Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Przedwczesne pobudzenie komorowe i zahamowanie zatokowe w czasie snu

Gość agatka

Rekomendowane odpowiedzi

W holterze w diagnozie mam napisane: Wystąpiło pojedyńcze pobudzenie przedwczesne komorowe. W czasie snu wystąpił epizod zahamowania zatokowego 2,1 sek z pobudzeniem zastępczym węzłowym. do tego 4 tychardie zatokowe (mniej więcej wiem o co chodzi i wiem że tychardia nic strasznego) Pytanie tylko czy powinnam udać się do kardiologa z tymi wynikami czy jest to zbędne? Bo jeżeli mam udać się do niego i usłyszeć wsyztsko ok to jest to dla mnie strata kasy ( nie jestem ubezp.) Podczas holtera kompletnie nic mi nie dolegało. Robiłam go gdyż często mam napady bóli w klatce piersiowej. Czasem bardzo silne.
Gość stracatella
Oczywiście przecież po to robiłaś holtera. Dodatkowe skurcze nie są groźne, tachykardie też ale tylko w organicznie zdrowym sercu. O wartości holtera można mówić wyłącznie w połączeniu z echo serca. Zahamowanie zatokowe jest trochę większej wagi, ale tak jak napisałam. tylko kardiolog zebrawszy wszystkie dane będzie mógł ocenić czy w Twoim wypadku zaburzenia sa do zbagatelizowania czy nie. powodzenia