Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niedomykalność dwupłatkowej zastawka aortalnej

Gość Adam81

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Po pierwszej w życiu wizycie u kardiologa jestem w kiepskim nastroju. Zostałem poważnie nastraszony. Wniosek taki jak w tytule. Czy ktoś może mi cokolwiek na ten temat napisać, podać adresy stron www, oraz udzielić rad? Co dalej ? Z góry serdecznie dziękuję. Poniżej podaje wyniki badania na aparacie Aloka SSD 4000 plus. Rozpoznanie: Szmer nad sercem Wymiary (mm): Badanie Dopplerowskie Prawa komora 22 Ao V max. 155 cm/s Przegroda m.k. 14 Ao PG max 9,6 mmHg Lewa komora tylna ściana 12 Mitral *E* 83 cm/s Lewy przedsionek 28 Mitral *A* 59 cm/s Aorta pierścień/opuszka/wst/łuk 27/29/30/28 Mitral Dec.T 180 ms Lewa komora rozk. 49 Z.t.płucnej V max. 80 cm/s Lewa komora sk. 26 RV Ciś.Skurczowe EF (Simps.) 68% PA AcT 110 ms Zastawki serca nieprawidłowe: mitralna - przedni płatek o ograniczonym ruchu otwarcia z powodu fali zwrotnej aortalnej, śladowa fala zwrotna aortalna - zastawka dwupłatkowa, płatki wieńcowe tworzą jeden płatek, szeroka fala zwrotna III-go stopnia wzdłuż przedniego płatka zastawki mitralnej, PHT fali zwrotnej 450 ms, szerokość fali zwrotnej stanowi ok. 38% LVOT trójdzielna - śladowa fala zwrotna t.płucnej - śladowa fala zwrotna Kurczliwość mięśnia 1. komory prawidłowa Uwagi: Przerost ścian lewej komory
witaj, tak na szybko wynik zblizony do diagnozy mojego syna. wada aortalna konkretna, ale o konkretach mozesz rozmawiac wylacznie z fachowcem. pamietaj o profilaktyce IZW. Czy masz przepisane jakies leki ? niedomykalnoscia plucna i trojdzielna nie zawracaja sobie glowy, sladowa wystepuje u wiekszosci chyba populacji. Niedomykalnosc mitralna prawdopodbnie zwiazana z aortalna. Nie wiem jak hemodynamiznie to wyglada u ciebie, F masz chyba OK bo pow. 65%. Ale samo okeslenie 3 stopnia niedomykalnosci z 4 swiadczy o tym, ze fala zwrotna jest istotna. Nie wiem co by cie interesowalo ? Pozdr. i trzymam kciuki. Pod opieka jakiego osrodka jestes ? Ola
Witaj, dowiedziałem się o tym kilka dni temu. Lekarz nie przepisał mi żadnych lekarstw, zlecił wizytę za pół roku i oznajmił, że weźmie mnie do siebie do kliniki. Jakiej ? Nie odpowiem, bo nie wiem. To był dla mnie szok dowiedzieć się coś takiego niespodziewanie. Prawie nic już z tego nie pamiętam. Interesuje mnie wszystko na ten temat. Jaka to profilaktyka IZW ? Mam dla kogo żyć. Pozdrawiam
Trudno mi cokolwiek doradzac bo jestem tylko laikiem. Ale osobiscie staralabym sie trafic pod opieke lekarza, ktory jest dobry. Przypadek chorobowy przypadkowi nierowny ale nie pij zbyt wiele płynów bo to obciąża serce, podobnie z solą. Unikaj silnego wysilku fizycznego. Moje dziecko, nastolatek w tej chili bierze juz od niedawna 2 x 5 mg Enapu. Przy wadach zastawkowych a dodatkowo przy zastawce aortalnej dwupłatkowej nalezy pilnowac sobie profilaktyki infekcyjnego zapalenia wsierdzia. bardzo wazne przy krwawych zabiegach stomatologicznych , opracjach ect. Po prostu mow, ze masz taka profilaktyke zalecana a lekarze poinni wiedziec co dalej, jaki antybiotyk podac oslonowo w takich przypadkach. dbaj o zeby - chore sa siedliskiem bakterii, ktore moga uszkodzic zastawke. Jest kilka dobrych ośrodków w kraju, o ilosci operacji zastawkowych mozesz dowiedziec sie po zarejestrowaniu: http://www.termedia.pl/magazine.php?magazine_id=40&article_id=12705&magazine_subpage=FULL_TEXT Duzo zdrowia i glowa do gory.
