Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ucisk pleców i klatki piersiowej

Gość Vattic

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko się zaczęło jakieś 2-3 tygodnie temu będąc w sklepie poczułem bardzo silny i mocny ucisk z tyłu pleców (za płucami). Miałem wrażenie, że zaraz mi coś tam pęknie. Pamiętam, że czekając wtedy w kolejce nie wytrzymam i odłożę zakupy. Bolało mnie bardzo i naprawde ciężko to opisać. Wpierw pomyślałem, że może to od dzwigania bo wtedy dużo rzeczy i ciężkich przestawiałem ale z drugiej strony w życiu dźwigałem jeszcze cięższe rzeczy. Po powrocie do domu ucisk w plecach ustąpił natomiast nagle przeszło jakby na stronę przednią, czyli tam gdzie mam płuca. Nie boli tak samo oczywiście bo bym z bólu nie wytrzymał i pomyślałem, że widocznie nadwyrężyłem plecy. Posmarowałem Ketanolem (maść) i przeszło po 2 dniach. Niestety po tygodniu równym ból powrócił w płucach w okolicy mostku czuje jakby coś tam uciskało (albo to takie wrażenie). Posmarowałem znów i przez jakieś 3 dni jak dobrze pamiętam czułem ból oraz czasami pobolewało mnie na plecach. Najgorsze to to, że od jakiegoś czasu też odczuwam ostry skurcz nad okolicami serca i od tego momentu z dolegliwością z płucami nasila się i skurcz nad sercem łapie mnie częściej niż w ostatnich miesiącach. Może to zbieg okoliczności. Teraz przed świętami znów zaczęły mnie płuca boleć i na dodatek gardło i czułem, że mam gorączke - prawdopodobnie to przez brata która zachorował na anginę. Dziś już gardło i osłabienie zniknęło ale ból w płucach jest nadal. Boję się i nie wiem co to może być? Zapalenie płuc? oskrzeli jakoś wykluczam bo dbam o zdrowie jeśli mowa o ciepłym ubieraniu się i szalik zawsze noszę. Mam dziwne przeczucie, że akurat te moje wykluczenie zapalenia płuc powoduje właśnie ten ostry ból z tyłu pleców - od którego się właściwie wszystko zaczęło. Szukałem w necie i dowiadywałem się i nic a nic nie ma związanego z moją dolegliwością. Po nowym roku będę zmuszony chyba iść do lekarza ale ja cholera jakoś nie ufam im i boję się, że to może być coś poważnego. Czy ktoś może spotkał się z takim przypadkiem jak ja mam? zwłaszcza mam na myśli ten ostry ból w plecach który to wszystko zapoczątkowało. Bolało to tak jakby mi ktoś wsadził rękę do kręgosłupa i go tak ściskał - aż pamiętam, że się odwracałem bo myślałem, że ktoś faktycznie mi to robi. Proszę pilnie o pomoc. Dodatkowo co mogę powiedzieć mam 21 lat i jestem osobą dość otyłą ale nie aż tak bardzo ;).
prześwietl kręgosłup piersiowy.Ja mam czasem podobne bóle trwające kilkanaście minut.Jest to takie uczucie jakby ktoś złapał za kręgosłup i go ścisnął.Nawet wtedy nie mogę wziąć głębszego oddechu,bo bardzo boli.Kładę się na płaskim i za chwilę przechodzi.A ból występuje po gwałtownym skręcie tułowia.Jeśli to jest to,to pomoże ci fizjoterapia.W tym wypadku zapisz się na zabiegi,ale nie czekaj nowego roku ,tylko jutro idż do lekarza,bo może to od serca.Choć wiadomo,że ból kręgosłupa piersiowego przenosi sie na mostek.Wszystko trzeba sprawdzić.Lekarz w tym ci pomoże.Działaj szybko,po co masz się męczyć.?
Czyli też wykluczasz, że to z przeziębienia? Gdyby nie własnie ten ucisk który właśnie od niego się zaczęły te bóle to bym wiedzial, że to zapalenie płuc lub oskrzela. Ale właśnie ten ucisk wtedy nie dał mi spokoju. Jeszcze jedno jak się kłade spać i np układam się do spania na prawym boku to czuje jak mnie boli w okolicach mostku taki ból jednostajny. Jak zasne i się w nocy obudzę / przewracając się to wtedy już nie boli w ogóle. Po prostu przy pierwszym usadowieniu na prawej stronie i lewej podczas pierwszego położenia. No do lekarza będę musiał iść bo to nie ma żartów.
Nie mi nie boli jak skręcam tułowiem itp. Nawet robiłem gimnastykę ostrą aby zbadać czy to boli - absolutnie nie! Dziwna sprawa. No właśnie serce tutaj się obawiam bo już codziennie czuje jak mnie boli w płucach od strony serca. Takie chwilowe bóle dostaje przypominające skurcz itp.
Cholera jasna teraz właśnie akurat boli mnie tzn co parę sekund czuję taki skurcz jakby mały ucisk nad sercem :( i od godziny czuje, że coś właśnie jakby po całej prawej stronie płuc coś tam mi dokuczało. No nic chyba jednak faktycznie pozostanie lekarz.
Gość Aniaania654

Wirusowe zapalenie oskrzeli masz kolego i tu dbanie nie ma wpływu czy jak oddychasz bolą cie plecy i ciężko ci wstać z pozycj leżącej? A ten ucisk serca jest spiwodowany promieniowaniem jesli nie pójdziesz do lekarza możesz wylądować w grobie ,zapalenie wirusowe nie musi mieć obiawów kataru kaszlu gorączki ale napewno masz już obu stronne jeżeli boli cie tesz w klatce.szybko do lekarza po antybiotyk.

Nie wiem co mam.. Skąd ta pewność, że to oskrzela? Tyle lat? dziś mija 3,5 roku odkad zaczęły się te bóle. Niestety Od 4 miechów pojawiają się coraz częściej :( i nie wiem co to jest! To jest taki ból, że jakby zaczyna się od kręgosłupa i taki ostry ucisk w środku, że jak oddycham bardziej głęboko to troszkę się uspokaja. Taki ból przychodzi przeważnie wieczorami (chociaż nie zawsze). raz na dwa tygodnie.. Odbywa się w ten sposób.. że Przez godzine (co najmniej) zaczynam odczuwać ostry ból od strony pleców i przechodzi aż do przodu.. trwa to parę sekund i ustępuje.. Za chwilę znów - trwa to do max godziny... Mam takie coś raz na dwa tygodnie.. czasami nawet na tydzień. Na szczęscie mogę wszystko robić. biegać, kucać i kłaść się itp.. To nic nie pogarsza.. Jedynie aby najszybciej pozbyć się bólu to kłade się rób bardzo prostuję kręgosłup i głęboko oddycham i jest lżej.

Gość Gość Jol

Ja miałam podobnie nie zwlekałam tylko od razu poszłam do lekarza dodam że mam problemy dość poważne z kręgosłupem szyjnym. Poczułam ostry bol po lewej stronie pod łopatka a serce myślałam że mi wyskoczy najadlam się strachu a okazało się że z odcinka szyjnego poszło juz zwyrodnienie na piersiowy i miałam nerwoból dostałam leki i przeszło. Tez problemy z oddychaniem i inne objawy . Nie ma co czekać tylko trzeba iść do lekarza.!!Pozdrawiam...