Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niedomykalność zastawki mitralnej a tabletki antykoncepcyjne

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Jakieś piętnaście lat temu wykryto u mnie niedomykalność zastawki mitralnej. Niedomykalność nie jest bardzo duża i jedynym objawem są kołatania serca. Chciałabym zacząć zażywać tabletki antykoncepcyjne. Nigdy nie pytałam o nie lekarza, bo nie miałam takiej potrzeby. Najbliższą wizytę mam w kwietniu, a odpowiedzi potrzebuję jak najszybciej. Czy tabletki mogą zaszkodzić mojemu sercu, pogorszyć wadę? Czy zażywanie ich w moim stanie jest bezpieczne? Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie.
Gość stracatella
Myślę że powinnaś zapytać kardiologa. Jeśli masz prawdziwy prolaps z pogrubieniem płatków i dużym wypadaniem to osobiście bym nie brała tabletek. Już samo wypadanie predysponuje do osadzania się płytek krwi na płatkach co prowadzić może do powstania skrzepu, a w konsekwencji do udaru. Tabletki zagęszczając krew predysponują do takich incydentow. U osób z Barlowem które przeszły udar, zaleca się leki rozrzedzające krew, więc to nie bardzo idzie w parze. Jeśli jest to tylko uchylanie płatka to ryzyko powikłan jest nikłe, ale zapytaj kardiologa.
hej ja tez mam podobny problem. wykryto u mnie niedomyklanosc zastawki dwudzielnej 1 stopnia i zaczełam brac tabletki novenette i nie wiem czy nie ma zadnych przeciwskazan? bo moj kardiolog jest troche zakrecony i jak go pytam to on nigfy mi nie idpowiada i wez sie z taki dogadaj prosze o odpowiedz to bardzo wazne czy jestes zagrozona i czy nie powinnam btac tych tabletek