Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zaburzenia widzenia, falowanie, drżenie i migotanie obrazu

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktos się wyleczył lub minęły mu te objawy :

- drżenie obrazu 

- mroczki 

- światłowstręt 

Objawy występują u mnie na stałe i nie ustają od ponad 6 lat, robiłam setki badań, ale nic z nich nie wynika.. Objawy przez te lata się nasiliły  - tropem była borelioza, ale ostatecznie wszystkie wyniki z krwi/wysyłane tez do Niemiec były dobre. 
Błagam napiszcie, jeśli Wam się udało z tego wyjść , albo macie jakiś trop!!

Mam zaburzenia widzenia, migotanie, drżenie, falowanie, męty, problem z kontrastem, jakby krople rozchodziły się po tafli wody jak patrze na białe obiekty od 2 lat, oraz zaburzenia równowagi lagi przy ruchach głową, nieczucie położenia ciała, dodatkowe skurcze serca, drżenie mięśni, osłabienie jednej reki i przeciwstawnej nogi od lat kilku.

Stosowałem : głodówka, od początku roku 2022 głodówka jeden dzień w tygodniu plus okno żywieniowe 8/16.

Zdrowa dieta :dużo warzyw w wakacje owoce:  borówki, szpinak, kiełki, truskawki, jagody, czereśnie,wiśnie, granat jabłka, ananasy, jagody goi, orzechy- wszystkie typy, ryby ,płatki owsiane, oliwa, oliwki, masło kokosowe, zielona herbata, mało węglowodanów do 120gram dziennie max. Przyprawy suplementy: Kurkuma, Berberyna, Protokół na boreliozę, ostropest, witamina d, witaminy b-compex plus b12w zastrzykach, ginko, vipocetyne, betaserc od lekarza, i wszystkie inne barachła reservatrol, co tam tylko sobie wybierzecie od tych prozdrowotnych dietetyków, doktorów, znachorów youtuberów i oczywiście lekarzy, pewnie mam to w szafce :). Oczywiście kiedy były  imprezy, weekendy itp zdarzały się  odstępstwa od diety ale bez wariacji np: czekolada z orzechami, w sobotę  max 3 pi.ka ,i jeden poważny problem codziennie piłem 1,5 litra fanty zero wcześniej stosowałem dietę często niezdrową i piłem napój z cukrem, więc przeszedłem na napój zero aby mieć jakiś punk zaczepienia, przyjemności żeby łatwiej było wytrzymać z dietą zostawiłem sobie ten zły nawyk.

Ćwiczę regularnie 5 razy w tygodniu 2x siłowo, 3 x bieganie, rower w lato, tenis, itp

Waga spadła o 17 kilo ze 102kg do 85kg , z wyglądu jestem zadowolony,

Zawroty ustąpiły subiektywnie, bo inaczej opisać nie mogę w 30%, ale już da się żyć.

Dodatkowe uderzenia serca po 3 miesiącach do tej pory ustąpiły w 90%.

Problemy mięśniowe zatrzymały się, nie naprawiły ale nie postępowały.

Problemy z oczami niestety pogłębiały się, po 6 miesiącach w lipcu męty się pogłębiły (same męty mam od pięciu lat), to już dietę stosowałem dodatkowo na oczy ananas niby na męty,  potem w sierpniu doszło zniekształcenie testu Amslera, w oct zaburzenie barwnikowe RPE jako ubytek, i stosowałem od tej pory suplement na oczy z luteiną, zaaksantyną, dodatkowo jagody goi, jarmuż i szpinak codziennie. Miesiąc temu problem z kontrastem się pogłębił i doszło nowe zniekształcenie w teście Amslera, malutkie ale bliżej centrum wzroku więc przeszkadza.

