Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Operacja zamknięcia ubytku przegrody między przedsionkami

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałabym dowiedzieć się w jaki sposób można zamknąć ubytek przegrody międzyprzedsionkowej. Czytałam o kilku sposobach, jednak nie znalazłam informacji, jak wygląda przygotowanie do zabiegu. Mam prawie 17 lat, w dzieciństwie wykryto u mnie szmery w sercu, stwierdzono ASD, jednak podobno taki ubytek może się zmniejszyć (zarosnąć) dlatego nie zostały podjęte żadne działania. Byłam pod stałą kontrolą kardiologa, potem stwierdzono tylko IP. Wyglądało na to, że mój stan się poprawił, umówiona byłam na kontrolę za trzy lata. Nie miałam i nie mam żadnych objawów, sprawność fizyczna była niższa od niektórych równieśników, jednak nigdy jej nie odczułam. Pływałam, biegałam, ćwiczyłam, wszystko było w porządku. W zeszłym tygodniu (tj. po 3 latach) przeszłam kontrolne badania (EKG i echo serca), stwierdzono ubytek przegrody międzyprzedsionkowej w jej środkowej części o wymiarach 8,3 mm z przeciekiem lewo-prawym. Śladowe IT i IP, tachykardie zatokową, poza tym wszystko jest w normie. Dostałam skierowanie do specjalistycznego ośrodka, aby ocenili zaburzenia hemodynamiczne, jestem umówiona na badanie izotopowe. Oczywiście czekam na ocenę kardiochirurga, ale chciałabym się dowiedzieć, jak, jeśli będzie to konieczne, będzie wyglądać operacja i w jaki sposób zamkną ubytek, pozdrawiam
Witaj Marianno.Wszystko zalezy cze twoj ubytek to ASD 1 czy ASD 2.Jesli bedzie to 2(tak podejrzewam)to zamnkna ci przez tetnice udowa.Jest to raczej zabieg niz operacja.Ponizej pachwiny robi sie naciecie w znieczuleniu miejscowym i przez tetnice wprowadza do ubytku np.amplatzer pod kontrola echa przezprzelykowego.Do zabiegu raczej nie trzeba sie przygotowywac.Trzeba byc zdrowym.Z kad wiesz ze czekasz na operacje?
Witaj, w jakim ośrodku masz mieć badania ? ta sladowa niedmykalnosc zastawek jest zapewne bliska fizjologicznej. Odnosnie ubytku - zaskakuje mnie podejscie, bo samozasklepienie jest mozliwe w dziecinstwie ale nie u prawie doroslej osoby. moziwosci sa dwie - mniej inawazyjna, w ktorej specjalizuje sie m.in osrodek zabrzanski pionier w tej dziedzinie) - wszytsko zalezy od wielkosci, polozenia ubytku ect badz zamkniecie operacyjne. bardzie obciazajace organizm. Jesli podasz adres e-mail podesle skany. pozdrawiam i zapraszam na ansze forum: www.forum.sercedziecka.org.pl mamy wsrod nas grupe mlodych doroslych po korekcie wrodzonych wad serca. pozdr. Ola
Gość Marinaannaa
anetas, dziękuję za odpowiedź. Jeszcze nie wiem czy będę miała operację, taką opinię usłyszałam od lekarza rodzinnego, jednak stwierdzenie to było na zasadzie przypuszczenia, na razie jestem umówiona do ośrodka na badanie izotopowe i tam pewnie wszystkiego się dowiem od kardiochirurga. Olu, mam mieć badania w ośrodku kariologiczno-kardiochirurgicznym, prawdopodobnie w Aninie, jednak wszystko jest jeszcze w trakcie załatwiania. Jeśli chodzi o ubytek w dzieciństwie, to z tego, co pamiętam, był na tyle niewielki, że lekarz stwierdził, że powoli, w swoim czasie zarośnie, w każdy razie nie budziło to niepokoju, ale było pod kontrolą. dziękuję bardzo, będę wdzięczna, mój mail marinaanna@wp.pl