Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Operacja po zawale serca

Gość zygas

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem po zawale od 2 dni ,lekarze mieli watpliwosci czy kwalifikuje sie na zabiegi po zawałowe .Zawał był po duzym wysiłku fizycznym (nie straciłem przytomnosci chodziłem z tym ) obecnie czuje sie dobrze ,jestem w szpitalu ,leczony farmakologicznie płyny (nitrogliceryna zastrzyki do brzucha na droznosc zył ) mam obawy czy musze isc na zabiegi ? mam 59 lat czy zawsze sa jakies powikłania po zawale ,czy zabiegi sa konieczne i bezpieczne w moim wieku,oczywiscie ze mysle o zmianie stylu zycia(kawa ,papierosy ,inne ,lekarze jakby mnie straszą ze bedzie dziura w sercu ,prosze i informacje !
nic nie piszesz o wynikach badań jakieś na pewno ci zrobili w szpitalu (cholesterol ...itp o jaki zabiegi ci chodzi ?...koronarografie robią chyba każdemu po zawale ...jest ona konieczna kiedy tętnice sa zapchane ....baypassy ?..powikłania mogą sie zdarzyć ale dzięki zabiegom ...poprawia się jakośc życia po zawale ..a ta dziura w sercu to niby dlaczego miałaby sie pojawić u Ciebie ?
Witam pytasz o wynikach badan aktualne zlecone przez lekarza rodzinnego byly dobre ,jak na moj wiek (jedynie lekko podwyzszony cholesterol ) pytasz o jakie zabiegi chodzi na ktore odmowiłem (chyba o stensy w zyłach) boje sie zabiegów a to straszenie o ranie dziurze w sercu usłyszałem dzisiaj na wizycie ! Badanie EKG robione w okresie przybycia do szpitala były nie najlepsze ale dzis sa lepsze ,co bedzie dalej czy przyjmowac duzo leków aplikuja mi po 8 tbl dziennie ! czy zyc spokojnie unikajac alkoholu papierosów wysiłku ,stressu nie bedzie to łatwe ale dam rade ,czy isc na zabiegi ,mam nadwage ok 15 kg !
Jeśli juz zawał był nie da się bez leków ... trzeba je brać - jestem 3 miesiace po zawale biore leków więcej niż ty ... stenty ? jesli zapchane tętnice uważam że trzeba założyć schudnąc koniecznie !!!!no więc w związku z tym zmienić dietę..ciemne pieczywo ,zadnego smażenia tylko pieczenie w folii bez tłuszczu lub gotowanie , najlepiej mięso drobiowe, ryby tłuste morskie nadal nie rozumiem od czego miałbys mniec tą dziurę w sercu ? i kto Cie tym straszy ?
Witam mysle ze masz racje ,ale nie wszystko rozumie :Diagnoza przy przyjeciu do szpitala była nadcisnienie ,druga diagnoza do karty (cukrzyca ) skoczył mi poziom cukru na 170 moze stres ? (nigdy nie miałem problemow z cukrem )ale dzis mierzony przez pielegniarke co 2 godz spadal od 84-79 .Leki pewnie juz zawsze trzeba bedzie brac i to jest trudne ,do szpitala trafiłem sam po 3-dniowym duzym wysiłku z bólem w okolicy mostka ,o zawale ze mam usłyszałem dopiero dzisiaj po 2 dniach .Zgadzam sie z toba co do stylu zycia ,wysiłek ,alkochol,papierosy ,nadwaga i z tym dam rade ,rozumie ze trzeba .O tym ze mam :*Dziure rane w sercu usłyszałem dzis od ZASTEPCY ORDYNATORA Z UWAGA ZE JESTEM *ODWAZNY BO NIE ZGODZIŁEM SIE OD RAZU NA ZABIEGI W OKOLICY SERCA to przykre jakby straszenie ! j co ty na to ?
