Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie tętno w spoczynku

Gość Karla

Rekomendowane odpowiedzi

Wysokie tętno w spoczynku świadczy o diecie zbyt ubogiej w tłuszcze nie zjadajcie cukrów prostych i węglowodanów /produktów mącznych/ Do ich spalenia nasze serce musi dostarczyć komórkom o około 30% więcej tlenu a więc gdy odpoczywamy i zjadamy cukier zamiast 60 uderzeń mamy prawie 80 a jak już sie poruszamy zamiast 90 mamy 117 - 120 przy bieganiu zamiast 120 - 130 ... poprostu się męczymy i tylko sportowcy mający kondyncje spalający na codzień cukier mają mozliwośc utrzymania 130 140 uderzeń serca przy bieganiu i przy spoczynku 50 - 60 Internet to nie to samo co fachowa literatura ale szukając i wiedząc czego zawsze znajdziesz odpowiedzi A powyższe rozważania to Proste reakcje chemiczne które codziennie wystepują w naszym organizmie Poprostu nie jedzcie cukrów prostych i węgląwodanów mącznych i przeiądzcie się na tłuszcze nie łącząc ich w żaden sposób z powyższymi ... a to już prosta droga do Diety kwasniewskiego Pozdrawiam

Zeby to bylo takie proste. Lezalam tydzien w szpitalu z powodu bolow serca i wysokiego pulsu.Wszystkie badania porobili , i odpowiedz kardiologow byla taka : taka pani uroda !! Kardiolog wciska mi, ze puls normalny w spoczynku waha sie miedzy 60 a 90 !! Trudno zyc z tak wysokim pulsem. Lekarze nie potrafia wytlumaczyc skad ta dolegliwosc sie nagle wziela !! Biore tabletki na obnizenie pulsu, ale mnie to nie satysfakcjonuje . Ja chce znac przyczyne i moc ja usunac.Wowczas powiedzialabym, jestem WYLECZONA Branie tabletek do konca zycia nie jest zadnym leczeniem !! Gdyby bylo tak, ze ten stan powoduje brak tluszczy , to moj maz, ktory jedokladnie to co ja i obzera sie slodyczami -musialby miec podobne dolegliwosci. A nie ma . Od miesiaca biore chlorek magnezu, bo tylko taka postac jest przyjmowana przez organizm.Przez 2 tyg 4 ×dziennie, potem tydzien 3×dziennie a teraz 2 × dziennie . Przynajmniej zasypiam od razu i spie naprawde dobrze. Czego mi zaden lekarz nie zaproponowal !!! A zasypialam wczesniej dopiero o 3 nad ranem albo i pozniej . Ponadto wydalilam 1 duzy kamien 3×7mm wraz z moczem.!! To zasluga magnezu . Moj lekarz natomiast na temat piasku w nerkach , powiedxial, ze skoro mnie nic nie boli, to jest ok !! Wiec jak slysze, idz do lekarza , to mnie skreca .

Ponadto z wlasnego doswiadzenia wiem, ze wysoki puls ma zwiazek ze stanami emocjonalnymi. Piszac ten komentarz podskoczylo mi cisnienie. Wystarczy, ze slysze klotnie , juz odbija sie to na moim cisnieniu i pulsie , a co dopiero zycie w stresie. Psychiatra na nic sie zda, bo tylko przepisuje leki psychotropowe . Czy na tym polega leczenie ? Bede nadal brala magnez 2×dziennie i zobacze co bedzie sie dzialo. Byc moze na poprawe pracy serca musze czekac dluzej, skoro ta dolegliwosc trwa juz ponad 10 lat .

Dokładnie opisaliście wszystkie moje rozterki i niepokoje. od kilku tygodni jestem straszliwie zmęczona, dosłownie nie mogę utrzymać oczu otwartych. Puls wariuje w ciągu dnia jego amplituda sięga 40 uderzeń przy bardzo niskim ciśnieniu. jutro idę zrobić wszystkie badania o których pisaliście - prywatnie a z wynikami do lekarza. zobaczymy co z tego wyniknie.

Kriskk chyba ma racje z tym cukrem, ja ostatnio przegięłam z cukrem, a i na co dzień zbyt dużo słodyczy jadam i od dwóch dni męczy mnie duszność taka trochę hiperwentylacja, lekki ból w klatce, szybko się męczę, a ciśnienie mam od 96/69 do 115/82, a puls od 76 do 113. Jeszcze dwa tygodnie wcześniej ciśnienie miałam od 103/76 do 96/63, a tętno 60, 80 max. Ostatnio dość często sobie mierzyłam, bo mąż przyniósł do domu ciśnieniomierz bo ma wysokie ciśnienie i ma je przez jakiś czas kontrolować, teraz to chciałam sprawdzić, czy coś ciśnienie wykaże jak od dwóch dni tak źle się czuję. w krytycznym momencie miałam skok ciśnienia jak na mnie b.wysokie bo 138/87 i zaraz zaczęło spadać, ale tętno wzrosło i cały czas czuję się słabo i koszmarnie. Muszę iść do lekarza i ten cukier odstawić, a tak lubię te słodycze :( Pozdrawiam.

