Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyników krwi i moczu u nastolatki

Gość Exilium

Rekomendowane odpowiedzi

Przpraszam, że tak za pierwszym razem mam prośbę, ale moje wyniki badań lekko mnie zaniepokoiły :( Podczas ostatniej próby oddania krwi (16-GO w tym miesiącu) wybadano, że poziom HGB spadł do 12,5 i dlatego nie pobrano odemnie krwi i wysłano do lekarza rodzinnego. Głównie dlatego że w listopadzie oddając krew miałam hgb 14,9 i zdziwili się oni tak nagłym spadkiem... Lekarz rodzinny zlecił mi badanie krwi, moczu, oraz TSH i poziomu żelaza, KTÓR ZROBIŁAM DZIEŃ PÓŹNIEJ (17.02) Lekarka twierdzi, że wszystko jest prawidłowe... Moje wyniki: Żelazo 10,1 (4.4-27.9) TSH 1,893 (0.35-4.940) badanie krwi: OB 20 WBC 5.9 (3.8-10) RBC 4.57 (3.7-5.1) HGB 12.2 (12-16) ---- dzień wcześniej wybadano 12.5 :/ HCT 38.8% (37-47) MCV 84.9 (80-99) *MCH 25.7 (27-35) *MCHC 31.4 (32-37 RDW-CV 14,1% Komentarz: W-MCR=T2 W-LCR=T2 oraz badanie moczu: SG 1.030 LEU neg NIT neg ph 5 *ERY 10 Ery/ul PRO neg GLU norm ASC neg KET neg UBG norm BIL neg + komentarz w tyłu karteczki którego nie jestem w stanie odczytać, a lekarka nawet na niego nie zerknęła... Lekarka twierdzi, że to od miesiączki, ale czy to możliwe żeby na 6 dni przed nią wykryto krew w moczu? (jakby co mam 19 lat) jeśli będzie konieczne to odpowiem na pytania i z góry dziękuję za pomoc
Witaj, mogę się wypowiedzieć tylko o morfologii, bo robiłam ostatnio kilka razy. W zasadzie nie wygląda tak źle, za niski poziom hemoglobiny podobno świadczy o niedokrwistości, masz też dość niski poziom żelaza chociaż w normie się mieści - być może powinnaś skonsultować się z hematologiem. OB jest trochę za wysokie, wskazuje na lekki stan zapalny lub jakieś przeziębienie /powinno być o połowę niższe/. Pozdrawiam