Zygas ! ja tez byłam przytomna przy zawale ale pierwsze co zrobili to koronarografię///oczywiście za moja zgodą ...po co zapytasz moze ?a po to żeby oczyścic tetnice z ewentualnych skrzepów ...stentów nie zakładali bo na szczęscie nie było potrzeby ,trafiłam szybko do szpitala w bardzo krótkim czasie od poczatku zawału ....koronarografia jest tez potrzebna żeby ratować serce przed ewentualnymi uszkodzeniami powstałymi w czasie zawału, im szybciej się rozpocznie leczenie tym lepiej . zarówno leki jak i zabiegi temu własnie służą .... skąd wiesz o tej dziurze ...echo wykazało ?????? jesteś w szpitalu więc bezpośrednio mozesz rozmawiac z lekarzami to oni l powinni pokierowac tak Twoim leczeniem żeby było jak najmiej szkody dla Ciebie .. jestes odważny ... a ja nie byłam, zgodziłam się na wszystko , chociaż sie bałam
kochany ,po pierwsze już od jutra zacznij stosowac dietę obniżającą cholesterol.Napisz,,Jak obniżyc cholesterol** i tam masz tabelke co wolno jesc,a czego nie wolno jesc.Przeczytaj artykuł,,cholesterol i trójglicerydy,*.*juz teraz jedz potrawy obnizające cholesterol.Są to na przykład : 2x w tyg. duszona cebulaz ziołami prowansalskimi,posypana posiekanymi 2 zabkami czosnku,ryba po grecku,leczo,pestki ze słonecznika i dyni nieprażone,orzechy.,oliwa z oliwek extra wergine,-2 łyżki dziennie.Musisz sie odchudzić z 10 kilo,to cholesterol ci spadnie.Schudnięciu i obniżeniu cholesterolu pomaga jedzenie codziennie 2 łyżek otrąb owsianych,które zawierają najwięcej błonnika,można je dodawac do posiłków,do zupy ,do twarożku,płatki owsiane.Przykład:przepis na twarożek: biały ser+ jogurt naturalny+rodzynki+pokrojone suszone morele+otręby owsiane+łyżka miodu.DUŻE ograniczenie tłuszczów zwierzęcych,a w to miejsce -tłuszcze roślinne,dużo warzyw i owoców.Jak dojdziesz do siebie ,to rozpocznij aktywność fizyczną,co również przyczyni się do schudnięcia.A na stenty się zgódż,tylko na tę dietę przejdż na stałe,by znów żyły ci się nie zatkały.I z paleniem precz !Trzymam kciuki.Zdrowiej.Życie po zawale może być piękne! Kup sobie książke,,Jak żyć po zawale.**
Widzę,że masz mgliste pojęcie o twojej chorobie.Jeśli po zawale w krótkim czasie udzielono pomocy ,to serce wychodzi prawie bez szwanku.Jeśli nie ,to część mięśnia sercowego może ulec destrukcji nieodwracalnej i to już nie będzie to samo serce co przed.Nie wiem jak jest u ciebie.Jeśli chcą ci włożyć stent ,to musi być naczynie na tyle przytkane,że trzeba je udrożnić.
mój tekst nie ma nic wspólnego z rozwianiem twoich wątpliwości odnośnie zabiegu.Zdziwiło mnie natomiast określenie ,,w moim wieku**.Odnoszę wrażenie,że uważasz się za starca.Toż w wieku 59 lat jeszcze jesteś chłopak do poderwania.Nie rób z siebie dziadka!!!!! Zrobiłes z siebie po prostu oscypek,tzn.w pasie czyli w połowie długości jesteś najgrubszy.Trochę przesadziłeś z kilogramami i paleniem,ale to możesz zmienić,by znów stac sie przystojniakiem.Postaw sobie cel: zmniejsz swój obwód w pasie,zapisuj wynik pomiaru co 2 tygodnie.Minus ileś tam centymetrów.Odchudż sie do przyzwoitej wagi.Twojeserce będzie miało mniej di dżwigania i będzie miało mniej pracy.