W dniu 28.11.2022 o 20:50, P@wel napisał:

Problemy z oczami niestety pogłębiały się, po 6 miesiącach w lipcu męty się pogłębiły (same męty mam od pięciu lat), to już dietę stosowałem dodatkowo na oczy ananas niby na męty,  potem w sierpniu doszło zniekształcenie testu Amslera, w oct zaburzenie barwnikowe RPE jako ubytek, i stosowałem od tej pory suplement na oczy z luteiną, zaaksantyną, dodatkowo jagody goi, jarmuż i szpinak codziennie. Miesiąc temu problem z kontrastem się pogłębił i doszło nowe zniekształcenie w teście Amslera, malutkie ale bliżej centrum wzroku więc przeszkadza.

Cześć, jak sytuacja z oczami?  Pogłebia się ubytek czy stabilny? Mam podobną sytuację, może poza innymi problemami, ale też dieta 16/8, setki suplementów i problem z RPE...no i też mam na imie Paweł. Daj znać jak z tym walczysz. 

Cześć, odrzuciłem już napoje gazowane zero z aspartamem gdyż był to tylko przystanek do zdrowej diety, jednak nie polecam a wręcz odradzam przywiązania do czegokolwiek. Być może, a raczej na pewno picie napoi zero dodatkowo popsuło mi wzrok.

Ogólnie zdrowie i wygląd na plus, co do wzroku to niestety kolejne pogorszenia:

Obraz bardziej drży oglądając kontrastowe rzeczy, kolor biały w centralnej części trochę żółty, powidoki większe, test amslera podobny jednak przy szybkim mruganiu doszły dodatkowe dwa zaciemnione punkciki  w drugim oku, są jednak mniejsze i poza centrum wiec na ich temat więcej nie powiem, za dwa tygodnie mam okulistę. Ale nie mam już za bardzo co poprawiać więc liczę że chociaż zastopuje te chorobę.

A co tam u Ciebie  Dzorek?

Piszcie też co u was ludziska, na pewno trochę pomaga chorym czytanie ze nie jest się w tej niedoli samemu. Ja z chęcią ale i smutkiem przeczytał bym nowy post w tym temacie, a może i ktoś z tego wysnuje jakieś wnioski które nam pomogą .

Cześć, ja jakoś od pażdziernika po kilku miesiącach ogromnego stresu mam problem z oczami, pojawiły sie trzy drobne punty w tescie amslera  w jednym oku i trochę przeszkadzają,  ogólnie test amslera jest słaby, lepiej widać cokolwiek na większych kodach kreskowych czu moektórych wzorach np na koszuli 🙂 . Linie proste ciut sie zakrzywiają....ale nie wiem od kiedy bo nie zwracałem na to uwagi wczesniej. Też mam drzenie niektórych obrazów (wzór na dywanie itp) i nie wiem czy się pogarsza czy co.... byłem u 10 okulistów, prywartnie,  klinicze, przewaliłem kuuuupe kasy , robiłem angiografie i OCT. Angiografia drobne ubytki w RPE, OCT czyste, w miarę, wszyscy mówią "prosze przyjsc za pół roku, rok " i zero informacji co jest grane, skad sie to wzieło i co mi jest.... Jedna okulistka radzi wybrać sie do neurologa.... Mam tez od jakiegoś czasu szum w jednym uchu i w mlodościi miałem migreny z ocznymi aurami (to podobo ma zwiazek)  i krótkowzroczność. Widze optyczny snieg kiedy patrze na niebo....szukam ludzi którzy maja podobnie zeby porównać...i od dłużej chorujacych dowiedziec sie czy badania cos im wykazały lub czy ich stan sie pogorszył, ogólnie czego się spodziewać tak trafiłem na to forum.  Badałeś się specjalistycznie ?Robiłes OCT i angiografie? Masz jakąś diagnozę? Opisz coś wiecej o oczach... Też zamierzam wejsc na diete niskoweglowodanową i posty przerywane...ale nie wiem czy to nie mit i czy to coś daje. Znalazłem niezłą stronę gdzie gość omawia zebrane do tej pory badania nad AMD...i je analizuje. Szukam rozwiazan na własną rękę. Jak ktoś chce, to podrzucam link. Na samym koncu gość pisze, co by zrobił gdyby sam zachorował-badania metali ciezkich,  na wirusy i chlamydie (ponoc ma duzy zwiazek z oczami) . No i chyba zaczne to wszystko powoli badac....tylko zbieram sie na odwage 🙂 link niżej.

http://zdrowiebeztajemnic.pl/tag/tgf-beta/page/2/

Jesli ktoś z wczesniej piszących coś odkrył, czy jego stan sie zmienił...to dajcie znać. 

