Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim sercowcom. Mam 33 lata, niedomykalność zastawki aortalnej umiarkowanie cięzkiego stopnia. ( III stopień). Konsultowałem mój problem z kilkoma kardiologami i połowa z nich stwierdziła, że to już czas na operację a druga połowa, że jeszcze należy poczekać. No i bądź tu mądry co zrobić. Postanowiłem się udać bezpośrednio do kardiochirurga aby wysłuchać jego zdanie, no i on stwierdził, że nie ma na co czekać i trzeba wyznaczyć termin operacji. Z kolei jeszcze inny kardiolog stwierdził, że kardiochirurdzy czasami przyśpieszają termin operacji dlatego, że mają łatwiejsza pracę na jeszcze tak niezniszczonym sercu. Ale ja dalej nie wiem co mam robić. Mam wielką prośbę do tych co przeszli już operację wszczepienia zastawki aortalnej aby napisali najbardziej istotne wyniki echokardiografi tuż przed operacją. Oto moje: Lewa komora w rozkurczu: 58mm Lewa komora w skurczu: 38mm Przegroda międzykomorowa 11 Tylna ściana 11 Lewy przedsionek 32 Aorta wstępująca: 27mm EF: 51% zastawka aortalna: płatki zwłókniałe, fuzja płatka prawego i niewieńcowego. fala zwrotna: 60% szerokości LVOT, obecny holodiastoliczny przepływ wsteczny w aorcie zstepującej, Proszę o wpisy dzięki i pozdrawiam
Cześć!!! Jeśli chodzi o wymiary Twoje serce jest O.K. - tylko ta fala zwrotna nie za bardzo, ten przepływ wsteczny i zwłókniała aorta (ryzyko rozwarstwienia). Ja podjąłem decyzję przy: Lewa komora w rozkurczu: 73 mm ;) Lewa komora skurcz: 55mm masa mięśnia lewej komory - pół kilograma!!! Serce mam prawie jak piłka do siatkówki ;) Nawet pielęgniarka jak zobaczyła moje prześwietlenie RTG, to powiedziała, że mam wielki serducho i coś jest nie tak (nie trzeba Kardiologa). Moją wadę wykrywa lekarz rodzinny już podczas osłuchiwania stetoskopem - ostatnio byłem osłuchiwany przez Studentów Uniwersytetu Medycznego - zgodziłem się, aby zapoznali się jak brzmi szmer serca :) Aorta wstępująca - jedne badanie mówią, że 55mm,a ostatnie 48mm (Łuk aorty do 38mm). Tylna ściana: skurcz: 13mm, rozkurcz 11mm,a przód nawet 14mm. zastawka aortalna: dwupłatkowa (płatki zwłókniałe - podejrzenie rozwarstwienia, choć echo przezprzełykowe tego nie potwierdziło). Wada III stopnia, istotna hemodynamicznie. Jest już wtórna niedomykalność mitralnej i objawy ( czasami duszności, bóle i mrowienie w karku i klatce, drętwienie rąk, gwałtowne osłabienia). Mój Kardiolog prowadzący powiedział, że to ostatni dzwonek. Jak poczekam dłużej, to serce już nie wróci do normy, nawet po wymianie zastawki. Ja długo czekałem z decyzją, aż pojawiły się objawy, ale do dziś mam doskonałą wydolność fizyczną. Łupie mnie w klacie, ale jestem wytrwały. Dzisiaj przerzuciłem szypą z 5 ton śniegu! Robiło mi się ciemno w oczach, ale wytrzymałem i po niecałej godzinie doszedłem do siebie. Z buta poszedłbym z 30 kilometrów. Byłem w tym roku w górach i zamęczyłem na podejściu nawet. nauczyciela wychowania fizycznego - ponoć idealnie zdrowego! Miał chwile słabości (musiałem na niego chwilkę poczekać), 18-latkowie wysiadali, a ja szedłem w samej czołówce. Nie rozumiem tej swojej wady, ale decyzja zapadła. W końcu pęknie mi tętniak i będzie po zawodach. Pozdrawiam Ryszard
Gość artur101176
Hej Rysiek 69 Idę na operację 21.01.2010. Konsultowałem to z Kardiochirurgiem w Zabrzu i w Poznaniu. Napisałeś, że masz jakiś ucisk w klatce, ja coś takiego też mam. Chyba to jest od przerostu lewej komory. Czy to Cię boli w sposób ciągły? Mój mail przemklo@wp.pl pozdrawiam
Witam!!! Boli przez np.: kilka godzin - z przerwami (przy czym codziennie się powtarza chociaż na godzinę), ale jak już boli to w sposób ciągły i to w różnych miejscach (zależy od dnia). Raz masz wrażenie, że to od kręgosłupa (w karku, na odcinku szyjnym) innym razem pod łopatką, po lewej stronie serca, na środku (bliżej gardła) czujesz duszności, widzenie masz jakbyś miał temperaturę, drętwieje np.: lewa ręka, pojawia się nagłe osłabienie i zalewam się potem itp. Na pewno nie są to sprawy nerwicowe,ani kręgosłup (badałem ten odcinek kręgosłupa i jest O.K.). Pozdrawiam Ryszard
Gość artur10116
Ok, Dzięki Część tych objawów też miewam, szczególnie wieczorem kiedy to organizm juz słabnie. Obecnie mam inny problem, w czwartek idę na operację a ja złapałem przeziębienie. Kaszel chrypka te sprawy. Chyba zadzwonię i zasugeruję im zmianę terminu, tylko nie wiem cdo oni robią w takich przypadkach. Czy czasem znowu będe czekał 3 miesiące? pzdr