Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skutki uboczne zażywania Sintromu

Gość marcin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ja sintrom biore 20 lat i nie ma zadnych problemow, chociaz od ok 2ch miesiecy mam jakies problemy ze wskaznikiem, im zwiekszam dawke Sintromu tym nmam gorszy wskaznik, biore 7x6mg a INR mam 1.1. nie wiem czym to jest spowodowany spadek tego wskaznika. Czy moze byc spowodowane to dosc duzym przytyciem??
Witam ja biorę Acenocumarol (zamiennik Sintromu, który tez dlugo kiedys bralem ale jest niestety drogi)już 13 lat prawie. Skutki uboczne moim zdaniem trzeba dbać o żełądek kto ma bardziej wrażliwy. Co do poprzedniej wypowiedzi INR 1,1 to bardzo malo cos jest nie tak. Moze to być spowodowane przytyciem ale ja bym szybciutko do lekarza poszedł bo nie zmienia to faktu ze takie INR to jakby wogole ten proszek nie dzialal szcegolnie ze dawka 6 mg nie jest mala. Ja biore 3,3,4 mg na zmiane i INR raczej utrzymuje sie w granicach 2-4.
Gość Kasia kasiachudzicka
Witaj KDZ, juz wiem dlaczego przy tak duzej dawce moj wskaznik jest taki niski pomimo zwiekszenia leku... ktos w aptece wydal lek PRZETERMINOWANY o 6 miesiecy. Sprawa skomplikowana jest o tyle, ze nie ma mnie w kraju a leki kupuja mi w Polsce. Dobrze ze lekarz prowadzacy mnie tu w Chicago z moim *oprzytomnieniem* zwrocilismy uwage na date waznosci... widac nie tyko mamy nieodpowiedzialnych politykow ale... szkoda slow... dobrze ze w pore sie zorientowalismy...
Gość wiktoria
chciala bym sie dowiedziec jak to choroba jest gdy są obiawy takie jak np: zaczyna sie od lekkiego bulu zeladka ktury ten bul sie nasia i zmienia sie na silne skurcze przy kturych nie moge zlapac oddech i trace przytomnosc nie kiedy nie zdąze siegnąc po tabletki lup po krople bo mdleje zeby mi przeszlo to zazywam Ibuprom 2 tabletki naraz i krople zełądkowe . TO JEST NIE CZENSTE I BUDZI MIE BUL NAWET NADRANEM
Gość Betikmaly

Dziewczyny ja tez od lutego 2010 to juz 16 miesiecy biore Warfarin. Tydzien temu powiedziano mi ze bede brala do konca zycia ale w przyszlym tygodniu czeka mnie operacja piersi i zastanawiam sie czy zatrzymanie Warfarinu nie zagraza mojemu zyciu. Przeciez lekarz prowadzacy wyraznie powiedzial cyt; jak zatrzymasz Warfarin zrobi sie zator i koniec z toba. Nie wiem czy jest to mozliwe zeby zator zrobil sie tak szybko, potrzebuje tylko tydzien zby zagescic krew, jeden dzien na operacje i znow moga podawac Warfarin. Co o tym myslicie ? a moze zrezygnowac z operacji ? Prosze dziewczyny z Chicago o kontakt -bluee5@vp.pl

Jestem na Sintronie (tak nazywa się w Belgii)od 10 lat i niestety sa skutki . uboczne. U mnie stwierdzono poważny niedobór Vit. K, a to nie jest przyjemne (żołądek, biegunki, zmęczenie). . Jestem po operacji serca z powikłąniami i może to jest przyczyna. Jestem w trakcie diagnostyki

Po operacji serca (wszczepienie zastawki mitralnej) 2005 r. lekarz zalecił Sindrom. celem rozrzedzania krwi. Dawkę na podstawie badań INR określono 3/4 tabletki na 4/4 czyli jednego dnia 3/4 następnego 4/4 naprzemiennie każdego dnia przez całe życie. Raz na miesiąc żona robi mi badanie INR jeżeli wszystko gra dawki nie zmieniam. Te wachania wskażnika o którym niektórzy piszą mogą być przyczyną brania w tym czasie innych leków, które też mogą rozrzedzać krew. Musi to być uzgadniane z lekarzem. Ja od operacji jestem pod scisłą opieką kardiologa (prywatnie raz na miesiąc ) ten, który prowadzi mnie od operacji i wszystko wiem na bieżąco jak mam postępować. Wspomnę choć by o wyrwaniu zęba. Musieli mnie na tydzień położyć do szpitala. Najpierw codziennie zmniejszano mi dawkę sindromu aż do całkowitego odstawienia. W tym czasie pobierano mi krew do badań na krzepliwość. Podczas wyrywania zęba siedział obok mnie kardiolog. Po wyrwaniu zęba wróciłem na oddział i znowu dawano mi Sindrom w dawce ćwiartkowej aż któregoś dnia otrzymałem swoją pełną dawkę. Piszę o tym gdyż proste usunięcie zęba może zakończyć się krwotokiem. Nic się nie dzieje jeżeli jesteśmy uważni i rozsądni w końcu chodzi o nasze zdrowie. Ja od operacji czuję się dobrze czego życzę z całego serca wszystkim forumowiczom.

Gość Marek M

A co powiecie na krew w układzie uro - może z powodu brania sintromu 6 lat. Oprócz tego jelito wrażliwe i dokuczliwy ból podbrzusza niewiadomego pochodzenia. Przepisują mi różne leki i nic. Tracę wiarę w medycynę, choć leczę się prywatnie u lekarzy o bardzo znanych nazwiskach.