Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Uwypuklenie krążka i zmiany zwyrodnieniowe w stawie międzykręgowym

Rekomendowane odpowiedzi

NIedawno robilem rezonans magnetyczny kręgosłupa,odcinka piersiowego,wynik byl nastepujacy. *Obnizony w czasie T2 sygnal k.m Th11-Th12 jest wynikiem zmian degeneracyjnych.Tylne uwypuklenie krążka na tym poziomie bez ucisku struktur wewnatrzkanałowych.Zmiany zwyrodnieniowe w prawym stawie m-kręgowym Th11-Th12 uciskaja worek oponowy i przewezaja prawy otwor m-kręgowy. rzecz w tym ze bol jest od kilku lat i podczas pracy jest tak silnych ze bez lekow sie nie obejdzie,poza tym wieczorem dretwieja mi nogi,posladki,czesto boli mnie w klatce piersiowej,czasem odczuwam tez bole ramion,oraz odnosze wrazenie ze z oczami tez jest cos nie tak.Od trzech lat pracuje tylko dorywczo,jezdzadz za granice,bo niestety w kraju z takiej pracy rodziny bym nie utrzymał.A pytanie moje jest takie-czy w jakims stopniu utracilem zdolnasc do pracy?dodam tez ze specjalista neurolog skierował mnie na fizykoterapie,oraz kolejny rezonans odcinka szyjnego i stwierdzil ze jesli chodzi o prace fizyczna to powinienem znalesc lekka prace,lecz z moim wyksztalceniem-zawodowym,pracuje tylko fizycznie i ciezko.
Gość stracatella
Obawiam się że lekarz miał rację, jeśłi teraz nie zmienisz pracy na taką w której nie będziesz musiał dużo nosić to wkrótce moze się okazać że żadna praca nie będzie dla ciebie możliwa. Wszystko w twoich rękach. Jeśłi o siebie zadbasz - ćwiczania, basen, rehabilitacja i lekka praca będziesz pewnie zył długo i szczęśliwie :) pozdrawiam
Zaryzukuję i powiem,że kawę to Ty albo lubisz albo musisz pić.Nie znam się na rezonansie ale *brak krwi w watrobie* i *gorąca wżtroba* to określenia z medycyny chińskiej*,których symptomy są podobne do Twoich.Ich przyczyną wg tej tradycji mogą byc ostre gorące potrawy,przyprawy o tej jakości,kawa ,brak snu kub niedospanie.Wątroba jest magazynem i dystrybutorem krwi,gdy ma jej niedobór staje się gorąca czego efektem jest napięcie mięśni i związany z tym ból.Może to również być przyczyną niedowidzenia,pogorszenia się ostrości wzroku.Powoduje to też rozdrażnienie,gniew u *posiadacza takiej wątroby.
Gość Kiepska sprawa
Mnie ostatnio kręgosłup o wiele mniej boli i także wiele rzadziej po zmianach w diecie.Być może to by coś pomogło.Większość potraw roślinnych a ze zwierzęcych tylko jajka i czasami coś z mleka.Poza tym sporo witaminy c.Radzę spróbować czegoś takiego.Poza tym stosowałem lewatywę z kawy od czasu do czasu.
Gość ciacho824
Dziekuje za udzielenie pomocy w tej kwestii,musze dodac,ze faktycznie kawe pije,ale z mlekiem wiec wydaje mi sie ze raczej goraca to nie jest,ale moze ma tez wplyw tez to iz nie mam śledziony?ale jedno wiem,prace faktycznie musze zmienic na lekka i postaram sie doksztalcic na tyle abym mogl to osiagnac,mam 34 lata wiec chyba za pozno to jeszcze nie jest.Pozdrawiam
Dodam,że nie chodzi o temperaturę kawy,lecz jej gorący,rozgrzewający charakter.Rzekłbym,iż sposób jej wytwarzania powoduje,że jest nośnikiem gorąca.Wg wspomnianej filozofii śledziona tworzy lub bierze udział w tworzeniu wszelkich płynów w organizmie od lez aż do płynu rdzeniowo-mózgowego,w tym również i krew.