Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Duszności, ból w klatce piersiowej, kołatanie serca i wysokie tętno

Gość NoName_1992

Rekomendowane odpowiedzi

Gość NoName_1992
Witam. Mam 17lat. Moje problemy zaczęły się w kwietniu ubiegłego roku. Zaczęło się od duszności których dostawałem co jakiś czas (tylko i wyłącznie w nocy mnie to brało). Później jakoś w środku lipca - też w nocy - zaczęło mnie boleć w klatce, bolało troche bardziej jak kładłem sie na boku. Później w dzień zdarzały mi się sporadyczne bóle. W sierpniu którejś nocy obudziłem się, serce waliło mi jak szalone - przeszło mi po ok 10min. Powtórzyło mi się to za jakies dwa tygodnie. Trafiłem do szpitala. Wykonano mi tam następujące badania: badanie krwi i moczu(w porządku), rtg klatki (w porządku), usg jamy brzusznej(w porządku), usg szyi(w porządku), neurolog (w porządku), echo serca (bez istotnych odchyleń od normy, ślad IM, ślad IP). Po wyjściu ze szpitala dolegliwości nadal sie pojawiały. Zrobiłem holtera Wynik: Zarejestrowano 96891 Qrs*ów, średni kurs HR wyniósł 76, max rytm HR wyniósł 157, min rytm HR 40. Rytmem prowadzącym był rytm zatokowy z cechami niemiarowości oddechowej. Ponadto wykryto -121 pojedynczych nadkomorowych pobudzeń przedwczesnych -8tachykardii wszystkie w dzień - 69 bradykardii wszystkie w nocy Na obecną chwile mam kłucia, ściski, inne bole w klatce piersiowej, nawet w okolicach mostka, często tez mnie boli w jej górnej części klatki, bóle w plecach, duszności, podwyższone tetno, i najgorsze kołatania serca towarzyszące mi non stop. Biore concor 2.5mg i maglek B6. Przeżywa ktos cos podobnego? Co mi własciwie dolega? Przez co mogło mi sie to wszystko zrobić? Co jest tego przyczyną? Bede bardzo wdzieczny kazdej osobie ktora wypowie sie w temacie...dziekuje
a nie ćwiczyłeś na siłowni i nie piłeś tych napojów energetycznych?Pomyśl ,co jesz i pijesz.Może w twoim pożywieniu jest zbyt wiele konserwantów i innych chemikaliów[soli itp...[czipsy,cola,kolorowe napoje,fast foody....,a mało ruchu i witamin.Nadwyrężanie mięśni i kośća podczas ćwiczeń na siłowni przy nieodpowiednim odżywianiu szkodzi ozwijającemu się organizmowi.I ziółka na uspokojenie przez długi okres brać polecam.
Witam, najpierw zastanów się na ww możliwościami, a jak je odrzucisz to zastanów się, czy się nie stresujesz ostatnio, albo czy w ciągu roku nie wydarzyło się coś istotnego, ważnego dla Ciebie, bo to raczej na pewno oznaczałoby dolegliwości nerwicowe... Nie wiem czy jesteś osobą wrażliwą, emocjonalną?? Zapraszam na wątek * nastoletnia nerwica* Pozdrawiam 3maj się:)
Gość NoName_1992
Usg ktore zostało zrobione podczas pobytu w szpitalu: Wymiary jam serca (cm) Grubość scian (cm) Lewa komora w rozkurczu 4.7 Przegroda miedzykomorowa 0.9/1.2 Lewa komora w skurczu 3.1 Tylna ściana lewej komory 0.9/1.3 Prawa komora 2.3 Lewy przedsionek 3.6 Aorta 2.8 Zastawki 1. mitralna - płatki prawidłowe fala zwrotna -ślad, V max 0.9m/s 2. aortalna -płatki prawidłowe, fala zwrotna -nb, V max 1.2m/s 3. trójdzielna -płatki prawidłowe, fala zwrotna -nb, V max 0.6m/s 4. płucna- płatki prawidłowe, fala zwrotna - ślad, V max 0.8m/s Kurczliwośc ścian lewej komory: symetryczna, dobra EF(%)= 65, osierdzie: bz Wnioski: ECHO serca bez istotnych odchylen od normy (ślad IM, ślad IP) To wykonałem po wyjściu ze szpitala Lewa komora 43/28mm Mięsien IVS 9/13mm Lewy przedsionek 33mm Ściana tylna 10/13mm Aorta 27mm łuk 22mm Prawa komora: 