Zanik Rpe wyszedł chyba w badaniu oct robiłem resztę testów okulistycznych lekki astygmatyzm i męty wykazały, drżenie też mam najbardziej widoczne przy spoglądaniu na kody kreskowe i wzorzyste dywany, czy też pasy dla pieszych jeśli patrze powyżej, w określonych warunkach mam też mroczki zabiegające się od obrzeży do środka oka ale to już od dziecka i na koniec jakby fale rozchodzące się  w oczach jakby kropla spadała na tafle wody.  . Badania miałem rezonanse głowy, tomografie itp nie znaleziono tam przyczyny. Szumy uszne też czasem , robaczki na śniegu niebie mam zawsze,do tego mety i  załamywanie obrazu w kącikach oczu patrząc z góry na dół.  Teraz jestem na diecie carnivora i nie mam już słabości do żadnych napoi gazowanych , a zdrowo się odżywiam już na pewno od roku, mimo to i tak widzę  stopniowe pogorszenia ale w innych aspektach zdrowia się poprawiło wiec może warto, no i nigdy nie wiadomo co by było jak by się człowiek zapuszczał a tak przynajmniej nie mam co żałować że czegoś nie zrobiłem. Nie ma co się przejmować zalecanymi suplementami bo ja od rozpoznania oprócz suplementów na oczy jadłem szpinak jarmuż i jagody goi po garści dziennie oraz b12 w zastrzykach i g*wno z tego mam, co najwyżej portfel lżejszy.

Suplementy to sciema, gdzieś czytałem, że moze w nich być wszystko, niekoniecznie to co pisze na opakowaniu, i nikt tego nei sprawdza. Też mam lekki astygmatyzm od zawsze.  Dodatkowo kiedy patrze na krawędzie, czasem pojawia sie ciemna plamka w miejscu styku kontrastowych kolorów. Widac to zwłaszcza przy patrzeniu w telefon czy na monitorze laptopa.  Miałeś kiedyś problemy cukrzycowe, lub stało się coś wyjatkowego, po czym zaczałeś mieć problemy z oczami? Jakis uraz głowy, wypadek, silny stres czy traumatyczne przezycia?   Ja jestem niestety chyba uzalezniony od słodyczy....  No i co mówią lekarze? Może trafiłeś na jakiegoś dobrego speca któro postawił diagnozę i coś poradził? Czy tylko zwyrodnienei plamki i tylnego bieguna? 

Może ktośjeszcze siętu odezwie...

Edytowane przez dzorek

Co lekarze powiedzieli " o zanik rpe, no w oct widzę i przy badaniu po podaniu kropli do oka w miejscu gdzie jest ubytek w teście Amslera, dziękuje następny"  na oct tak to wygląda że w tym miejscu warstwa jest wypchnięta  (_--__)   a czemu i co dalej " zarejestruje się pan na wizytę, kiedyś, gdzieś, rodzinny wystawi skierowanie i będzie fajnie" jednym zdaniem " masz problem, nic nie zrobię, radź sam sobie".

Miałem nadwagę i stan przedcukrzycowy 5 lat temu, tabletek nie brałem wtedy zacząłem jeść zdrowiej keto u diabetyka już miałem cukry i wszystko ok że już nie były mi potrzebne talbetki, ćwiczę nieregularnie ale przynajmniej 2 razy w tygodniu już od 10 obecnie więcej, słodkie napoje to była moja słabość potem przeszedłem na napoje zero bo nie umiałem inaczej odstawić cukru i całkowicie rzuciłem po napisaniu pierwszego posta, więc 3 miesiące jestem w pełni czysty i liczę że wraz z tym krokiem już sobie więcej  problemów robił.

Stres to tylko z powodu tych oczu ale trudno się dziwić, zawsze staram się jednak jakoś zrelaksować śmiesznym filmem.