Cześć, Adamie! Jako Twoja rówieśniczka ze złożoną wrodozną wadą serca zapewniam, że z tym można żyć. Szkoda, ze kardiolog nie powiedział mi, czy Twoją wadę trzeba operowac. Myślę, że powinieneś się skonsultowac ze specjalistą od wad wrodzonych serca, w dużych miastach, np. Zabrzu, Gdańsku, Warszawie, sa specjalne poradnie dla nas, czyli dorosłych z WWS. profilaktyka Infekcyjnego Zapalenia Wsierdzia oznacza, że przed każdym zabiegiem, który uszkadza tkankę, (np, usunięcie kamienia nazębnego, leczenie kanałowe zęba, jego wyrwanie i inne zabiegi stomatologiczne, urologiczne, chirurgiczne) i po nim musisz zażyc zaleconą przez lekarza dawkę antybiotyku w celu niedopuszczenia rozwoju bakterii w sercu. Ja od lat leczę się w Instytucie Kardiologiii w Aninie pod Warszawą, najlepszy ośrodek dla takich VIPów, jak my. Przeszłam tam druga i trzecią operację. Zapraszam na forum Fundacji Serce dziecka, gdzie jest nas więcej: www.forum.sercedziecka.org.pl
Dziękuje Wam za odpowiedzi. Zastanawiam się nad powtórzeniem badania w innej poradni. Tylko nie wiem czy to ma sens. W chwili obecnej jeśli się nie myle musze się modlić aby niedomykalność nie osiągnęła 4 stopnia - wtedy konieczna jest operacja. Od kiedy się o tym dowiedziałem myślę tylko o jednym - dlaczego? Bardzo często *odczuwam* serce. Może to ma podłoże psychiczne. Nie wiem. To wszystko jest dla mnie wielkim szokiem. Człowiek musi zmienić swoje życie o 180 stopni. ...a pracować trzeba bo niestety bez pracy nie ma pieniążków. Z tego co pamiętam, co mówił mi lekarz należy wybrać praca albo zdrowie.
Gdzie właściwie mieszkasz ? stopien niedomykalności bez uzupełnienia o pozostale parametry nie przeswiadcza o operacji, ktora niestety kiedys bedzie konieczna. Najtrudniej uchwzcic ten moement abz nie ya wcyesnie ale tey i nie ya poyno kiedz ymianz sa nieodwracalne.
Adamie Doskonale rozumie to co przeżywasz, 3 miesiące temu także sie dowiedziałem, że mam zastawkę aortalną czynnościowo dwupłatkową. Była depresja, rozważanie nad sensem istnienia i pretensje dlaczego mi się wszystko to dzieje. Mam trochę bardziej zaawansowaną wadę: fala zwrotna 58% LVOT, lewa komora w rozkurczu 58 a w skurczu 38. Operacja 21.01.2010. Też cały czas żyję w niepewności czy po operacji wszystko wraca do normy. Podobno tak, większość przynajmniej tak sądzi. Niemniej jednak człowiek przeżywający takie problemy uświadamia sobie jak wszystko jest kruchę i ulotne. Kiedyś miałem marzenia, cele życiowe, teraz siłą rzeczy wszystko uległo spowolnieniu. Ale wierzę, że wszystko wróci do normy i będzie tak jak przedtem. ps. Wydaje mi się, że Twoja wada nie kwalifikuje się do operacji. Znajdz dobrego kardiologa i skonsultuj to z nim. pzdr
Hej, chłopaki! Nie ma się co łamać! Życie i tak jest piękne. A stres szkodzi sercu. Wiem, że trudno w naszym wieku dowiedzieć sie o poważnej wrodzonej wadzie serca, ale naprawde nie można się załamywac. Operacja nie jest tak ryzykowna, jak dawniej, Jeśli jest szansa na zabieg, trzeba się mu poddać. Zwłaszcza że w Polsce wykonuje się pionierskie zabiegi przezskórnego wszczepienia zastawki m. in. aortalnej. Pomyślcie, że jesteście teraz tacy, jak Robert *Litza* Friedrich z Acid Drinkers:- ) On też ma wrodozną wadę zastawki, nie wiem tylko której, przeszedł operację kilka lat temu, a wcale zbytnio nie zwolnił tempa. Założyl kolejny zespół, tym razem Arkę Noego, koncertuje, ma dużą rodzinkę:-) ja pomimo perspektywy czwartej operacji żyję normalnie. Skończyłam studia, od 3, 5 roku pracuję jako dziennikarka, więc wykonuję zawód bardzo stresujący i obciążający psychicznie, ale daję radę! Nie piję alkoholu, bo nie lubię, palę niestety biernie, bo ci okropni palacze terroryzują innych wszędzie. Bywam na imprezach, gdzie potrafię dać czadu, a wy mi tu o depresji????? Nasze życie ma wyjątkowy sens i trzeba się cieszyć każdym dniem. Wiedzą to moi znajomi, którzy nie mogą zrozumieć,dlaczego skaczę z radości, gdy przybędzie mi lat.
Gość kasiaa90

