Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Sztuczna zastawka aortalna i usunięcie tętniaka aorty

Gość Dark

Rekomendowane odpowiedzi

Zagłądam od czasu do czasu na k....pl, a to dlatego, iż jestem jednym z *zaszczyczonych* posiadaczy zmechanizowanego serca. Rok temu z poślizgiem w IK miałem wszczepioną zastawkę aortalną oraz kawał aorty wstępującej z powodu tętniaka. Przeglądając fora muszę stwierdzić, iż wszyscy którzy są pewni obaw o siebie czy najbliższych przed operacją -powiem krótko *nie lękajcie się*. Nie mówię dlatego, że jestem jednym z tych, którym się szczęśliwie powiodło. Bo u mnie jest trochę inaczej! Do pracy wróciłem po 2 m-cach (bo dłużej bym nie wytrzymał) a charakter pracy mi na to pozwolił. Samopoczycie powiem, ze jest gorsze niż przed operacją (zawroty głowy utrzymują się nadal, arytmia, pauzy, krwawienia ni stąd ni zowąd po sintormie, INR skacze jak zając). Ale to wszystko pryszcz żyję pracuję a mogło być przecież gożej. Człowiek potrafi się do wszystkiego przyzwyczaić! Nie traktujcie tych zwierzeń jak straszaka bo tak nie jest. Wśród osób, które razem ze mną były operowane tylko ja mam takie doleglowości może dlatego , że rodziłem się *13* :-) !!! Jestem wolny od wartościowania czegokolwiek (z racji wyuczonej profesji). Poznałek młodą osobę, która miała drugą operację, dwa miesiące była w śpiączce a teraz studiuje i żyje pełnią życia. Dzisiejsza medecyna nawet to polska robi cuda. Oczywiście po operacji ma się dołka (bynajmniej ja miałem). Polacy to romantycy, lubią narzekać i roztkliwiać się nad sobą. Cóż taka nasza natura! Najważniejsza, jeśli lekarze stwierdzą konieczność to nie zastanawiajcie się! Oczywiście tzreba skosultować najlepiej z kilkoma! Wiem comówię! U lekarza z tyt. doktorskim miałem poszezrenie aorty do 4.1 a lekarza (bez tytułu), 5,1 i ta diagnoza okazała się poprawna. Tak już jest. Lekarze są też *Ludzie* (choć po wizycie u nich człowiek niekiedy nabiera *złudnego* optymizmu).