miesiecy zauwazylem, ze mam takie plamy na dloniach. Chodzilem do internisty, neurologa, hepatologa, hematologa i nikt nie wiedzial co to i kazali mi zapytac reumatologa albo angiologa. Dopiero dzisiaj trafilem, ze to sinosc siatkowata. Do jakiego lekarza mam sie z tym w koncu udac? Moze wiecie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość lilianka Opublikowano 14 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 Rowniez to mam, ale jako objaw towarzyszący przy zespole sjogrena. jest wiele chorob podobnych do tocznia, i niestety często one stoją za takimi zmianami naczyniowymi. Jesli jestescie w trakcie diagnozowania to pamietajcie, ze testy ANA to nie wszystko. Nawet w przypadku tocznia moga wyjsc ujemne - rzadko, ale moga, a w innych autoimmunologicznych tym bardziej. Lekarze po prostu nie maja lekarstw na te choroby wiec nie chce im sie nawet bawic w diagnozowanie. Bądźcie dociekliwi. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Even Opublikowano 3 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 Mam livedo od kilku lat, ale u mnie łączyło się ono jeszcze z powstawaniem ran w okolicach kostek (naprawdę nieprzyjmna sprawa, duże, otwarte, bardzo bolesne i trudne do wygojenia). Co ciekawe - rany powstwały zawsze (4 razy) na wiosnę (maj/czerwiec) Byłam diagnozowana w kierunku tocznia, zespołu antyfosfolipidowego, nowotworów i wielu innych. Niczego nie udało się potwierdzić. Osoby, które mają podobne problemy albo szukają rozwiązań proszę o kontakt ( gg 8526731) Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Monka Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Cześć, ja miałam livedo zdiagnozowane w wieku około 16 lat. Leżenie w szpitalach, pełno badań itd. Teraz mam 25 i zawsze słyszę *taka pani natura*. Po tylu latach się poddałam. Nie chodzę na basen, nie zakładam krótkich spodenek, kryję nogi jak tylko mogę. Jak ktoś może polecić lekarza to chętnie się przejdę i podejmę walkę na nowo Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość majkobar Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Witam, mama moja ma zdiagnozowane livedo vasculopathy. Leczona byla wielokrotnie w szpitalu, jednak bezskutecznie. Poszukuje informacji nt. szpitala specjalizujacego sie w leczeniu podobnych schorzen. Prosze o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi