Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dieta na obniżenie cholesterolu i podwyższenie hemoglobiny

Gość zdrowa1

Rekomendowane odpowiedzi

Z rana ha ha ha nie mam jeszcze polotu do pisania w wymyślania tytułu nowego tematu, może Gajka lub Zyta macie inne propozycje tytułu. W moim mniemaniu lekarze właśnie za bardzo nas pacjentów ,,wkładają,, w ramy norm a przecież te normy zależą od bardzo wielu rzeczy np.od płci, wieku, i od takich indywidualnych predyspozycji danego organizmu a to ostatnie powinno być najważniejsze dla lekarza oceniającego nasze wyniki ale też i pacjenci by chcieli mieć idealne ,,pomiary,, swojego organizmu. Koniec filozofowania i do rzeczy, Gajka ja tez kiedyś brałam valvit i zaprzestałam go brać bo wcale nie jest taki rewelacyjny , bo piszesz przecież ,ze ta hemoglobina jest u Ciebie od kilku lat trochę niższa a co do żelaza to wcale aż taki nie jest dobry dla serca bo ja tez czytałam gdzieś ,że nadmiar szkodzi sercu. Zyta stosunek cholesterolu LDL do HLD oblicza się tak :100xhld podzielić przez ldl. Ja nie biorę już od ok. 5 lat żadnych witamin ,tylko właściwie magnez plus wit. b6 bo go najgorzej utrzymać w ryzach a po szpitalne leki to był tylko ten magnez i wyniki mam bardzo dobre no może ta hemoglobina jak było raz nawet tylko 10 to podniosłam go tym sokiem z buraków,ale trzeba go pić ok. 2-3 tygodni. Staram się urozmaicać dietę u ten sposób: rano piję miód przygotowany wieczorem przed śniadaniem śniadanie , szybka sałatka( jabłko, cebula,pomidor,oliwki,ogórek kiszony i polewam oliwą z oliwek), kawałek chleba no i kawa z ekspresu Obiady 2 razy w tygodniu dobre zupy na mocnym wywarze warzywnym,1 raz ryby a pozostałe dni mięsko na ogół drobiowe z surówką ,którą skrapiam olejek rzepakowym lub lnianym. Kolacja kawałek chleba plus owoce sezonowe a do popicia zielona herbata lub inna ziołowa i takie menu całkowicie wystarczy mi i rodzinie na dobre wyniki morfologii. Kończę pisać bo mnie już rozbolały palce.
Och, jaka pyszna ta dieta :) same smakolyki :) Widzisz, ja staram sie jesc podobnie, a jednak niedokrwistosc ciagle sie przewija. Podobno herbata, zwlaszcza zielona, wyplukuje zelazo (magnez tez) z organizmu, a ja troche tego pije, wlasciwie glownie herbatki popijam. Ja w mojej diecie stosuje tez olej lniany niektorzy twierdza, ze jest lepszy od oliwy z oliwek. Wode z miodem tez pilam przez kilka miesiecy i wieczorem i rano, ale skonczyly mi sie zapasy *prawdziwego* miodu ze sprawdzonej pasieki i nie wiem co dalej :( Widzisz, dieta fajna, ruchu duzo (moze w te mrozy troche mniej) schudniecie, trzymanie sie regul zdrowego odzywiania i zycia...a wyniki nie jakies cudowne. Ale Ty chyba masz racje - nie ma co przywiazywac sie do norm bo kazdy jest inny, a jak sie czlowiek tak bedzie przejmowal to zwariuje na koncu :)Zyta napisz jak tam Twoje wyniki, wszytko dobrze ze zdrowiem?
W/g mojej wiedzy to kawa wypłukuje magnez a o herbacie nie słyszałam może i tez bo to jest ten sam związek chemiczny tylko inna nazwa w kawie jest kofeina a w herbacie teina dlatego ja w niczym nie przesadzam i w związku z tym piję jedną herbatę dziennie zieloną a kawę 2 razy dziennie .Miód piję praktycznie ciągle ale różny zaczynam od rzepakowego, lipowy a potem cały czas gryczany, kupuję go w takim sklepie zielarskim ze zdrową żywnością i pan sprzedający zapewnia mnie ,ze jest to ekologiczny miód z Puszczy Białowieskiej. Jak nie ma tyle owoców sezonowych to piję różnego rodzaju soki jednodniowe . Gajka 11 hemoglobina to naprawdę nie jest zły wynik Ja raz do roku robię sobie prezent w postaci badań co się da to państwowo a resztę za pieniądze i wyciągam swoje wnioski patrząc na poprzednie wyniki jak się za bardzo nie mieniły to jestem spokojna i nie nakręcam się. Ja jeszcze w weekendy piję czerwone wino ( butelkę dzielę na 4 razy to znaczy ,ze mam ją na 2 weekendy).Czerwone wino jest dobre na serce oraz tez podnosi hemoglobinę. Ja uważam ,ze robię wszystko aby zdrowo i długo żyć a czy tak będzie to zobaczymy ale naprawdę nie ma co za bardzo koncentrować się na sobie bo to czasami przynosi odwrotny skutek.
Tak, zgadzam sie Toba, wszytsko musi miec umiar. Mysle, ze nie koncentruje sie az tak bardzo na sobie, mam urlop i wykorzystuje go pozytecznie - robie badania zeby zoabczyc czy wszytko ze zdrowiem ok. W codziennej bieganinie nie mam czasu na nic i troche zaniedbalam sie w tej dziedzinie. Faktem jest, ze troche mnie martwi ze to zelazo mi gdzies ucieka...z jednej strony moze byc taka moja uroda a z drugiej meczy mnie mysl, ze byc moze mam gdzies np jakis przewlekly stan zapalny ktory pozera mi to zelazo i moze trzeba to miejsce odnalezć i zwyczjanie wyleczyc. Zaczelam od spraw kobieych, lekarz powiedzial ze tutaj jest wszytko ok, aczkolwiek cytologie odbieram w srode, wiec na 100% przekonam sie dopiero wtedy. Jak tutaj wyjasnie to jeszcze mi chodzi po glowie tarczyca, kiedys mialam guzek, dobry endokrynolog nie kazal sie tym przejmowac, 4 miesiace temu badalam tsh, mialam 1,800, przy normach 0,25-5,00, wiec chyba ok. Znajomy lekarz powiedzial, ze czesto zelazo ucieka przy chorobach ukladu pokarmowego, ale nie mam zadnych dolegliwosci, wiec...sama nie wiem....,Wiem ze marudze i jestem nudna jak flaki z olejem... Bardzo Ci jestem wdzieczna ze ze mna piszesz. A teraz o miodku - jak ten miodek moj mi sie skonczyl to tez pojechalam do sklepu ekologicznego i kupilam miod polecony przez sprzedawce jako czysty i ekologiczny prosto z pasieki...hmmm, potem na etykietce przeczytalam ze miod pochodzi z krajow UE i spoza UE a wiesz co to oznacza....prawdopodobnie chinskie g...o. Wiec czekam az polskie pszczolki obudza sie ze snu zimowego i poszukam wtedy jakiejs pasieki i kupie prosto od pszczelarza a nie z chin. a jakie winko pijesz? mnie bardzo smakuje moldawskie wino kagor - pycha :)))) zaraz pojde do sklepu :)
Gajka ale my się napiszemy, żelazo nie ucieka przez stan zapalny , u mojego męża też zawsze szukali przyczyny słabej hemoglobiny a musiał robić co roku bo taką miał pracę i nic nie znależli , najczęściej podejrzewali krwawienie z przewodu pokarmowego jakieś utajone i tylko jedna lekarka powiedziała ,ze ma oddać kał do analizy ,analiza była i wtedy lekarz powiedziała ,, taka uroda,,, Zrób proszę sobie Gajka tą analizę i wtedy będziesz miała dużą pewność ,że wszystko w porządku. TSH mam trochę wyższe 2.5 ale też dobre. Ja kupując miód nauczona doświadczeniem czytam bardzo uważnie etykiety w sklepie i ten miód jest naprawdę z polskiej pasieki. Co do wina to nie mam swojego ulubionego gatunku ale bardziej sugeruję się ceną w granicach 30-40 zł ,tego Twojego wina jeszcze nie piłam ale jak dostanę u nas to kupę lub zamówię to może i w sklepie sprowadzą a co do ceny wina to jeden pan tez kupował wino a ja jak zwykle nie wiedziałam co kupić to ten pan powiedział ,że cena wcale nie musi być adekwatna do jakości ale tez zachwalał kalifornijskie wina bo oni dopiero co wchodzą na nasz rynek europejski i muszą trochę się postarać.Na razie tyle.