Witaj *zygas*!!!!! Z tego co piszesz , to leżysz na oddziale wewnętrznym w małym szpitalu...... Zastanawia mnie fakt..... dlaczego takiego pacjenta jak Ty nie odesłano do placówki, gdzie udzielono by Ci fachowej pomocy!!!!!!! Nie wykonano odpowiedniej diagnostyki, bo może możliwosci tego szpitala są bardzo skromne..... Jak można mówic pacjentowi , że ma dziure w sercu skoro nie wykonano echa serca???????? Jak mozna straszyc pacjenta nie tłumacząc mu na czym polega jego choroba????? Popieram w tym przypadku wypowiedź *nike* Uważam , że w kwestii Twojego zdrowia powinien wypowiedzieć się kardiolog. a Ty jako pacjent powinieneś znaleźć się na kardiologii.... Pozdrawiam i życzę zdrowia
/ W itam ponownie juz jestem wypisany po zawale czuje sie srednio ! to znaczy bolu serca nie odczuwam ale po faszerowaniu mnie tabletkami ,jakby mam problem z oddechem nie wiem ? tabletki wypisano mi rozne od serca ,po zawałowe po cholesterol ,obnizanie cisnienia ,mętlik mam w glowie nie toleruje prochow i jestem pewien ze mieszanina tej chemi w tabletkach ,mi nie słuzy co robic ,w koncu zrobili mi echo serca : oto wyniki tego badania : Aorta nieco ,szersza ,3,54 nie ma zmian na platkach ,ZA,LP powiekszony 4,4 ZM bez ograniczen fala zwrotna +/++ Pow UM 6,3 .Naplyw EA 0,7 grubszy m.p.m komorowej 1,7/1,3 tyln asciana 1,45,1,1 cm.Powiekszona L.K -4,8, 6,0 z gorsza kurczliwoscia koniuszka .LVEF-50%.PK 3,54.RVSP 14 mm Hg ,slad fali zwrotnej na /+/ do prawego przedsionka .Osierdzie bez zmian . Oczywiscie w opisie zaznaczono tez cukrzyce ? typ B (E11) nie wiem co to jest ,jak pisalem nigdy problemow typy cukrzyca nie miałem ,EKG było tez rozne z * załamkami ujemnymi T I ,a VL V2 -5 . Do domu przepisano mi :Areplex( bardzo drogi 126 zł bez refundacji) ,Betaloc,Tritace ,Amlozek ,Sortis,Ortanol ,i jak to brac tyle na raz ? Prosze tez o wytłumaczenie mi roznicy (stendy ,Bajpasy ,rozrusznik serca ,kiedy sie stosuje i co jest najlepsze ,bo lekarz oczywiscie przy wypisie polecał siebie tzn prywatny Gabinet ale nie jest on Spec Kardiologiem jedynie Z-ca ordynatora Wydz Wewnetrznego na ktorym lezałem .Oczywiscie jestem wdzieczny wszystkim ktorzy mnie w tych trudnych chwilach pocieszali i wiem napewno ze nie tylko prochy ale zmaina trybu zycia ,moze mi pomoc bez :Fajek ,cukru ,tycia itp ,pozdrawiam wszystkich !
