Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Omdlenia po dużym wysiłku fizycznym a zastawka w sercu

Gość Emil87

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, Mam taki problem: przy dużym wysiłku fizycznym mam zasłabnięcia (chociaż kiedyś nie miałem). Byłem u kardiologa, przebadał mi serce, dostałem jakieś prześwietlenia nawet. Wyjaśnił mi, że moje serce przy którejś zastawce (nie pamiętam której) za wolno przepompowuje krew i, że jest to wina mojej masy ciała do wzrostu. Owszem, jestem osobą dosyć szczupłą, ale według wskaźnika BMI moja masa ciała jest jest w normie (co prawda w niższym progu, ale jednak). No i teraz chciałbym poprawić swoją kondycję, muskulaturę, chciałbym wrócić do biegania, ćwiczeń, itp. ale boję się zasłabnięć. Mogę słabo ćwiczyć, ale to mija się z celem. Jak mam sobie pomóc? Mam przytyć i dopiero ćwiczyć? To by było logiczne po tym co powiedział mi kardiolog... Proszę o radę. W razie potrzeby mogę opisać problem bardziej szczegółowo.
Zgodnie z prośbą. Mam 22 lata. Nie mam żadnych dodatkowych problemów ze zdrowiem i nigdy nie miałem. Stronię od wszystkich używek. Kiedyś nie było żadnych problemów. Zaczęły się one z jakieś 2,5 roku temu. Przyczyny nie znam, ale mniej więcej zbiegła się ona z czasem, gdy ćwiczyłem sztuki walki. Wtedy po raz pierwszy ten problem wystąpił. Szukałem dzisiaj tego prześwietlenia, ale póki co na razie nie znalazłem :/ Możliwe, że rodzice wyrzucili. Ale jutro jeszcze będę szukał. Przez ostatni rok problem nie występował, ponieważ nie podejmowałem żadnego większego wysiłku. Niedawno byłem na siłowni, gdzie dawałem z siebie maksymalnie dużo wysiłku i zasłabłem po ok. 20-25 minutach od rozpoczęcia ćwiczeń. Pozycja czterokończynowa i otwarte okno szybko przyniosły ulgę. Wtedy przypomniały mi się zasłabnięcia. Myślałem, że już nie będę ich miał, ale jednak... Hmmm... reszta jak wyżej. Nie wiem co jeszcze napisać, może jakieś pytania?
Emil, do ciwczen na silowni serce musi byc na 100% zdrowe nie to, ze nie wykaze nic powaznego do cwiczen silowych nie ma prawa miec zadnej wady! Moje pierwsze objawy to wlasnie na silowni to tam pojawil sie moj pierwszy skurcz dodatkowy no...a pozniej po latach to juz tylko gorzej. Fakt, ze od dziecka co badania w szkole to lekarze slyszeli szmery i silowni powinienem unikac ale kto by tam wtedy tak myslal, dlatego teraz chociaz moge radzic