Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nierównomierne bicie serca i niepokój u nastolatki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Ostatnio odczuwam, że moje serce nie bije równomiernie. wygląda to mniej więcej tak: puk---puk---puk---PUK--------puk-puk-puk-puk---puk---puk i w momencie mocniejszego udezenia które czuje w całej klatce piersiowej odczuwam dziwny niepokój. Trwa to czasem kilka minut, czasem godzine, dwie lub dluzej, z przerwami. ( potrafi tak dziwnie bic caly dzień) Odczuwam to juz od 2/2,5 tygodnia. Z początku wydawało mi się to dziwne, ale postanowiłam to ignorować. Ostatnio zdarza mi się to codziennie i coraz bardziej przeszkadza. Chciałabym się dowiedzieć, czy powinnam się tym przejmować? Zaznaczę, żę mam 16 lat .
a nie lepiej iść od razu do lekarza?Może masz cos z tarczycą ,albo jesteś np. po anginie czy grypie i to jakieś powikłanie...to lekarz musi stwierdzić.Zrób natychmiast bad.krwi OB ,morfologię z rozmazem,ASO,CRP i na tarczycę TSH,T3,. T4Oraz Ekg T
jedno jest pewne - normalne to to nie jest z opisu wynika, że masz skurcz dodatkowy - ten mocniejszy i przerwę wyrównawczą ale do diagnozy potrzebny jest lekarz, który zrobi badania i na ich podstawie zdecyduje czy to groźne czy niegroźne i co jest przyczyną takiego stanu rzeczy a przyczyn może być dużo od niedoboru jakiś składników w organiźmie, zmiany hormonalne, stres, dodatkowe drogi przewodzenia w sercu, bolerioza, zapalenie mięśnia sercowego (wirusowe, pochorobowe) czy w końcu uszkodzone serce dorosła osoba może mieć ileś skurczy na dobę i jest to zaliczane do normy ale jeśli wyraźnie jesteś w stanie określić kiedy to się zaczęło i przeszkadza Ci to w normalnym funkcjonowaniu - wywołuje niepokój to do lekarza warto sie udać odrazu a nie czekac na rozwinięcie objawów pozdrawiam !
Witam. Poniewaz na innym forum znalazłam informacje, które moga byc pewnegop rodzaju wujasnieniem takiego cachowania sie serca, dlatego je instaluje. Dodatkowe skurcze komorowe lub nadkomorowe serca to nieprawidłowe, dodatkowe skurcze serca odczuwane jako *fikanie koziołków*,*mocniejsze uderzenia**zatrzęsienie serca*zaburzające jego rytm, powstające właśnie w prawej lub lewej komorze serca. Powstają na skutek zaburzenia „elektrycznych mechanizmów” w komórkach mięśnia sercowego na skutek m.in. napięcia układu nerwowego.Dodatkowe skurcze nadkomorowe i komorowe serca są zjawiskiem naturalnym zwykle nie są zauważalne, choć niektóre osoby mogą odczuwać je dość dotkliwie.U zdrowej osoby dorosłej może występować do kilkuset na dobę dodatkowych skurczy serca ,co nie powinno być powodem do niepokoju.To całkiem naturalna i fizjologiczna rzecz.Niestety bardzo wiele wrażliwych osób odczuwa je ,niepokoi się tym co powoduje jeszcze większe napięcie nerwowe a co za tym idzie zwiększenie wyładowań elektrycznych w układzie nerwowym przez co ilość dodatkowych skurczów może wzrosnąć.Co na to poradzić?Przede wszystkim przestać się tego bać,jeżeli kardiolog nie wykrył u nas poważnych chorób serca takie dodatkowe skurcze nie są dla nas groźne ,i nasze serce bardzo dobrze sobie z nimi radzi,do tego warto uzupełnić niedobory magnezu i potasu w organiźmie które to właśnie są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego . Pozdrawiam