25mm Zastawka mitralna prawidłowa V max 0.8 m/s E/A: 1.6 Fala zwrotna: ślad Zastawka aortalna: prawidłowa V max 1.5m/s Fala zwrotna: nb Zastawka trójdzielna : bz V max : 0.6m/s fala zwrotna ślad Zastawka płucna: bz V max: 0.9 m/s Fala zwrotna: ślad Funkcja rozkurczowa: norma Osierdzie: bz Kurczliwosc: symetryczna, bez odcinkowych zaburzen Frakcja wyrzutowa 62% Wnioski: Wymiary jam serca, grubość i kurczliwosc scian lewej komory prawidłowe. Zastawki serca prawidłowej budowy, śladowe niedomykalności mitralna, trójdzoelna i płucna (bez znaczenia hemodynamicznego). Osierdzie bez zmian Zastanawiam czy bradykardie nocne moga byc spowodowane migdałkami - zawsze śpie z otwarta buzią, i głośno chrapę
Gość Bartek 17l
Witam ja też mam 17 lat. I już mam dosc mozna piwiedziec ze podobnej rzeczy niz ty ale chyba gorszej. Ciagle sie poce nie mam mocy czesto dusze sie. NIe moge nabrac swobodnie powietrza do płuc. Czasami jest taka chwila ze moge swobodnie oddychac odrazu sie lepiej czuje. Wiem ze nie mam rzadnje nerwicy bo jestm mocny psychicznie. Ogólnie miewam straszny ból pleców, w klatce piersiowej kołotanie serca, jak ruszam glowa to przeskakuje mi cos w potylice na środku tyłu głowy co to ?? czy na srodku potylicy znajduja sie jakies chrząstki. Wczesniej te miejsce gdzie mi teraz chropocze bolało mnie przez 2 miesiace teraz bół przestał i chropocze xD. I jeszcze jedna faze mam co najbardziej mnie denerwwuje jak nabiram powietrze to mam przeskoki jakies w okolicy mostka ale grube przeskoki takie ze az czasem osoba kołomnie to słyszy ale jak jest bardzo cicho. Prawie zawsze mi coś przekakuje właśnie w mostku jak biore oddech i nie wiemco to moze być. Dodam ze boli mnie czasem jeszcze kręgosłup i mam lekko skrzywione. Pale duzo szlugów. Dodam jeszcze ze pierw miałem straszne bóle lewej łopatki a teraz jej nie czuje xD wogule nozem moga mnie ciachac a ja nic. Ogólnie taki mam zje.... stan zdrowia ze ciazko mi normalnie wunkcjonowac najgorsze a przeskoki i dusznosci ktoś wie co jest pięć . Dodam jeszcze ze ciągle jestem zarwony na twarzy od jakis 3 lat i tez nikt nie wie od czego. Lezałem w szpitalu 3 razy badan milion miałem zrobionych i nic. Zastanawiam sie czy to nie Toczeń układowy. Lekaze nie wykluczyli u mnie alergi...Jak ktoś mial coś podpobnego chociaż watpie to niech sie odezwie ;-)
a jakies inne dolegliwosci? np ukl trawienny dobrze dziala, zgaga? cofki? bole brzucha? bola Cie miesnie, stawy? ta klatka piersiowa to nie boli Cie przypadkiem ktorys staw z laczenia na mostku? napnij miesnie, pociagnij cos ciezkiego - spr czy napiecie miesni wywoluje ten bol. Zatoki, gardlo? wzrok? bole glowy? drzenie miesni? jaka masz temperature ciala? jest Ci zimno? goraco? ja na Twoim miejscu na pewno zbadalabym krew w kierunku tarczycy (tsh wystarczy). Coprawda raczej kobiety choruja na tarczyce, ale mezczyznom tez sie to zdarza. No i jest teraz pelno bakterii beztlenowych (wywoluja takie choroby jak borelioza, jersinia, chlamydia) sa tez pasozyty. To wszystko bedziesz musial przebadac. Poczytaj sobie o tych chorobach, moze po objawach bedziesz wiedzial gdzie szukac najpierw. Ale przede wszystkim sie nie denerwuj tym. serce jest zdrowe, wiec musisz troche przywyknac do objawow, spokojnie znalezc co Ci dolega i pozbyc sie paskudztwa. Nerwy tylko Ci nasila objawy, wiec spokojnie. glebokie wdechy, relaksacyjne cwiczenia, moze jakis basen i duzo dobrych mysli :) powodzenia!!!
