Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Przeszywający ból w klatce piersiowej i duszności

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam 16 lat. Od jakiegoś czasu zauważyłam u siebie występujący co jakiś czas silny, przeszywający ból w okolicach serca (trwa zazwyczaj kilka lub kilkanaście sekund, a jak się poprzesuwam, to przestaje). Czasem powraca wiele razy dziennie. Nie mogę przez niego nabrać powietrza. Co jakiś czas mam też chwilowe, silne, przeszywające bóle pleców po lewej stronie. Co to może być?
najlepiej zrobić echo serca.Ale to nie musi być od serca,moze być też od kręgosłupa piersiowego.Ortopeda lub specjalista od wad postawy powinien cie obejrzec.Jeśli masz kyfozę piersiową l ,to bóle mogą byc po graniu w siatkówkę lub po jeżdzie na rowerze.Możesz mieć skoliozę w odcinku piersiowym kręgosłupa.Wszystko to trzeba sprawdzić.A nie wiem jakiej jesteś płci.Co można powiedzieć jak nie wiem tego? Często chłopcy mają sensacje tego typu ,gdy ćwiczą na siłowni,a jak piją napoje energetyczne i do tego cos na przyrost masy mięśniowej,to na skutki nie trzeba długo czekać.A potem trudno to ,,odkręcić.**
Foreveryoung: najpewniej masz to co ja: wada postawy + kyfoza kręgosłupa + skolioza + blokada nerwu międzyżebrowego /do wyboru :)/. Do tego jeszcze się stresujesz i zaraz nerwica gotowa. Idź do ortopedy, niech Cię skieruje na rehabilitację /ćwiczenia + masaż/ i zrób podstawowe badania krwi + ekg + echo dla wykluczenia że to coś z sercem. Spróbuj spać na płasko na plecach z lekko uniesionymi nogami w kolanach /podłóż poduszkę/, wypróbuj też plastry rozgrzewające + maść. Nie wykonuj gwałtownych ruchów i ciepło się ubieraj. Pozdrawiam. Aga