*Zygas* , współczuję Tobie . Nieźle namotali Tobie w głowie . No i ten prywatny gabinet ... - Jakąś firmę prowadzisz ? Mnie z zawału wyprowadził wspaniały kardiolog ze szpitalu w Gdyni. Jestem temu człowiekowi niezmiernie wdzięczny za bezinteresowne zaangażowanie się w leczeniu pacjentów na swoim oddziale . Leżąc na sali int.ter. widziałem jak uratowali niejednemu człowiekowi życie . Widziałem ich szybkie polecenia ,decyzje , pośpiech w działaniu , a wszystko po to , aby uratować kolejne życie człowiekowi. Jak widać , są lekarze których praca jest ich pasją , a nie obowiązkiem. Jakiś czas po wyjściu ze szpitala , lekarz ten dzwonił do mnie do domu i pytał , jak się czuję . A minęło już kilka lat i czuję się b. dobrze . - Takich lekarzy , chyba niewielu jest . Wspomniałeś *Zygas* coś o paleniu. Jak chcesz dalej normalnie żyć , to o tym zapomnij. Natomiast dużo ruchu , spacer , trochę fizycznej pracy i zdrowe odżywianie jest jak najbardziej wskazane. Głowa do góry , a będzie O.K.
Dzięki wam za dobre słowa *Tad* pytasz jaką firmę prowadzę mała od 15 lat (branża metalowa )pocieszacie mnie jak możecie a ja powiem tak jakoś czuję się z każdym dniem trochę lepiej i to dobry znak ,papierosów oczywiście nie pale trochę schudłem wcinam płatki na wodzie ,surówki pije olej lniany unikam soli i cukru ,co do zabiegów typu koronacja i stendy to na forum są różne opinie (naprawdę przeczytajcie) i dlatego mam obawy ,pozdrawiam wszystkich po przejściach te wasze dobre słowa naprawdę pomagają !
Witam jak wiecie jestem po zawale i mam inny problem: po prostu oddycham ciężko jakby na raty przy wdychaniu nie wiem jak to opisać ? po konsultacji u pan Kardiolog (miałem u niej przerwę 3 lat ,chyba zgodzę się na koronografię jeszcze nie wiem ? konsultacje i wizyta badania u niej trwały 2 godz ,próbowała mi wiele rzeczy wytłumaczyć ale czy przekonała ? dopisała potas i nitroglicerynę ! mam pytanie co może być po koronografi czy żyły nie daj Boże z powrotem się zapychają ? czy ktoś z was miał takie doświadczenie ? oraz te problemy z oddechem jakby na raty obecnie przyjmuję kilka leków np Areplex ,napiszcie proszę co o moim przypadku sądzicie wczesniej sporo pisałem o swoim przypadku ,pozdrawiam Edward .P,s obecnie cisnienie mi spadło schudłem ok 2,5 kg .
Witam a więc jednak mogą się zapchać i co wtedy czy ponowna koronografia? ! tak myślałem ale chyba się zdecyduję ? teraz martwi mnie ten problem z oddechem który trwa czasem do 3 godz ! .Pytasz jak miałem zawał nikt mi dokładnie tego nie wyjaśnił ale z rozmów lekarzy wynikało że :koniuszkowy u Dr kardiolog (przedwczoraj) wynikło tak: tamten zawał po szpitalu *koniuszkowy * jakby się poprawił (robiła ekg serca) ale pojawił się nowy jakby problem :tylna komora serca dlatego namawiała mnie usilnie na *Koronografię .Ed
Witam ponownie więc już się prawie zdecydowałem na (koronografie) prawdopodobnie w kwietniu .Obecnie jak już pisałem zmieniłem dietę (trochę schudłem ok 5-6 kg) zero tytoniu ciśnienie(skaczące) od 135-85 jakby całkiem dobre biorę (prochy) ale jednak ciśnienie i tętno czasem aż jest za niskie (myślę ze tych prochów na obniżenie ciśnienia za wielu .Kardiolog obniżyła dawki na 1/2 tabletki ,robione USG i EKG jakby wskazuje poprawę ,kardiolog sugeruje chorobę wieńcowa ale też moi że po zawale to jakby standard .Zastanawiam sie czy zaszczepić się na żóltaczkę nie byłem szczepiony od 45 lat ,bo różnie jest ze szczepieniami prawda ? nie jest to konieczne ale przed koronografią zalecane Pozdrawiam !