Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Mocne bicie serca, skoki ciśnienia i łysienie

tomek1987

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam 23 lata i cale moje zycie jest zwiazane ze sportem. Od dziecka od 2 do 5 godzin dziennie cwiczen. od 15stego roku zycia bardzo intensywne treningu wytrzymalosciowe. oczywiscie wszystko naturalnie. jestem abstynentem i nigdy nie mialem papierosa w ustac. ogolnie robie wszystko aby zdrowo zyc. Problem polega na tym, ze piszac ten temat i trzymajac laptopa na brzuchu w pozycji lerzacej serce wali mi tak mocno ze caly laptop sie porusza. Od kilku dni mierze cisnienie. 3 dni temu mialem 140/70. dzisiaj mialem 162/59. i tak sie wacha. puls w granicach 70-80/min. od czasu do czasu mam lekkie klucie w sercu. schizuje sie i pytam roznych ludzi czy tez tak maja to slysze rozne odpowiedzi. czasem kluje mnie przy glebokich oddechac. Kolejjnym problemem jest to, ze od okolo roku ubylo mi okolo 20% wlosow. kwestia lysienia wiekowego przez geny odpada... przez cale zycie na badaniach sportowych mowiono mi ze mam jakies szmery w sercy ale chyba niegrozne. cisnienei tez mialem zwykle wysokie i mierzono mi kilka razy aby moc dopuscic mnie do zawodow i wpisac w karcie najnizszy wynik itp.. EKG robiono kilkadziesiat razy i niby w normie. dodam, ze pol roku temu zmarl mi ojciec ale poukladalem sobie wszystko w glowie. Jutro poraz pierwszy ide do kardiologa. co o tym sadzicie? sa powody do obaw?
Nie dziwię Ci się, że popadleś w shizę po śmierci Taty. Ja miałam to samo po śmierci swojego Taty (zmarł nagle i nie przestrzegał zaleceń lekarskich przy chorobie nadciśnieniowej). Obiecałam sobie wtedy, że nade wszystko cokolwiek by się działo będę zdyscyplinowanym pacjentem. Przez lata kontrolowałam ciśnienie i nie miałam żadnych niepokojących objawów. 4 lata temu zmarł nagle mój brat na zawał i ciśnienie mi zaczęło *skakać*. Poszlam do lekarza i po paru wizytach zdiagnozowano mi nadciśnienie. Później poddałam się diagnostyce chorób serca (badanie Holtera, echo serca, test wysiłkowy).Ponadto zmienilam nawyki żywieiowe i wzięłam się za systematyczny ruch na świeżym powietrzu. W ubiegłym roku poważnie zlamalam nogę podczas jazdy na łyżwach ale jak porządnie stanę na nogi (leczenie jeszcze trwa) to zaczynam jak dawniej. Być może u ciebie nastąpilo nerwowa reakcja na stres, który przeżyłeś a być może Twój organizm daje Ci sygnaly, żebyś się nim bardziej zaopiekowal. Bądź dobrej myśli. Martwił się będziesz po wizycie lekarskiej o ile wypadnie źle, bo zawsze może wypaść lepiej niż się przypuszcza.trzymam kciuki!
Witaj Tomku. Doradzam Ci przeczytanie historii człowieka, ktory wyszedł z nerwicy http//:moja-nerwica.republika.pl/ gdyz sa w niej informacje tłumaczace fachowo powody problemów z sercem, z cisnieniem i zawierajace porady, jak postepowac.A zrozumienie problemu pomaga sie uspokoic. Napisałas, ze poukładałeś sobie wszystko ( w glowie) po śmierci taty.Ale oprócz * glowy* sa jeszcze emocje i to one stoja za naszym, samopoczuciem.Dlatego doradzałabym Ci wizyte u terapeuty( psychologa), gdyz uporzadkowanie swoich emocji, inne spojrzenie na pewne sprawy, pozwala osiagnąć spokój i równowage, a tym samym uspokoic serce.Pozdrawiam.

Na problemy z sercem tylko lekarz Ci pomoże. O powodach łysienia dowiesz się więcej u dermatologa. Niekoniecznie łysienie musi być genetyczne. U mnie w rodzinie nie ma łysych a ja łysieję od dwudziestego roku życia. Nigdy nie pogodziłem się z łysieniem. Od zawsze szukałem złotego środka. Dwa miesiące temu kolega polecił mi *NR 07* Oczywiście skusiłem się widząc jego efekty. Na dzień dzisiejszy i u mnie widać już króciutkie włoski na łysince. Jak już wykluczysz i zweryfikujesz wszelkie schorzenia możesz zajrzeć na stronkę http://www.nr-07.eu/ Myślę, że przyda Ci się aby odbudować gęstą czuprynę.