Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Relaksacja i poprawne oddychanie w walce z nerwicą lękową

Rekomendowane odpowiedzi

Ja zmagam sie z ta choroba juz prawie 7 lat , bylam w klinice i na 2,5 roku mialam spokoj , teraz bylam 5 tygodni . W tej chorobie sa najwazniejsze leki ale zarowno tez relaksacja i nauczenie sie poprawnie oddychac . Mam to szczescie ze mieszkam w Berlinie i tam z ta choroba naprawde sie walczy i to skutecznie ,sa specjalne oddzialy psycho-somatyczne i bardzo wykfalifikowani lekarze . Mam nadzieje ze po ostatnim pobycie w klinice bede juz calkowicie zdrowa . Jezeli ktos ma pytania do mnie np. leki lub chce sie cos dowiedziec sluze rada. Pozdrawiam
Witaj Dilara. Podpowiedz coś proszę na temat tego poprawnego oddychania. Ja mam teraz taki objaw nerwicowy /będący skutkiem silnej i długotrwałej neuralgii międzyżebrowej utrudniającej oddychanie/ jakby wymuszonego oddychania, wydaje mi się, że muszę kontrolować swój oddech bo inaczej przestanę oddychać. Im mocniej o tym myślę, tym bardziej się nakręcam, hiperwentyluję i totalnie się duszę. Może podpowiesz coś ciekawego? Dodam, że brałam leki z grupy wenlafaksyny, ale tylko pogorszyły sprawę. Pozdrawiam ciepło. Aga

Moim zdaniem leki pomagaja, ale jednoczesnie sa najwiekszym problemem w walce z nerwica, bo paradoksalnie z niej w zaden sposob nie lecza! Niweluja stan leku, a nie ucza jak z nim walczyc. Ja pierwszy etap nerwicy przeszedlem na lekach, potem po 2 latach gdy mialem nawrot 10x gorszy, postanowilem to zwalczyc bez lekow. Miesiac katuszy, 3 miesiace ciezkiej pracy i teraz w ciezkich sytuacjach, po prostu umiem sobie z lekiem poradzic, wiem, ze jestem zdrowy na cale zycie, wiadomo sa gorsze dni, ale zyje pelnia zycia. Ale powtarzam, tylko dlugotrwala ciezka praca, doskonale poznanie swojego organizmu pozwala wyjsc z nerwicy lekowej.