Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kłucie i ból serca, duszności a skrzywienie klatki piersiowej po upadku

Gość problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam 14 lat i gdy śpie na lewym boku rano lekko boli mnie serce. Czasem też bardzo rzadko (ok raz na 1, 2 miesiące) kłuje mnie serce (chyba) przez jakies 2-3 minuty. Czasem też odczuwam lekkie duszności ale kiedy o nich nie myśle przechodzą. Rok temu miałem badania, lekarz oglądał mnie, sprawdzali mi krew, mocz, i echo serca bo miałem jakies szmery, po badaniu wyszło że to szmer niewinny czy cos takiego w każdym razie nic groźnego. Kiedyś po wypadku (przywróciłem sie na plecy) przez ok. 20 min nie mogłem złapać oddechu i nie jestem pewien ale chyba klatka piersiowa mi sie skrzywiła (prawa strona wyżej lewa niżej i przy łączeniu dwóch stron klatki chyba na mostku mam taką górkę). Nie mówiłem o tym lekarzowi bo pomyślał że tak mam od urodzenia (sam nie jestem pewien ale chyba nie). Dodam że po wypadku przez 2 dni mnie bolała klata tak że prawie nie mogłem chodzić, myślałem że to dlatego że się stukłem. Czy sądzicie że te bóle serca i duszności są tym spowodowane? pamiętajcie że rok temu miałem robione badania już po tym wypadku około rok. Dodam że reguralnie gram w piłke i różne inne sporty
Witaj *Problem* Musisz przeznalizowac swoje objawy pod takim kątem a( czy te kłucia w sercu wystepowały przed tym Twoim wypadkiem, czy doswiadczałeś ich wczesniej b)jesli podejrzewasz siebie o jakąś asymetrie w budowie klatki piersiowej, powiedz o tym lekarzowi, niech Ci da skierowanie na zdjecie ( jjesli uzna Twoje obawy za własciwe) c(jesli jednak przypomnisz sobie, ze te objawy sercowe miałes jeszcze przed tym wypadkiem, mogłoby to wskazywac na jakieś zmiany nerwicowe( problemy emocjonalne).Może miałeś ( masz( jakieś problemy w domu ( w szkole), cos co Cie przerasta , denerwuje( denerwowało(.Serce jest takim czułym barometrem naszych emocji. Wtedy bym Ci radziła skontaktowac sie z psychologiem, gdyz zajecie sie emocjami , pomoze je ustabilizowac, a to usunie objawy odczuwane w sercu.Pozdrawiam.
Serce kuło mnie przed wypadkiem. zasadniczo to teraz mnie bardzo rzadko kłuje. Problemy... hmm... myślę że nie mam większych zmartwień ale zauważyłem że potrafię sobie wmówić że jestem na coś chory a wcale nie jestem. Tak było z sercem jak byłem na tych badaniach lekarz powiedział że mam coś z sercem i nie mogę uprawiać sportów (do wyjaśnienia). Od tego czasu serce *czułem* przez cały czas. Myślałem że napewno jestem na coś chory. Gdy po badaniu w prrokocimiu okazało się że nic mi nie jest już mnie nie bolało. Teraz znowu o tym myślę i czy sądzicie że znowu sobie wmawiam że jestem chory? Koledzy mówią że ich też czasem kłuje. Z dusznościami tak samo. Jak o tym nie myśle nic mi nie jest a kiedy pomyśle odrazu czuje lekki trud w oddychaniu. I oczywiście dziękuje za wszystkie odpowiedzi!
Witaj ponownie. Jak sam zauważyłeś, lekarz tak jakby zasugerował Ci mozliwośc problemów sercowych , a Ty w to wszedłes.Nawet nie wiesz jak czesto dzieci od swoich bliskich , rodziców, babć, dziadków *zarazaja sie * lekiem przed chorobami, śmiercia itd.Moze Ty tez oprócz tej uwagi lekarza ( niefortunnej moim zdaniem, bo jestes podatny na sugestie) , słyszałeś w domu jakies narzekania na zdrowie itd. i to tez odzywa sie echem w Tobie. Jesli mozna sie zasugerowac choroba mozna też sie zarazic *zdrowiem* i na ten temat pisał w swojej książce *Przeciw śmierci* Prentice Mulford.Doradzam Ci obejrzenie w internecie filmu *Sekret*, w którym sa wazne i w prosty sposób podane informacje dot.wpływu naszego myslenia na ZDROWIE, RADOŚĆ ŻYCIA, SUKCES ŻYOIWY, RELACJE itd.Oto link http:michalpasterski.pl/filmy-video/the-secret-polskie-napisy/ Tylko doradzam Ci obejrzenie go co najmniej kilka razy( wstep jest przyudługi, ale to przetrzymaj). Pozdrawiam.
hej mialam takie same podejrzenia w wieku 4lat mialam szmery w sercu na poczatku rodzice i lekarz rodzinny mysleli ze to przez przeziebienia czeste,(musze dodac ze bardzo czesto sie przeziebialam)lekarz dla pewnosci skierowal mnie do kardiologa i wyszlo ze mialam szmery w sercu co wykazalo na EkG ze mam niedomykalnosc zastawki i mialam operacje (wymieniana zastawke aortalna).operacje mialam w wieku 8 lat. Moja rada:idz do lekarza bo z sercem nie ma żartów,chcesz to pisz na moja poczte asienka08081992@op.pl z checia ci odpowiem na twoje pytania..