Pytanie do wszystkich a najbardziel do Ciebie Pawel - mam dokładnie te same objawy co Ty. Oczywiście badania okulistyczne, rezonansy i przepływy w żyłach wszystko w normie. Przez ostatni rok wydałem ponad 150 tysięcy na lekarzy i wszyscy zgodnie twierdzą, że jestem zdrowy… Moje pytanie tyczy się głównie ubytków w teście Amslera ponieważ od roku odkąd problemy z oczami się zaczęły mam już po kilka w każdym oku. Czy Twoje ślepe punkty znikają jak odciążysz szyję np. leżąc na łóżku? Moje wtedy znikają i wzrok wraca do normy ale zarówno MRI szyji jak i tomografia i rentgeny nic nie wykazały. Lekarze podejżewają, że z nerwów moje mięśnie są napięte i uciskają struktury odpowiadające za wzrok ale nie wodać tego w żadnych badaniach…

W dniu 29.03.2023 o 12:17, A-n38476 napisał:

Pytanie do wszystkich a najbardziel do Ciebie Pawel - mam dokładnie te same objawy co Ty. Oczywiście badania okulistyczne, rezonansy i przepływy w żyłach wszystko w normie. Przez ostatni rok wydałem ponad 150 tysięcy na lekarzy i wszyscy zgodnie twierdzą, że jestem zdrowy… Moje pytanie tyczy się głównie ubytków w teście Amslera ponieważ od roku odkąd problemy z oczami się zaczęły mam już po kilka w każdym oku. Czy Twoje ślepe punkty znikają jak odciążysz szyję np. leżąc na łóżku? Moje wtedy znikają i wzrok wraca do normy ale zarówno MRI szyji jak i tomografia i rentgeny nic nie wykazały. Lekarze podejżewają, że z nerwów moje mięśnie są napięte i uciskają struktury odpowiadające za wzrok ale nie wodać tego w żadnych badaniach…

Dwa dni temu byłem u okulistki,  już którejś z kolei...i poza skierowaniem do neurologa, poradziła porozmawiac z psychiatrą, ponieważ drobne zwyrodnienie które mam na siatkówce nie powinno zaburzac widzenia i moze byc "subiektywne". Tak że nie za bardzo wierzę w profesjonalizm medyków, bez wzgledu czy płacisz kupe kasy czy idziesz na NFZ. Lekarze chcą mieć problem z głowy, nawet jak płącisz, nikt nie bedzie szukał przyczyn...  Pytanie A-n38476 jak wyglądają Twoje slepe punkty. Kiedy patrzysz na krawędz monitora laptopa masz czarniejącą plamę albo kiedy patrzysz na cos plamka jest jakby zadrapana?  Jesli masz te same slepe punktyw obu oczach, to raczej problem nie z oczami tylko uciskiem nerwowym czy szyjnym, jesli ilosc i rozłozenie punktów sa inne, to raczej oczy.  U nikogo chyba problem nie znika po odciazeniu szyi (choc nie moge wypowiadac sie za wszystich.  A u Ciebie znika odrazu, czy po jakimś czasie? 

Hej

Ja doszedłem do źródła problemu chodź było ciężko to sobie uświadomić. Objawy mam jak większość z was głównie wzrokowe i z równowagą, z tym że doszło rownież do tak silnego napięcia w organizmie że czasami idąc nie czułem jakby nóg, i parestezje nóg leżąc. I to wszystko jak się okazuje ma podłoże nerwicowe, a kolejne objawy i ich podtrzymywanie wynika z przejmowania się zdrowiem. Żaden organizm i układ nerwowy tego nie wytrzyma. Dziwne że większość osób pisze o okresach stresu które poprzedzały te objawy. To napięcie nerwowe/emocjonalne później już zostaje i tylko się pogłębia. Zastanówcie się nad swoim stanem emocjonalnym i zacznijcie się leczyć małymi dawkami leków ssri od lekarza np. Neurologa, bez tego będzie tylko gorzej. Mówią krótko zżera nas przewlekła nerwica lękowa.

Paweł