Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bardzo wysokie ciśnienie i duszności po zażyciu dopalacza

Marcin74

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich w pierwszym poście;)Mam 35 lat, cisnienie zawsze ok(*130/*90,tetno ok 70),65 kg wagi,palę papierosy od 19 lat;/,kiepska aktywność fizyczna,praca siedząca i raczej stresująca(giełda),ok 3 słabe kawy dziennie,regularność i urozmaicenie posiłków pozostawiają wiele do zyczenia..;/Kilka dni temu wieczorem razem z kolegami z pracy zażyłem? jakis stymulant,ponoć roślinny,i ponoć miał wzmagać wydzielanie serotoniny.Skończyło się dla mnie ta,że po ok 2 godz. wylądowałem na pogotowiu z dusznościami,potami i cisnieniem..240/140...Oczywiście powiedziałem co i jak,dostałem cos na obnizenie ciśnienia pod jezyk,jakieś ziółka oczyszczajace do wypicia,i ok..Rano miałem ciśnienie... 80/50,i juz potem zadnych skoków nie było.Nie proszę o moralną ocenę,zachowałem się jak głupi gówniarz.Chodzi mi o to,czy tak duży jednorazowy skok ciśnienia(nigdy wcześniej nie miałem nawet 150/100) mógł spowodować jakies uszkodzenia nerek,serca czy wątroby?Trwało to ok 2 godzin. dziękuje i pozdrawiam, Marcin
Marcin74 absolutnie nie ,przecież ludzie nie raz mają bardzo wysokie skoki ciśnienia . Sportowcy np. ciężarowcy ich ciśnienie wzrasta nawet do 300/160 i dalej podnoszą te ciężary. Ciekawi mnie dlaczego ludzie tak bardzo boją się wysokiego ciśnienia przecież ono samo w sobie nie jest szkodliwe bo nie raz jest wysokie i nie wiemy o tym , praktycznie każda emocja podnosi nam ciśnienie i jakoś ludzie nie padają a może padają ale Ci chorzy np. na miażdżycę a na wątrobę to już wcale nie działa wysokie ciśnienie a od chorych nerek to się ma wysokie ciśnienie stałe . Teraz wszyscy się koncentrują na ciśnieniu jakby ono było najważniejszym czynnikiem długiego życia a tak wcale niestety nie jest.
hmmm ciekawe powiem tobie *zdrowa1* stwierdzenie odnosnie tego cisnienia. jak moge zapytac bo widze, ze chyba specem jestes od cisnienia tetniczego: - zmiana dzienna cisnienia ile razy moze miec miejsce oczywiscie rozumiem, ze przy kazdej emocji i stresie idzie do gory ale np. ile do gory: dla przykladu : rano pomiar 125/80 w ciagu dnia w pracy 140/85 a na wieczor 125/75 pozdrawiam, Bartek
Dziękuję ,,chłopaki,, , że moje uwagi Wam się do czegoś przydały. Nie jestem specem od ciśnienia ,ale obserwatorem życia no i trochę starsza od Was(myślę). Bartek ,Twoje ciśnienie jest super , w pracy ( każdy ma w nim jakiś stres ) i w ciągu dnia to ciśnienie musi być trochę podwyższone a po wyciszeniu się wieczorem wraca do normy a nie każdy to tak potrafi , Ty tak i dlatego jest u Ciebie w najlepszym porządku. Znam wiele osób bardzo starszych z wysokim ciśnieniem i żyją sobie dobrze(Mój Tata-84l.) a moja teściowa zmarła w wieku 93 lat i też miała zawsze skoki ciśnienia i do końca była sprawna a umarła z powodu skrętu kiszek dlatego ,że była ,,za stara,, na operację. Pozdrawiam Was i życzę wiele pozytywnych emocji .
Nicore,na *spokojnosc* na pewno nie zaszkodzi:)Doszly jednak inny objawy,z ktorych niepokoi mnie szczegolnie bol w obu posladkach(miesnie) i ciagle .piski w uchu(lewe).W wieku 15 lat mialem operacje na lewa nerke(obecnie funkcjonuje w ok30 %,prawa bez zastrzezen))i pamietam,ze taki bol moze oznaczac problemy z tym narzadem.Badan jeszcze nie mam,ide jutro,mam skierowanie.Aha,lekarz rodzinny powiedzial,ze jestem znerwicowany-co jest prawda,a fizycznie niczego zlego nie widzi-ale po wynikach powie wszystko. pozdrawiam, Marcin

Nie czytałem calosci ale to forum chodzi jak ruski czołg te reklamy wszystko zamulają. a co do cisnieia niech ktoś zbada sobie testem wysiłkowym serce wtedy zobaczy, ze wartości mogas być np. i 200, ale czy 300 tego nie wiem lekarz musiałby to wyjasnic.