Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Hipokineza ścian komory i upośledzona kurczliwość globalna

rasputin

Rekomendowane odpowiedzi

Kochani, Moj Tata boryka sie ze skrajnym oslabieniem,dusznosciami,obrzekami.Kompletnie nie ma sily.Poltora roku temu przeszedl operacje usuniecia raka pluca prawego (lobektomia prawa gorna).Jest po chemioterapii.Bieze dexamethason.Jednak objawy sa tak uciazliwe,ze zdecydowalismy sie na wizyte u kardiologa.NIe umiem zinterpretowac wyniku,zatem prosze o wytlumaczenie laikowi o co chodzi: *wymiary jam serca w normie, umiarkowany przerost przegrody. Pogrubiala hierechogeniczna wolna sciana prawej komory (0.9-1.o cm przy normie max 0.6). Uogolniona hipokineza scian lewej komory nasilona w obrebie sciany dolno-tylnej. Uposledzona kurczliwosc globalna. Male fale zwrotne przez zastawki ujsc przedsionkowo komorowych. Aorta wstepujaca, pien plucny nieposzerzone. AccT- 85ms. Bez wyraznych cech Z.P. Przeplyw przez zastawke trojdzielna swiadczy o wyraznych zaburzeniach fazy rozkurczowej prawej komory. Podobnie duze zaburzenia fazy rozkurczowej lewej komory ( z przeplywu mitralnego). Wokol serca otoczka pogrubialego osierdzia z hiperechogenicznymi (ziarnistymi) zmianami miedzy blaszkami (0.7-1.1 cm)z niewielka iloscia plynu (3-4 mm). Chodzi mi zwlaszcza o fragment: Wokol serca otoczka pogrubialego osierdzia z hiperechogenicznymi (ziarnistymi) zmianami miedzy blaszkami (0.7-1.1 cm)z niewielka iloscia plynu (3-4 mm). Prosze o opinie-czy to da sie wyleczyc nieoperacyjnie??Przepraszam za glupie pytania,ale kompletnie nie znam sie na kardiologii. Pozdrawiam wszystkich!
Gość stracatella
... wydaje mi się że takie parametry mogą świadczyc o poważnym schorzeniu serca, jakiejś niewydolniści, kardiomiopatii, może to zapalenie osierdzia (???), tata ma też skrócony czas Acct co może świadczyć o zatorowości, ale pewnie wymaga dalszej diagnostyki (napisano że nie ma jednoznacznych cech). Musisz pytać lekarza, ja nim nie jestem, więc nie wiem napewno co dolega tacie, ale z całą pewnością jest to stan wymagający niezwłocznego leczenia. pozdrawiam sedecznie
Gość rasputin
Spokojnie,Tata jest pod opieka,niedlugo dalsze badania.Chcialem sie tylko w domowym zaciszu dowiedziec czegos wiecej o tej przypadlosci.Zdarza sie,to co mowi lekarz,czesto w biegu nie zawsze jest zrozumiale dla laika.Wiem,ze chodzi o cos,co potocznie bywa nazywane *pancerzem serca*.|Czy to schorzenie osierdzia mozna wyleczyc nieoperacyjnie?