W styczniu dowiedziałam się, że mam dwupłatkowość zastawki aortalnej z niedomykalnością. Byłam w szoku i nawet nie zapytałam kardiologa o nic. Wiem tyle, co mi powiedział. Mam wizytę 31 marca i zamierzam o wszystko wypytać, ale cały czas mnie to męczy, więc może ktoś mi pomoże. Moje wyniki z USG serca: Lewa komora: -wymiar późnorozkurczowy 4,1 cm (N. 4,0-5,6 cm) -grubość tylnej ściany 0,9 cm (N.

Witaj Adamie, w przyszlosci bedzie Cie czekac operacja. Lewa komora nie moze powiekszac sie na zawsze, a nie mozna dopuscic do tzw. point of no return. Ale obecnie maja duzo wiedze na temat wymiany zastawek dwuplatowych, takze bedzie dobrze. Masz jeszcze kupe lat przed soba. Przy kazdej decyzji swojego specjalisty zawsze wykonaj tzw. second opinion. Narazie bedziesz pod nadzorem kardiologa i on bedzie monitorowal Twoje serducho. Wade trzeba zaakceptowac i cieszyc sie tym co sie ma! Napisz jak bedziesz po kolejnej kontroli. Pozdrawiam

Gość KamaKama

Witam, piszę tutaj bo na prawdę nie mam kogo się poradzić - moja kardiolog zrobiła mi EKG, wynik - wszystko ok. Wyniki badania pokazałam pulmonologowi - stwierdził, że wcale *ok* nie jest. Jedyne, do czego można by się przyczepić, to komentarz przy *zastawce płucnej*: *bez zmian, ACT 155 msec*. Czy dlatego pulmonolog stwierdził, że wynik wcale nie jest dobry? Nie dało się z nim porozmawiać (to taki gburowaty milczek ;) Liczę na waszą pomoc.

KamaKama, czemu mialas robione EKG, zle sie czujesz? EKG rejestruje elektrycza czynnosc serca. Z doswiadczenia wiem, ze nie za wiele moze powiedziec (przynajmniej w moim wypadku) i chyba wiele osob sie zgodzi. Duzo lepiej jest zrobic echo, wtedy mozna zobaczyc jak zastawki wygladaja tzn czy nie ciekna czy wogole sie ruszaja etc. zreszta echo tez wszystkiego dobrze nie pokaze... EKG jak dla mnie to badanie o tylek rozbic... nawet jak mam arytmie to mowia, ze jest ok. Ja bym sie tym EKG nie za bardzo przejmowala, a z drugiej strony kardiolog ma wieksza wiedze nie pulmonolog zwlaszcza jakis nadety pacan, wiec bym sie za bardzo nie martwila, no chyba ze sie zle czujesz...