Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Szmery nad sercem a szybkie męczenie się

Gość tomek

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 17 lat mam szmary na sercu, zapisałem sie na echo serca lecz terminy są odległe. W dzieciństwie bodajze gdy miałem 8 lat miałem echo serca i chyba było ok. Od 7 lat trenuje w piłke zapierniczam na treningach nigdy nie zemdlałem jeszcze wytrzymały, nie męcze sie szybko... Czy mam się bać ,ze będzie coś nie tak??? :/
Na Twoim miejscu bym sobie odpusciała na tych treningach. Wysiłek fizyczny słuzy zdrowiu, jeśli jest umiarkowany, a nie wyczynowy. To, że nie zemdlałes, o niczym nie świadczy. Poczekaj na echo, a potem słuchaj zaleceń kardiologa.
Jak mozna pisac takie głupoty ,ze jak nie zemdlał to o niczym nie świadczy. Swiadczy swiadczy i to bardzo duzo. Zawsze jak sa kłopoty z sercem lekarz pyta czy są omdlenia bo to dla niego wazna informacja a Ty piszesz kobieto takie bzdury nie wprowadzaj nikogo w bład.Tomek bardzo dobrze ,ze jesteś wytrzymały ale wizyta u lekarza jest niezbedna . Pozdrawiam
Troszkę mnie zdziwił i przestraszył post *Ewy M*. Od 8 lat nadaje na najwyzszych obrotach nigdy nie miałem problemow. Przy wadach występuje omldenia sinica itp. nigdy takiego czegos nie mialem. Jak miałem wysiłkowe robione to lekarz powiedział ,ze szmery na sercu znikają do 21 roku zycia, ale ja chce mogę sobie zrobić echo serca tylko kurna termin mam na czerwiec. A prywatnie ile by to kosztowało??
Nie przy wszystkich wadach serca występują sinica i omdlenia. Ja akurat miałam jedno i drugie, ale w dziedziństwie. I wiem sporo o wadach serca, bo żyję z jedną z nich 30 lat i jestem po 3 operacjach. Wątpię, żeby szmery same zniknęły. NIe wiem, ile wynosi echo prywatnie, bo nigdy takiego nie robiłam.