Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Arytmia serca i niskie ciśnienie a pobyt w górach

Natka72

Rekomendowane odpowiedzi

Od kilku lat leczę się z powodu arytmii na tle wypadania płatka zastawki mitralnej.Do tego mam niskie ciśnienie w granicach +/- 100/60 .W lipcu wybieram się na dwa tygodnie do Szczyrku.Nie wiem czy taki pobyt jest wskazany przy mojej chorobie?Ostatnio,kiedy przejeżdżałam tylko przez miejscowość położoną wyżej (400-600 mnpm) to na chwilę zrobiło mi się słabo...Trochę się boję,że opłacę turnus a będę źle się czuła...Czy ktoś miał lub ma doświadczenie w tej kwestii?
a nie możesz o tym z lakarzem porozmaiac?Ja też mam niskie ciśnienie i w góry nie mogę jeżdzić ,chociaż serce mi nie dokucza.Jak kilka lat temu byłam w Iwoniczu,to jak zaczęło wiac,myślałam ,że padnę,tak mi spadło ciśnienie.Od tej pory tylko nad morze.
Witam ! Mam arytmię ale bez zaburzeń rytmu, to ewenement. Radzę Tobie jednak wyjazd np ; nad morze lub do Nałęczowa. Sam to przeżyłem na trasie z Polanicy Zdrój do granicy czeskiej , robiło mi się słabo, to normalne przy arytmii i nie tylko .Pozdrawiam !!! P.s. Są poradnie kardiologiczne bez opłat , tj; w ramach NFZ.
Moja arytmia tak jak i choroba serca jest o niejasnej etiomologii zmian.Było to 6 lat temu .to co pamiętam z rozmowy dot zakończenia Holtera to była mowa o pojedyńczych pobudzeniach nadkomorowych, bez pauz,wypadnięć,bez Bradykardii , bez Tachykardii nadkomorowej, bez pobudzeń gromadnych, be zepizodów tachykardii komorowej , to co mam zapisane w notesie z 2003 roku. Holter trwał 22 godziny to pamiętam doskonale.Czytałem że ok 400 rodzajów arytmii występuje w pracy serca u ludzi. Pozdrawiam!!!
ja mam pytanie mam zapadanie się płatka w zastawce mitralnej po ostatnim teście wysiłkowym dowiedziałam się że mam częstoskurcz nadkomorowy który pojawił się nagle podczas wysiłku na bieżni .Wybieram się do Włoch i Asyżu zastanawiam się czy jechać słyszałam że w Asyżu jest inne ciśnienie i klimat trochę się obawiam że mogę sobie zaszkodzić lub może pojawić się złe samopoczucie ,Może ktoś tam był z takimi objawami chorobowymi i jak się czuł. Czy jest jakieś ryzyko .
Gość Weronika Ma

Witam, mam wypadanie płatka zastawki mitralnej, arytmie (dodatkowe skurcze), ostrą meteopatię (szczeg. na przesilenia wiosenno-jesienne oraz zmiany pogody), niedoczynnosc tarczycy i nerwicę lękową :( Wszystkie te dolegliwosci daja mieszankę wybuchową w postaci niemoznosci funkcjonowania, bo albo duszno i parno, albo pogoda ok a arytmia, albo arytmii brak a i tak serducho bo hormony szwankują albo lęk i strach. A propos niskiego cisnienia i wyjazdów w góry, to NIE RADZĘ!!! Sama nie jeżdże od wielu lat bo strasznie boli mnie w górach głowa - ewidentny problem z cisnieniem :( Nie mozna tego bagatelizowac!!! NATOMIAST MORZE I NIZINY (np. Nałęczów) - Rewelacja i to jest dla nas lek :) Więc nie krepowac sie jak sa propozycje wyjazdów w góry tylko nie korzystac dla zdrowia (albo nawet zycia) i już :) Poza tym powietrze górskie nie jest wcale zdrowe, morskie jest zdecydowanie lepsze... Najlepsze jest bezbodźcowe czyli nizinne!

Ja mam czasem zaburzenia rytmu serca,kołatanie i przerwy.Pojechałem na narty w Alpy (2500 m npm ) .W dzień wszystko OK,w nocy serce wariowało ale tylko przez pierwsze dwa dni.Potem coraz rzadziej aż do całkiem normalnej pracy.Po powrocie do Polski (Warszawa ) zaburzenia znikneły-już miesiąc nic się nie dzieje.Teraz szukam następnego wyjazdu.Co to oznacza ? Czy wyzdrowiałem?