Gość NoName_1992
Jestem po wizycie u laryngolga.(powiekszone migdałki - chrapanie w nocy, czeste budzenie sie, oddychanie przez buzie) Z badan ktore mi zleciła pani doktor wyszlo ze mam lekko podwyzszone ASO - 250 (norma *200). dostalem recepte na krople ktore mam brac do nastepnej wizyty (ok. 3tyg) Jeśli to nie pomoże wytna mi migdałki... pytanie : czy powiekszone migdałki podniebne mogda powodowac dolegliwości ktore opisalem wczesniej?
Gość kicicici
podwyzszone aso moze swiadczyc o obecnosci paciorkowca, z tym mozna wlaczyc antybiotykiem z grupy penicylin, dziwie sie ze chca je wycinac od razu - ja bym nie dala. lepiej miec migdalki, a wycina sie w ostatecznosci. Sprobuj zaczerpnac opinii innego lekarza. Jestes z duzego miasta? Prosze idz do prywatnego lab. i zrob badania z krwi na chlamydia pneumonia w klasach IgA, IgM i IgG (koszt ok 120) najlepiej jakbys mial w miescie lab *diagnostyka* - www.diag.pl . Ta choroba moze powodowac takie objawy. tak samo jak borelioza, ale wyklucz najpierw chlamydie
Gość NoName_1992
Jeśli chodzi o te migdałki - wyciecie ich ma mi pomoc w lepszym odychaniu przez sen - zawsze spie z otwart buzia, głosno chrapę itp - Warto tez zauwazyc ze wszytkie dolegliwosci ktore mi sie pojawialy zawsze zaczynalo to sie w nocy tzn: pierwsze dusznosci tylko w nocy, pierwsze skoki tetna tez w nocy, pierwsze bole w klatce tez w nocy. Na holterze mam tez b.niskie tetno (podczas snu) - 40 Jeśli chodzi o to badanie krwi chlamydia pneumonia w klasach IgA, IgM i IgG (nie z tego nie rozumiem:) postaram sie je wykonac tylko ze te koszty...
Witam mialem podobne objawy jak ty z tym ze jeszcze od czasu do czasu serce mi walilo ze klatka piersiowa mi chodzila jak bym bral glebokie wdechy.Pozatym reszata objawow ktore wypisales tez mi dolegaly robilem badania i wszystko wykazywalo ze jest ok.Odwiedzilem lekarza jeszcze raz i powiedzial zebym zaczal brac witaminy znalazlem sobie cos takiego PHYTOLIFE biore to juz 2 miesiace u musze przyznac ze nawet dziala ale nie ma nic za darmo postanowilem pomuc jeszcze bardziej swojemu cialu i zmienilem diete juz nie bede sie dokladnie rozpisywal jaka bo diet jest pelno ale dodalem do iej warzywa i owoce a ograniczylem kawe,chipsy,cole i tego robaju przysmaki.
Gość NoName1992
najgorsze jest to ze nie wiadomo gdzie lezy przyczyna.... jak mozna sie leczy skoro nie zna sie zrodla? mozna sie tylko *podleczac* moze jak wytna mi migdalki to sie poprawi...zobaczymy... ad grzes26 przy czestoskurczu mozna tez spróbować ablacji, spytaj o to kardiologa:)
nie,nie robilem, najpierw chcialem sie pozbyc migdalkow(chrapanie itp, ), bylem 29marca u kardiologa (na wizyte czekalem 4miesiace) ktory zdecydowal o zalozeniu holtera 7dniowego (EKG robione zaraz przed wizyta w porzadku) czuje sie tak samo, bez zmian... dziekuje za odpowiedz
Gość NoName_1992
tak samo, bez zmian... wyciecia migdalkow nie zaluje, lepiej mi sie spi, nie oddycham ciagle buzia, nos drożny nie wiem czy to wlasnie bylo glowna przyczyna, czekam na poprawe, kiedy nastapi - nie wiem - moze co sie stalo to sie nieodstanie?