Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niedomykalność zastawki mitralnej a kickboxing

Gość Fighter

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pewien problem ponieważ u mojej mamy stwierdzono niedomykalność zastawki mitralnej a u mnie ok. roku temu ślad owej niedomykalności. Chciałbym rozpocząć treningi K1/Kickboxing ale trochę się boje ponieważ ostatnio było głośno o sprawie Mołdawskiego kickboxera, który niestety zmarł po sparingu, miał zaledwie 24 lata. Zmarł jak podają media z powodu nieleczonej i nie stwierdzonej wady serca. Doktor powiedział mi , że muszę się kontrolować tzn. kontrola raz do roku czy nic się nie pogorszyło. I tu pojawiają się moje pytania: 1) Czy to możliwe, że to jest dziedziczne ? 2) Czy mogę z taką wada trenować intesywnie( Codziennie po ok. 1,5h nie licząc soboty i niedzieli) ? 3) Czy to jest groźna wada serca ? 4) Czy na to się umiera ?
A pytałeś o to kardiologa? Powinieneś zrobić badanie ECHO serca, by potwierdzić lub wykluczyć wadę serca u siebie. Każda wada serca wymaga stałej kontroli lekarza. Przy większości z nich nie można uprawiać intensywnego wysiłku fizycznego. Kickboxing odpada, raczej nordic-walking. Niektóre wady serca są dziedziczne, ale przyczyna wiekszości z nich jest nieznana. Nie panikuj więc, tylko poproś lekarze rodzinnego o skierowanie do kardiologa, a potem idź do niego. W razie co: z wadą serca da się żyć :-) Mnie się to udaje już 28 lat i 8 miesięcy, nie licząc miesięcy przed urodzeniem, kiedy ta wada powstała.
Śladowa to najłagodniejsza niedomykalność. Jeśli nie ma zaburzeń przepływu to zbytnio się tym nie przejmuj. Jednak tak jak napisała Ewa każda nawet najmniejsza wada serca nie idzie w parze z intensywnym wysiłkiem. Dla pewności jednak powinieneś spytać o to kardiologa.