Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ubytek przegrody międzyprzedsionkowej u dziecka

magda7

Rekomendowane odpowiedzi

Hej! Magdo7 Zapraszam Twojego brata i Ciebie na forum Fundacji Serce Dziecka: www.forum.sercedziecka.org.pl. Jest tam 19-letni Marcin, syn Jukilop, który też miał zamykany ubytek w przegrodzie międzyprzedsionkowej *parasolką*, tyle że w Zabrzu. To zabieg przezskórny, bez cięcia klatki piersiowej i narkozy, w znieczuleniu miejscowym. Na drugi dzień po zabiegu można iść do domu :-) Na forum są też inne dorosłe osoby z wrodzonymi wadami serca, tak jak ja :-) . Mam 29 lat ( skończę w kwietniu :-) ) i przeszłam 3 operacje.
Gość Ewa29 z Tetralogią F
tajgerka, to Ty olej tego lekarza i udaj sie do kardiologa. Ubytek trzeba zamknąć, żeby nie było gorzej. Powinnaś być od urodzenia pod opieką kardiologa. POlecam ośrodek w Zabrzu, w Warszawie- Aninie, w Krakowie - Prokocimiu.
Gość Ewa30zToF

To, czy ubytek się zarośnie, zależy od tego, w której części przegrody się znajduje. Duże ubytki się zamyka operacyjnie lub przezskórnie. Jeśli sinieje, to oznacza, ze organizm jest za mało utleniony. Pod opieką jakiego ośrodka jest dziecko? Co radzą lekarze?

Bylismy na 1 wizycie w krakowie i szczerze mowiac nic konkretnego nam nie pow wykonali tylko ekg zwazyli malego i zmierzyli i pow ze w lipcu zrobia nam echo i dowiemy sie wiecej..martwie sie o mojego malego...na papierze mam napisane ze to typ otworu drugiego

Tak i slyszalam ze te ubytki sie same po jakims czasie zasklepiaja tyljo pgt czy u mojego synka jest taka mozliwosc czy ten ubytek nie jest za duzy do tego zeby sam sie zasklepic.prosze pomozcie...juz przeszedl tyle a teraz jeszcze to...

U dwójki moich małych dzieci (aktualnie 4 latka i roczek) stwierdzono ubytek przegrody międzyprzedsionkowej. Młodszy syn został przebadany ze wskazania Pani Doktor ze względu na wadę u starszej siostry. Jesteśmy pod opieką Poradni Kardiologicznej dla dzieci w Zabrzu. Faktycznie gdy córka była mała cały czas chorowała na zapalenie górnych dróg oddechowych, co było związane min. z wadą serduszka. Oboje nie kwalifikują się aktualnie do operacji ani zabiegu, ale są pod stałą opieką Pani Doktor, czasem nawet co 4 miesiące, pół roku lub rok teraz dla córki. Jeśli do roku czasu po urodzeniu wada sama się nie zarośnie, to nie zrobi już tego, także zostają nam kontrole, a ta polega na zbadaniu ciśnienia, saturacji, ekg i usg wykonanego z konsultacją u Pani Doktor. Córka miała już także założonego Holtera na 24 godziny i ponowna wizyta z badaniani jak wyżej i konsultacja wyniku zapisu. Także polecam Państwu sprawdzony i konkrety ośrodek, poszukajcie takiego. Wiem, że jeszcze Warszawa i Wrocław to napewno. Nie dajcie się spławić i zbagatelizować :-), bo sama wiem to po sobie i mężu, mamy dwoje wspaniałych,  ruchliwych dzieci, praktycznie bez ograniczeń- córka jeździ na rowerze, biega, wspina się, możemy ją posłać do przedszkola i to wszystko bez znerwicowanych rodziców 🙂 bo wiemy kiedy mamy zainterweniować 🙂 także Powodzenia 🙂