Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wypadanie włosów a tarczyca

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Dzisiaj odebrałam wyniki badań. Zrobiłam je po to, że wypadają mi garściami włosy już od 5 miesięcy. Morfologia wyszła ok. Mam 29 lat i borę od kilku lat proszki antykoncepcyjne Mikrogynon 21. Wyniki przedstawiają się następująco: FT3 2.66 (NORMA 1.5-4.1) FT4 1.02 (NORMA 0.8-1.9) TSH 3-cia generacja 0.443 (NORMA 0.4-4.0) Czy powinnam się tymi wynikami denerwować?, czy są wynikiem wypadania włosów? Bardzo proszę o pomoc.
Tsh jest za niskie,w dolnej granicy normy.Musi lekarz to ocenić .Mam nadzieję,że nie palisz papierosów biorąc tabletki antykoncepcyjne....Tabletki na dłuższa metę są szkodliwe dla zdrowia.Warto zrobić co jakiś czas kilkumiesięczna przerwę.Branie latami tych samych tabletek beZ kontroli hormonów płciowych może sie żle skończyc.Wiele kobiet nie przywiązuje do tego wagi ,aby przed rozpoczęciem brania tabletek zrobić sobie badanie cyklu hormonalnego.Co trzecia prawie kobieta ma trudności z zajściem w ciążę i niepotrzebnie tabletki bierze.Mam 4 siostry.Z nas pięciu tylko dwie zaszły od razu w ciążę.Trzy dopiero po kilku latach nie stosując żadnych zabezpieczeń,a zdając się na naturę.Zdarza się to nader często i wiele dziewczyn niepotrzebnie tabletki bierze.Poza tym co czwarty facet ma za mało plemników,lub sa mało ruchliwe.Wystarczy nasienie zbadać.Mam kilka koleżanek-mężatek,i tylko jedna od razu w ciążę zaszła.Reszta ,,ciężko przacuje** w tym kierunku i bez rezultatu.Coraz więcej par ma ten problem.