Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Tętno niższe niż ciśnienie rozkurczowe

Gość loginuBrak

Rekomendowane odpowiedzi

Gość gosia001
CO MAM ROBIĆ. Mam 35 lat moje serce bije od 37 do 147, niezależnie od dnia lub nocy mam niedomykalność zastawki trójdzielnej i minetralnej śladową odczuwam bóle w klatce piersiowej jest mi duszno , szybko się męcze mam zawroty głowy ciemno przed oczami.Próba wysiłkowa wyszła żle tętno wynosiło 173 trwała około 2 minut ,lekarz wczepiający stymulatory powiedział że jestem za młoda na wszczepienie stymulatora , leku niema jednocześnie żeby przyśpieszał i zwalniał bicie serca.Moje paznokcie i palce u rąk i nóg bardzo często są żmne i śine.Objawy trwają cały czas . PROSZĘ OSOBĘ LUB LEKARZA O POMOC!
Witaj! Ja cierpię rowniez na niedomykalnosc zastawki trójdzielnej z fala zwrotną +++ do lewego przedsionka od 3 lat. Jest mi ciągle zimno,mam okropne zawroty glowy,jestem ciągle zmęczona.mam mroczki przed oczami marzną mi stopy i dłonie az najpierw bledna pózniej sinieją czasami a najgorsze jest to,ze mi te serce tak kolocze w spoczynku 120-140 /min ciągle i w dzien i w nocy i rano ,ze biorę LEK O NAZWIE metocard ,który blokuje kanał wapniowy i hormon sresu i pomaga ale odczuwam niepokój rano i czekam szybko az lek zacznie działac .Niestety jak kazdy lek powoduje objawy uboczne ,i są bardzo nasilone zapalenie spojówek,uczulenie na swiatlo,depresja i opadanie z sil poniewaz ten lek obniza cukier we krwi.Niestety najgorsze jest zmęczenie ,które jest tak nasilone ,ze plakac się chce.Czytałam,ze przy tej wadzie serca nie wolno podnosic rak do góry czyli myc okien,wieszac firanek dzwigac i unikac większego wysiłku.Ta nadwrazliwosc powoduje ,ze kiedy swieci słonce nie mogę wychodzic na spacer ,więc wychodzę kiedy jest ciemno juz.Ta wada serca ,którą mam wraz z zazywaniem leków powoduje u mnie poprostu wyczerpanie organizmu, ale jak zyc bez leków na serce nie da sie poprostu.Pozdrawiam!
Do Pani bez loginu.Nizszy puls moze swiadczyc o problemach z tarczycą i jej niedoczynnosci bo moja mam miała niedoczynnosc tarczycy i takie niskie tętno ,ze prawie niewyczuwalne a przy chorobach tarczycy i serce zle pracuje i cholesterol jest wysoki jak jest niedoczynnosc tego gruczołu i problemy z krązeniem równiez ,czytałam,ze nadmiar potasu w organizmie zwalnia puls i jeszcze moze byc wiele przyczyn.Radziłabym wykonac badania podstawowe morfologię,poziom elektrolitów, TSH- tarczycy, poziom cukru i cholesterolu oraz próby wątrobowe i udac się do lekarza .Ja niestety choruję na nadczynnosc tarczycy i serce mi kołocze 120 do 140/min. ciągle nawet w spoczynku i w nocy i dzien a najgorzej rano wali ,ze nie wstanę z łózka bez leków na tarczycę i serce. i tez jestem po czterdziestce Pozdrawiam!
Gość GRZEGORZ

Cześć wszystkim ja mam również pytanie do was od kiedy rzuciłem papierosy zauważyłem niższe tętno u siebie. Teraz pracuje od 50uderzen w górę parę razy miałem nawet 47. Wspomnę o tym że mecze się na niedoczynność tarczycy hoszimoto. Trochę się zaczynam właśnie tym martwić zaczyna mnie ćmić głowa ostatnio nawet. Wspomnę że waga to 97-102kg tryb życia ja wiem chyba aktywny po 20razy i więcej po schodach w pracy i od 5do13km dziennie w pracy. Tętno mam różne jak już wspomniałem ciśnienie od 118/74 do 144/85 biorę leki na to i moje obawy polegają na tym czy to normalne. Oczywiście zrobię teraz znów badania tsh ft4 echo serca i RTG ale czy wy mieliście podobnie. Powiem że na niskim ternie lepiej się czuje A na wyższym jestem zmęczony bardziej.