Witam, mam podobny problem i nie wiem o co chodzi i z czego się to wzięło. Od dłuższego czasu zaobserwowałam, że mam wysokie tętno ale nie mierzyłam. Myślę sobie ok, na to wygląda, że tak po prostu mam. Przed chwilą zmierzyłam mam 120 w stanie spoczynku. Wczoraj chciałam oddać krew niestety mnie odrzucili bo w delikatnym stresie miałam 150 po 15 minutach zmierzyła 150 a już nie byłam zestresowana ani poddenerwowana. Co mam robić? Do kardiologa? Chcę również dodać, że od 3 lat mam migreny nie dzienne ale częste. Czy może to mieć jakieś powiązanie? Czekam na jakąkolwiek odpowiedź, proszę doradźcie coś.

Wysokie tetno moze miec rózne przyczyny, warto sie zastanowić nad tym w jakich godzinach porach dnia wystepuje kołatanie, czy jest zwiazne z wypitym alkoholem, kawą, jedzeniem, papierosami. czy kołatanie serca nie było poprzedzone jakimiś zmianami w życiu. Czesto sie zdarza ze ludzie cale zycie maja po 100 -120 tetna bo sa osobami emocjonalnymi, przezywaja wszystko i jednym z objawow tej emocjonalnosci jest wysokie tetno. Wtedy sie tego nie leczy.

Gość sercowiec pechowiec

90 % lekazy w polsce jest niedouczonych i dlatego wam nie pomogą ...na studia ida tylko dlatego ze potem jest kasa i zero odpowiedzialnosci za leczenie pacjenta wiekszosc z nich to dzieci takich samych niedouczonych rodziców lekarzy i tak to jakos leci ..kolega przymknie oko na to kolezanka na to i tak koncza studia nieuki ...

Do wszystkich,ktorzy maja wysokie tetno z niewiadomych przyczyn,tachykardie,czuja sie oslabieni,szybko sie mecza..oraz..maja bole w klatce piersiowej!..zrobcie sobie gastroskopie.U mnie to klopoty refluksowe dawaly takie objawy.Szukalam przyczyny 3 lata.Powodzenia i zdrowia wszystkim zycze.

Gość janosikowy

NIEDOBORY MAGNEZU należy zbadać ! przy okazji potasu, wapnia itp. powiem tak, wiedza lekarzy ogólnych i wielu kardiologów jest ...porażająca.... jak nie widzą co jest grane, to nauczyli się najłatwiej zwalać wine na psychikę, czyli rzecz niemierzalną. jak ktoś nie ma mega stresów, czy traumatycznych zdarzeń, to ja w 1 kolejności stawiam zawsze na ... jelita, czyli diete. Jelita są ściśle powiązane z sercem i mają na nie wpływ ! poczytajcie o magnezie i potasie. ich niedobory wpływają na prace serca- arytmię a niedobory ma prawie każdy. dziwi mnie, że lekarze w 1 kolejności tego nie badają. tylko badanie krwi może nie wykazać niedoborów, bo wtedy organizm bierze je z kości i wyrównuje (choć nadal jest słaby) --- wg. pepsi eliot- polecam czytać jej bloga o zdrowiu- ogromna wiedza, masa cennych rad : ------ Najlepiej jest określać poziom magnezu badając czerwone krwinki, nie surowicę krwi Badanie surowicy wskazuje jedynie na równowagę lub brak homeostazy we krwi. Idealny poziom magnezu jest w górnej części 25-30% wartości referencyjnych (czyli średniego pomiaru określonej grupy osób). Wszystko poniżej tej normy świadczy o niedoborze. ------Zbadaj poziom wapnia i potasu. Niedobory tych pierwiastków mogą współwystępować, ale też być mylone z niedoborami magnezu. --- Proponuję prowadzić dziennik tego co jecie o której godz i jak się czujecie, zobaczycie, co dobrze, a co źle wpływa. np. za dużo soli w diecie może prowadzić do arytmii. magnez może też się u Was źle wchłaniać. -- Pierwszymi symptomami są: utrata apetytu, nudności, osłabienie i zmęczenie. Dużym niedoborom towarzyszą bolesne skurcze łydek i mięśni, drętwienie, mrowienie, nieprawidłowa praca serca, zmiany nastrojów, niedobór wapnia i potasu. Magnez ma ogromny wpływ na serce !!! ---- Stężenie potasu i magnezu jest ściśle ze sobą powiązane – niedobór potasu ma bezpośredni wpływ na stężenie magnezu w naszym organizmie, upośledzając jego wchłanianie w nerkach i tym samym powodując jego niedobór. Stąd też niedobór potasu często współistnieje z niedoborem magnezu. Oba elektrolity wpływają na funkcjonowanie niemal wszystkich narządów w naszym organizmie ----- nie wolno też brać na chuzia zuzia, poczytajcie co ile jak, najlepiej u pepsi na blogu ---- Ciężkie objawy niedoborów magnezu to: Bardzo silne pragnienie Ekstremalny głód Częste oddawanie żółtego moczu Rany lub siniaki które leczą się powoli Swędzenie skóry Niewyjaśniony spadek masy ciała Niewyraźne widzenie Zmęczenie, lub senność Mrowienie, lub drętwienie rąk, lub stóp Często powtarzające się infekcje pęcherza moczowego, lub pochwy. ----------- nie musza występować wszystkie ofkoz