Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Stany lękowe i natrętne myśli

Gość kate32

Rekomendowane odpowiedzi

Jak ja się cieszę że odnalazłam tę stronę.Nie mogę uwierzyć że tyllllle ludzi ma podobne problemy!Pierwsze swoje lęki mialam zaraz po ślubie.Zero powodów wielki lęk i wszystkie objawy jakie można sobie wyobrazić.Poradziliśmy sobie z tym oczywiście chodzi tu o męża ale starałam się jak najszybciej o tym nie pamiętać.Minęło kilka lat i pojawiły się w drugiej ciąży.To już nie było takie proste ...Martwiłam się o dziecko wiecznie natrętne myśli uf.to było straszne,ale nie brałam leków.Teraz po paru latach znowu odezwały się i jestem przerażona moimi myślami.Wszystko mam kochającą się rodzinę dobrą pracę i kocioł myśli że mogę im zrobić jakąś krzywdę.Nie wiem z jakiego powodu tak się dzieje ale mam do was pytanie bo teraz łykałam deprim i mi się skończył ale czy terapia mi pomoże?jeśli tak to może ktoś z Trójmiasta poleci do którego się udać.Ja jestem bardzo przestraszona moimi myślami.Już nawet pomyślałam że może to schizofremia bo niby jak mogę mieć tak straszne myśli że mogę zrobić im krzywdę.Bardzo proszę napiszcie czy ktoś miał coś podobnego.Będę bardzo wdzięczna.
Ten post juz wczesniej zainstalowałam na innym watku, na ktorym tez napisałaś.Ale poniewaz założyłaś tez własny, dlatego tez tu Ci odpowiem. jadwigaszpaczynska, 2009-12-06 08:07:07 Ponieważ miałam nerwiceęnatręctw plus lękową, dlatego wiem, co czujesz i co sie z Tobą dzieje. Oczywiscie doradzam Ci psychoterapie, lecz sprawdź najpierw, czy psycholog -terapeuta naprawde zna sie na takiego rodzaju nerwicach( bo nerwica nerwicy nierowna). Tak od razu podpowiadam Ci do przeczytania (koniecznie) watek ELEMELI pt.*Nerwica natrectw wyleczona*. na tym forum.Sa w nim zamieszczone bardzo dobre informacje pochodzace z poradnika psychologa( tytułu Elemeta nie podała). Poza tym wedż na link //moja-nerwica.republika.pl/ Jest to historia człowieka, który wyleczył sie z nerwicy lękowej( a nerwica lękowa i natręctw myslowych są jak siostry-nliźniaczki). Wydrukuj sobie obie te historie , zaznacz te fragmenty, które moga Ci pomóc zrozumiec siebie i stań sie SAMA SWOIM PSYCHOLOGIEM ( oprócz psychoterapii).Jeżleli bedziesz miała trudbniejsze chwile dowiedz sie u terapeuty o jakies leki uspokajajace ( niech Ci podpowie, poleci psychiatre), bo wazne jest, zeby w fazie ostrego lęku czy mysli natretnych miec cos na uspokojenie . To nie będzie łatwy pojedyneki, ale mozliwy do wygrania. Na moim watku *Lęk jest naszym przyjacielem* napisałam o powodach, dla których przydarza sie nam nerwica lękowa. Gdy na bieżąco nie stawiamy czoła swoim strachom, obawom( od dziecistwa już poczynajac) one kumuluja sie, gromadza w naszej podświadomości , aż sie *kosz, kocioił * przepełni i nas zalewa w momentach, gdy jestesmy słabsi psychicznie.Tak było ze mną, więc dobrze to sobie przemyslałam.MUSISZ POZNAĆ SWOJE LĘKI, dowiedziec sie co Ci chcą powiedziec, zrozumiec je, stawic im czoła, po to, zebys RAZ NA ZAWSZE stała sie od nich wolna( czyli nauczyła sie w zdrowy sposób sobie z nimi radzic, panowac nad nimi).Lęk spełnia pozyteczną rolę w naszym zyciu, wiec nie moze byc wyeliminowany całkowicie, ale naprawde mozna nauczyć sie MIEĆ NAD LĘKIEM WLADZĘ, KONTROLĘ, choc potrzeba na to czasu. Jesli zechcesz ze mną porozmawiac, gdy bedzie Ci szczególnie trudno podaje Ci moje gg12486171.Życze Ci dużo siły i wiary w swoje możliwosci, których jeszcze nie znasz..

Nie należy próbować zwalczać stanów lękowych w takim stadium samodzielnie. Leki bez recepty i próby uspokajania nie gwarantują wyleczenia, a jedynie mogą chwilowo załagodzić problem. Ja ze swoimi lękami zostałam skierowana prosto do pana Żurka z Psychologgii. Specjalistyczne podejście jest najważniejsze. Teraz radzę sobie coraz lepiej.